Španielske schody - najromantickejšia z dominánt Ríma

2019-09-04 12:00:00 |   |    | 

K najznámejším pamiatkam v Ríme patrí určite Koloseum, chrám sv. Petra a Fontana di Trevi, žiaden návštevník Večného mesta ale určite nevynechá ani pohľad na slávne Španielske schody, ktoré si zahrali vo viacerých kultových filmoch.



 

Slávna "La Scalinata" (Scalinata di Trinità dei Monti) bola navrhnutá architektmi Alessandrom Specchim a Francescom De Sanctis a postavená v rokoch 1721–25. Schodisko inauguroval pápež Benedikt XIII. pri príležitosti Svätého roku 1725.

Myšlienka výstavby Španielskych schodov sa zrodila v hlave francúzskeho veľvyslanca Étienna Gueffiera, ktorý v roku 1660 zanechal na tento účel v testamente 20.000 écu.

_______________________________________________________________________________________________

POZRITE SI, KOĽKO STOJÍ UBYTOVANIE V RÍME

Booking.com_______________________________________________________________________________________________

174 schodov sa malo stať symbolom mieru medzi Francúzskom a Španielskom – spojili totiž Španielske námestie s trojičným kostolom Trinità dei Monti (zač. 16. stor.) pod patronátom francúzskeho panovníckeho rodu.

Názov námestia je odvodený od Palazzo di Spagna (Španielskeho paláca), ktorý sa na ňom nachádza a v 17. storočí bol rezidenciou španielskeho veľvyslanca pri Svätej stolici.

V strede námestia je ranobaroková Fontana della Barcaccia od Pietra Berniniho a jeho syna Giana Lorenza. so sochou lode.

Motív si jej autor nevybral náhodou – legenda totiž hovorí, že rozvodnený Tiber v roku 1598 priplavil starú rybársku bárku presne do stredu námestia. Meno Barcaccia bolo odvodené od typu lode.

Fontána patrí spolu so schodiskom k najfotografovanejším miestam Talianska a "zahralo" si napríklad vo filme Prázdniny v Ríme, v ktorom hlavné postavy stvárnili Audrey Hepburnová a Gregory Peck.

Dnes by si však na schodoch filmová princezná na zmrzline pochutnávať nemohla. V lete začal platiť zákaz sadať si aj konzumovať jedlá či nápoje.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP, Getty Images, YouTube
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa