Zimujte na exotickej Djerbe

2013-12-04 12:30:00 |   |    | 

TUNISKO - Tuniský ostrov Djerba leží približne len 2 hodiny letu z Bratislavy. Zaujímavosťou ostrova je, že okrem lietadla či trajektu sa sem môžete dostať po asi 3 km dlhej ceste, ktorá spája pevninu s ostrovom, autom. Na tomto ostrove zabudnite na potulky po historických pamiatkach. Za to Djerba je ideálne miesto na oddych na jednej z pláží s bielym pieskom a výhľadom na tyrkysové more.



Ostrov sa nachádza blízko pevniny južného Tuniska s rozlohou približne 520 km² a obýva ho približne 120 tisíc Tunisanov. Hlavne severná časť ostrova sú hotelové komplexy. Nájdete tu malé romantické hotely, ale aj veľké komplexy. Medzi hotelmi sú kaviarne či obchodíky so suvenírmi. No ak sa chcete prejsť do miestnej dedinky, miestne ženy pochlipkávať pri mätovom čaji tu neuvidíte. Taverny sú plné chlapov, ktorí hrajú karty a poťahujú z vodnej fajky. Mimo turistickej zóny je to zväčša neupravené, no a keďže väčšina turistov využíva po večeroch animácie hotelov, v dedinách je to aj nuda. Obchody sú tu skoro zatvorené a hlavná ulica akejkoľvek dedinky je zväčša prázdna.

Hotely sú natoľko vybavené, že vás to ani nebude lákať ich opustiť. Cez deň sú k dispozícii rôzne animácie športové či tanečné, pri bazéne či pri mori. Každému hotelu patrí kus pláže s možnosťou využiť ležadlá zadarmo. V nočných hodinách je tu vždy program pre deti a neskôr zábava pre dospelých. Súčasťou programov je aj oboznámenie hostí s miestnou kultúrou, takže bez pochýb uvidíte brušné tance či vystúpenia folklórnych súborov alebo sa zoznámite s faunou a dáte si položiť hada či leguána na ruku.

Pláže sú s bielym pieskom a sú udržiavané s pozvoľným vstupom do mora ideálne aj pre deti. Na pláži sa môžete nechať previesť na koni či ťave. Určite vyskúšajte padák ťahaný člnom a prezrite si pláž zhora. Požičanie vodných bicyklov, kanoe, kajakov či jazda na banáne je väčšinou zadarmo v rámci služieb hotela.

V rámci fakultatívnych výletov môžete navštíviť najväčšie mesto ostrova Houmt Souk a posedieť si v miestnej reštaurácii alebo si kúpiť suvenír z trhoviska.  Ak si chcete priblížiť berberskú kultúru, tak navštívte v utorok obec Midoun, kde sa koná tradičná berberská svadba. Nachádza sa tu aj krokodília farma. Určite za návštevu stojí prehliadka židovskej synagógy La Ghriba, ktorá je stará vyše 2 tisíc rokov a patrí medzi najznámejšie na svete. Nachádza sa v jednej z dvoch židovských dedín ostrova - Hara Séghira. Nezabudnite pri návšteve na pokrývku hlavy.

Absolvujte aj výlet pirátskou loďou na ostrov plameniakov, ktoré tu uvidíte. Pri troche šťastia vás budú cestou sprevádzať aj delfíny. Na ostrove si dajte chutný obed pripravovaný členmi posádky - grilovanú rybu, kuskus, tuniský šalát, ovocie a osviežte sa mätovým čajom. Na Djerbe sú fakultatívne výlety pomerne lacné ako aj iné atrakcie, takže sa tu vybláznite do sýtosti.

Nezabudnite na suvenír - oblečenie, keramika, striebro, kožené topánky, koberček, všetko ručne vyrábané, kvalitné a veľmi lacné. Hlavne zjednávajte cenu, aby sa obchodníci neurazili a vy si odnesiete domov pamiatku za pár dinárov. Djerba patrí k pomerne lacným subtropickým dovolenkám a určite vás očarí nielen koňmi cválajúcimi po bielej pláži či pirátskymi loďami.

 

Zdroj/autor: Zuzana Fialová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.6/5 (29 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa