Historické budovy, stavby a pamiatky

Sixtínska kaplnka východného bloku: Kostoly na severe Rumunska ohurujú svojou farebnosťou

2024-03-31 00:00:00 |

Moldavskému kniežaťu Štefanovi III. tečie do topánok. V sústavných vojnách s Turkami ťahá za kratší koniec. Keď už nevie, kadiaľ kam, vydáva sa za pustovníkom Danielom so žiadosťou o radu. „Za každé víťazstvo postavím kostol,“ sľubuje potom po návšteve svätého muža.

Viac článkov

Starobylé Mykény - kolíska gréckej civilizácie

Mykény
2019-07-03 12:00:00

Grécko a najmä polostrov Peloponéz je kolískou európskej civilizácie a vždy je v tejto krajine čo obdivovať. Cestovatelia, ktorí milujú dejiny, sa tu rozplývajú od nadšenia, pretože takmer žiadny iný štát nevie ponúknuť toľko historických krás. Jedinečným miestom na spoznávanie našej civilizácie sú aj Mykény, kde môžeme hľadať počiatky celej gréckej civilizácie. viac »

Nepatria k najkrajším, aj tak lákajú milióny: Pláže v Normandii

Prístav v Arromanches, Normandia,
2019-06-06 00:00:00

Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword – možno by ste podľa názvov tieto pláže zaradili kamsi do Spojených štátov, v skutočnosti sú ale ozdobou francúzskej Normandie. Ročne ich navštívia asi dva milióny turistov a väčšina z nich sem neprichádza za oddychom. viac »

Opulentný domov krvilačného Nera: V Ríme sprístupnili Domus Transitoria (FOTO)

Domus Transitoria
2019-05-13 12:00:01

Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus (37 – 68) bol rímskym cisárom, ktorého vláda sa niesla v znamení kultúrneho rozvoja. Dal vybudovať mnohé divadlá a podporoval organizovanie rôznych hier a umeleckých súťaží. Napriek tomu si však Nera história pamätá ako tyrana. Nechal zavraždiť vlastnú matku, manželku, adoptívneho brata aj učiteľa Senecu a podpísal sa aj pod kruté prenasledovanie kresťanov. Teraz môžete vstúpiť do domu, kde býval. viac »

Pred 500 rokmi zomrel Leonardo da Vinci: Vydajte sa v stopách génia

Vinci
2019-05-02 12:00:00

Keď sa povie meno Leonarda da Vinciho, väčšina ľudí si predstaví Monu Lisu s tajomným úsmevom, alebo vzácnu fresku Posledná večera, ktorú sa len s veľkou námahou podarilo zachovať aj pre ďalšie generácie. V skutočnosti však bolo maliarstvo len jednou z činností, ktoré tento Toskánec tak dokonale ovládal. Venoval sa aj architektúre, hudbe, sochárstvu a vynálezom, vďaka čomu je považovaný za archetyp „renesančného človeka“ a univerzálneho génia. Vydajte sa v jeho stopách. viac »

Adieu, Notre-Dame: Takto si budú turisti pamätať dominantu Paríža v plnej kráse

Katedrála Notre-Dame v Paríži
2019-04-16 12:00:00

Katedrálu Notre-Dame v Paríži zasiahol 15. apríla podvečer ničivý požiar a jej budúcnosť je momentálne neistá. Francúzsky prezident hovorí o znovuvybudovaní zničených častí, je však otázne, či s takýmto riešením budú súhlasiť aj pamiatkári. Je možné, že vzácna stavba zostane v takom stave, v akom ju zanechala živelná pohroma a jej zničené časti budú návštevníkom pripomínať už len výstavné exponáty, modely či videoprezentácie. Milióny ľudí z celého sveta si ju však budú navždy pamätať v jej dokonalej podobe z minulosti. viac »

Staroveký Rím či Grécko na vlastnej koži: 7 najlepších miest s antickými pamiatkami

Najkrajšie antické pamiatky
2019-03-27 00:00:01

Antická architektúra sa považuje za základ, z ktorého vychádzalo viacero umeleckých smerov. Svoj vrchol dosahovala približne v období od 11. storočia pr. Kr. po 6. storočie nášho letopočtu, do ktorého spadajú tie najkrajšie diela gréckeho a rímskeho staviteľstva. Tie dodnes zdobia viacero krajín Európy. viac »

Slávne Pompeje – najprv dovolenkový raj Rimanov, potom peklo na Zemi

Pompeje, Taliansko
2019-03-22 12:00:00

Príbeh Pompejí najväčšmi poznačil výbuch sopky Vezuv. Obrovská tragédia dnes turistov láka preskúmať trosky miest, ktoré v minulosti zničila láva, pemza a prach z nej. Zo Slovenska sa tam najjednoduchšie dostanete letecky cez Neapol, od ktorého sú vzdialené menej ako tridsať kilometrov. Takto jednoducho môžete spojiť výlet do dvoch krásnych talianskych miest. viac »

Nádherný kláštor v Rile - najpopulárnejšia pamiatka Bulharska

Kláštor v bulharskej Rile
2019-03-15 12:00:00

Najväčší bulharský kláštor Rila sa nachádza v rovnomennom pohorí, ktoré je od Sofie vzdialené približne 117 kilometrov. Má vyše tisícročnú históriu a je vynikajúcou prezentáciou tunajšej sakrálnej architektúry. K jeho dejinám sa viažu zaujímavé historky a fakty, ktoré medzi turistami zvyšujú jeho atraktivitu. viac »

Nešťastná láska, čerti aj duchovia: Ukrajinské hrady skrývajú zaujímavé legendy

Ruiny hradu Kremenec, Ukrajina
2019-03-11 00:00:00

Počas návštev hradov a zámkov návštevníci neočakávajú len prehliadku historického nábytku a pohľad na prepych, ktorý si kedysi dožičili ich obyvatelia. Najzaujímavejší moment prichádza vtedy, keď sprievodca vytiahne zo zásoby nejakú zaujímavú historku. Práve tá im pridáva na atraktívnosti a priláka tam ďalších zvedavcov. Ukrajinské hrady vám aj v tomto smere majú čo ponúknuť. viac »

Edinburghský hrad - miesto, kde steny majú uši

Edinburghský hrad, Škótsko
2019-03-01 12:00:00

Na území Škótska môžete navštíviť a obdivovať veľa zaujímavých hradov a pevností. Na cestovateľských zoznamoch sa najčastejšie nachádza ten, ktorý hrdo tróni nad centrom Edinburghu. Jeho história je poprepletaná intrigami, kurióznymi faktami a pútavými príbehmi. viac »


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa