Dostali sme varovanie od prírody. Ako cestovať ekologickejšie?

2020-05-17 00:00:00 |   |    | 

Odborníci sa predbiehajú v odhadoch, ako sa zmení svet po aktuálnej koronakríze. Viacerých noviniek sa istotne dočká aj cestovanie. Situácia bola niekedy už neúnosná, preto sme od prírody dostali jasné varovanie a druhú šancu, aby sme napravili svoje správanie. Ak sa nechceme dostať na pokraj ďalšej katastrofy, mali by sme napraviť aj naše cestovateľské návyky.



 

Menej lietadiel, viac vlakov

Svoj postoj by sme mali zmeniť najmä čo sa týka využívania dopravy. Je pochopiteľné, že presúvanie sa lietadlom je pre nás najpohodlnejšie, pretože sme vďaka nemu veľmi rýchlo vo svojom cieli. Lenže aspoň niekedy by sme mali túto dopravu vymeniť za ekologickejšie prostriedky. Stačí napríklad znížiť počet dovoleniek počas roka. Netreba chodiť na niekoľko víkendových pobytov do vzdialených miest, aspoň niekedy si vyberte susedné štáty či Nemecko, kam sa viete veľmi pohodlne dostať aj vlakom. Možno budete príjemne prekvapení, že keď odpočítate presuny z letiska a na letisko, tak v konečnom dôsledku nebudete cestovať až o toľko dlhšie.

 

Cestovanie nebude športovou disciplínou

Z ekologického pohľadu by sme sa už konečne mali prestať predbiehať v tom, kto navštívi koľko krajín. Stačí sa pozrieť, koľko tridsiatnikov navštívilo väčšinu štátov vo svete. No ak sa uvedomíte ich spôsob cestovania, väčšinou v jednotlivých lokalitách strávili iba jeden víkend a nedokázali ich natoľko spoznať. Urobili si iba fajku vo svojom zozname, akoby cestovanie bolo nejakou športovou disciplínou. Takto si ale určite nedokázali užiť krásu, ktorú nám ponúka. Do plánovania budúcich výletov by sme mali vniesť viac poriadku a premýšľať aj z ekologického hľadiska.

 

Začnime myslieť viac lokálne

Neprehliadajte možnosť cestovať aj v blízkom okolí svojho domova. Často si všímame pamiatky a prírodné zaujímavosti v cudzine a zabúdame na to, čo máme úplne na dosah. Dajte si preto záväzok, že aspoň jednu dovolenku ročne vymeníte za výlet na Slovensku. Spoznáte tak lepšie svoju rodnú krajinu a navyše ušetríte aj prírodu. Budete možno prekvapení, koľko zaujímavostí sa nachádza aj vo vašej blízkosti a vôbec o nich netušíte, pretože nemáte čas cestovať v našich končinách.

 

Zbavme sa zvyku fast shoppingu

Pre mnohých sa dovolenky spájajú s nakupovaním. Domov nosíme plné kufre, ktoré ledva vtiahneme do lietadla. Zmestí sa nám do nich pár suvenírov a potom už začneme vyberať veci pre seba. Často nakupujeme impulzívne a necháme sa zlákať fast shoppingom. Doma potom tieto predmety nevyužijeme, na suveníry nám sadá prach, oblečenie už zrazu nevyzerá tak dobre ako počas dovolenkového nákupného ošiaľu. Potom to skončí tak, že väčšinu týchto vecí po čase vyhodíte a dookola tak zaťažujete životné prostredie. Nakupujte striedmejšie, doneste si len jednu zaujímavú pamiatku a i keby stála viac peňazí, aspoň ju využijete a bude kvalitnejšia.

 

Keď prenajať auto, tak elektrické

Vo svete sa čoraz viac presadzuje trend používania elektrických áut. Vo svojej ponuke ich už majú aj mnohé požičovne. Istotne je lepšie spoznávať krajinu na vlastnú päsť v aute, s ktorým sa zaveziete, kam chcete a nemusíte byť od nikoho závislí. No myslite aj v tomto prípade ekologickejšie a keď je to možné, vyberte si radšej túto pre prírodu šetrnejšiu alternatívu.

 

Slow travel a dôslednejšie plánovanie

Pre životné prostredie je nepochybne horšie, ak sa na dovolenkách presúvate medzi vzdialenejšími lokalitami a prispievate tak k zvýšenej tvorbe emisií. Oveľa rozumnejšie je zostať na jednom mieste týždeň, naplánovať si výlety v okolí, využívať pritom vlak a chodiť často na túry do prírody. Ešte pred odchodom si dôsledne rozmyslite návštevy pamiatok, ktoré chcete vidieť, aby ste sa medzi nimi presúvali rozumne a zbytočne sa dookola nevracali do jednej lokality, ak ste tam zabudli niečo vidieť.

 

Minimum odpadkov, šetrenie energiami

Často sa stáva, že po odchode z domu už zabúdame na rozumné správanie, ktoré praktizujeme v domácnosti. Aj na dovolenke by ste mali dbať na to, aby ste produkovali čo najmenej odpadu. Pokiaľ je to možné, vždy ho trieďte. Keď ste niekde na túre, všetko si vezmite so sebou a vyhoďte to do koša. Taktiež šetrite energiami. V hotelovej izbe zbytočne nerozsvecujte všetky svetlá, ak to nie je potrebné, vypnite klímu a počas sprchovania nepúšťajte zbytočne veľa vody.

 

Ekologický dobrovoľnícky turizmus

Odborníci na turizmus sa tiež domnievajú, že sa zvýši počet dobrovoľníckych cestovateľov, ktorí spájajú dovolenku s užitočnou pomocou. Konkrétne ponuky môžete nájsť na internete, na sociálnych sieťach, alebo sa informujte priamo v danej lokalite, ako by ste im tam mohli pomôcť. Niekedy stačí jednoduchá iniciatíva, že pozbierate počas túry smetie okolo chodníka. No pomôcť môžete aj so sadením kvietkov, stromčekov alebo inou aktivitou.

 

Podporte miestnych výrobcov a predajcov

Na dovolenkách nakupujte čo najviac od malých miestnych obchodníkov a v lokálnych obchodoch. Okrem toho, že pomôžete miestnej ekonomike, opäť takto dbáte aj na prírodu. Jednotlivé výrobky sa nemusia dovážať autami, takže sa vďaka tomu znižuje podiel emisií v ovzduší.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: SITA/AP, TASR/AP, Getty Images, Thinkstock

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa