TUNISKO Od Tabarky po sýpky Ríma

2010-06-09 16:00:00 |   |    | 

TUNISKO/ video – Tisícročná história, ktorou sa prehnalo niekoľko kultúr, neuveriteľná rôznorodosť krajiny a sladký život pretkaný blaženosťou...



Tabarka – sympatický prístav pre výletné lode na úpätí veľkého horského masívu pokrytého hustými lesmi a pretkaného horskými potôčikami.Tabarka je antické obchodné mesto Feničanov a ponúka návštevníkom harmonický koktejl tradícií a súčasnosti, ktorý dovoľuje dobre si odpočinúť počas vašej dovolenky (golf, Thalassoterapiu, lov, podmorský lov, koraly..) Jeho letný kultúrny festival (jún-august) navštevuje každoročne tisíce nadšencov z celého sveta. Okolie Tabarky prekypuje zeleňou a je pokryté lesmi a malebnými lesnými čistinkami.

 

  • Aïn Draham – Krásna dedinaka so strechami z červených škridiel. Aïn Draham sa nachádza vo výške 800 metrov a je centrom siete turistických  trás, po ktorých môžete podniknúť zaujímavé prechádzky k priesmyku Vetrov, priesmyku Ruines či k jazeru Bérii.
  • Bulla Regia – Ohromujúci súbor ruín mesta, ktorého vznik spadá do 2. a 3.storočia. Termálne kúpele, divadlo a v prvom rade viac než desať podzemných obydlí s nádhernými mozaikami, ktoré predstavujú prekrásne architektonické skvosty, ideálne prispôsobené horúcej, suchej a letnej klíme krajiny.
  • Le Kef - je vystavený na obrovskom horskom masíve. Je to staré mesto, ktorého uličky si zachovali osobitú atmosféru a autentičnosť. Stojí za to prehliadnuť si monumentálne ruiny baziliky Sv.Petra a tiež mešitu Sidi-Bou-Makhlouf s osemhranným minaretom a dvoma kopulami.
  • Chemtou  - vďačí za svoj pôvod Rímanom, ktorí tu tažili v baniach mramor, neobyčajnej žlto-okrovej farby. Zahovalo sa tiež množstvo zvyškov stavieb , ktoré majú k ťažbe mramoru vzťah, a obydlí pracujúcich. Samotné mesto sa nachádza na kopci a boli v ňom objavené zvyšky divadla a fóra. V roku 1998 tu zriadili aj múzeum.
  • Dougga – naznámejšia a najlepšie zachovaná pamiatka rímskej epochy. Hrdo s týči na kopci. Nájdete tu súbor antických stavieb, miestna Kapitula, je jednou z najkrajších dochovaných rímskych pamiatok. Okolo chrámu zasvätenému Jupiterovi, Junone a Minerve sa nachádza fórum s fenickým mauzóleom, tiež termálne kúpele a amfiteáter pre 3500 divákov, ktorý sa často využíva počas celého roka.
  • Maktar – jeho „veľké južné termálne kúpele“ sú najzachovalejšie v Afrike. Pri vjazde do mesta uvidíte víťazný oblúk Baal El Aïn visiaci nad starým fenickým svätcom. V meste je mnoho ďalších rímskych, byzantských a kresťanských pamiatok, čo z neho robí jednu z hlavných archeologických pamätihodností Tuniska.
  • Sbeïtla – Na rozľahlej rovine tiahnucej sa od pobrežia sa nachádzajú ruiny antickej Sbeïtly. Byzantský prístav, forum, veľké termálne kúpele, množstvo kostolíkov a divadlo s dobre zachovaným kameňmi amfiteátru, svedčia o veľkosti tohto rímskeho mesta.

 

Zdroj/autor: tunisiatourism,tnrpcr,tnto,drom

VIDEO Tabarka



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa