Čo nájdete na Madagaskare a nikde inde

2012-03-24 14:00:00 |   |    | 

MADAGASKAR - Madagaskar je štvrtým najväčším ostrovom sveta. Vďaka tomu, že sa pred miliónmi rokov odtrhol od Afriky, sa na ňom začal vytvárať jedinečný ekosystém. Môže sa teda popýšiť takou flóru a faunou, ktorú nenájdete nikde inde na svete.



Mimoriadne krásny - mimoriadne vzácny

Niektoré oblasti tohto ostrova boli pre svoju mimoriadnu krásu a biologický význam vyhlásené za národné parky a rezervácie. Bol dokonca medzi prvými krajinami sveta, ktorý začal budovať systém chránených oblastí.

Tak napríklad na severe ostrova sa vypína vulkanický masív Tsaratanana. Pozostatkom niekdajšej sopečnej činnosti sú dnes mnohé kráterové a vriace jazierka. Vďaka žulovým masívom v oblasti Andringitra - Tsaranoro a ďalším populárnym miestam je Madagaskar veľmi obľúbený aj pre bigwallové horolezecké výstupy.

Do Zoznamu svetového prírodného dedičstva sú zapísané aj vápencové steny v madagaskarskom Národnom parku Tsingy de Bemaraha. Ide o mohutnú plošinu tvorenú akoby vápencovými vežami, ktoré sú ostré ako meče a pripomínajú armádu bojovníkov stojacich vedľa seba.

V tomto národnom parku sa nachádza aj druh divého banána a ebenového stromu, ktorý sa nevyskytuje nikde inde na svete. Tento kamenný les, ktorý je ťažko prístupný pre človeka, tak môže chrániť mnohé divo žijúce zvieratá.

 

Stretnutie s prarybou

Vo vodách  okolo Madagaskaru žije dnes už takmer živá fosília, ktorá v ostatných častiach sveta vyhynula pred 60 miliónmi rokov. Ide o prastarú hlbinnú rybu latimériu. Jej plutvy vyrastajú zo svaloviny a podobajú sa na kýpťovité končatiny, čo pripomína suchozemské živočíchy, ktoré sa z morí vynorili pred miliónmi rokov.

 

Raj pre chameleóny

Na Madagaskare žije tretina všetkých druhov chameleónov. Najzaujímavejší je zrejme chameleón leopardí, ktorí mení farby podľa potreby, kde sa nachádza. Za povšimnutie stojí tiež chamelón listový, ktorý je taký drobný ako špička ľudského palca.

Ale žijú tu aj iné „potvory“. Napríklad len málo podobných plazov na svete sa dokáže tak dokonale skrývať ako madagaskarský gekón strapcovitý. Počas dňa je takmer identický s lišajníkmi na kôre stromu. Ešte aj veľké krémové oči má pofŕkané hnedosivými škvrnami. Vďaka tomuto maskovaniu je chránený pred predátormi a vtákmi.

 

Lemuri a tí druhí

Na Madagaskare nájdeme naozaj veľmi zvláštne zvieratká, ako napríklad aj najmenšieho primáta na svete, ktorého meno je maki myšovitý. Vedci si o ňom mysleli, že dávno vyhynul. Je podobný myške a meria iba jedenásť centimetrov.

V madagaskarských lesoch žije tiež poloopica vo veľkosti mačky s vypuklými očami, takzvaný ksukol. Podobne ako maki patrí do rodiny lemurov. Jeho existencia je však výrazne ohrozená. K ďalším živočíchom, ktoré žijú výhradne na tomto ostrove, patrí aj korytnačka lúčová.

 

V ríši rastlín

Madagaskar je však domovom aj pre mnohé endemity z rastlinnej ríše. Typické sú napríklad stromy druhu didierea, ktoré dorastajú až do výšky desať metrov. Sú tŕnisté a vyzerajú ako veľké štíhle kaktusy. Návštevníkom „trhajú“ šaty, ale pre spomínané madagaskarské lemury je to doslova raj.

Spomenúť musíme samozrejme aj slávne stromy baobaby, o ktorých sa zmieňoval aj Antoine de Saint-Exupéry vo svojej knihe „Malý princ“. Tieto stromy sú však ohrozené ľudskou expanziou a ich obnova je veľmi náročná najmä preto, že nerodia každý rok.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Foto: wikipedia, Jean-Louis Vandevivère, Frank Vassen, Treehgr, Oledoe, Bernard Gagnon

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa