Ostrov Maurícius - jedna veľká zelená záhrada

2019-02-07 00:00:01 |   |    | 

Rozlohou neveľký ostrov Maurícius pozná každý ako jedno z najkrajších prírodných miest na svete. Zelené údolia sa striedajú s vodopádmi, vysokými palmami a lúkami s pestrými kvetmi. Veľmi príjemný dojem vytvárajú samotní obyvatelia, ktorí si aj kvôli rôznorodému zloženiu spoločnosti zakladajú na tolerantnom a priateľskom prístupe. S láskou vytvárajú pohostinnú atmosféru, ktorá mení ich domovinu na jedno z najvýnimočnejších miest tejto planéty.



 

Záhrada Pamplemousses

Na Mauríciu nájdete najväčšiu a najkrajšiu botanickú záhradu na južnej pologuli. Poznajú ju pod niekoľkými označeniami, pričom najpopulárnejším názvom je Záhrada Pamplemousses. Založená bola už v 18. storočí a postupne sa rozrástla do rozlohy 37 akrov. Nájdete tam jednu z najväčších zbierok paliem na svete. Dokopy sa tam nachádza až 85 rôznych typov týchto drevín, ktoré pochádzajú z troch kontinentov a z ostrovov v Indickom oceáne. Veľmi vzácnym kúskom sú obrovské vodné ľalie, ktoré sa rozprestierajú na jednom z jazier. V jednotlivých sekciách uvidíte exotické rastliny a špecialitou je záhrada korenín, ktorá je známa vďaka jej prenikavej ostrej vôni.

 

Ile Aux Cerfs

Relax, zábava a vodné športy. Ile Aux Cerfs sa nachádza v blízkosti Maurícia. Jeho názov v preklade znamená Ostrov jeleňov. Tie tam síce žili v minulosti, ale teraz tam nájdete iba korytnačky a vodné živočíchy. Pokiaľ hľadáte krásne pieskové pláže s palmami, kde sa budete cítiť ako na opustenom ostrove, istotne zájdite na Ile Aux Cerfs. Počas víkendov tam chodievajú aj mladí turisti a domáci obyvatelia, ktorí si spolu posadajú k vode, spievajú tam a spontánne sa zabávajú. Toto miesto je výborné na rôzne vodné športy. Dostanete sa tam na malých motorových člnoch, ktoré odchádzajú aj z menších prístavov v krajine.

 

Chamarel

Najnavštevovanejším miestom na ostrove je Chamarel. Ide o malé mestečko, pri ktorom sa nachádza jeden z prírodných zázrakov. Pred niekoľkými rokmi tam vznikli veľké piesočné duny, ktoré vytvorilo sedem druhov farebného piesku. Tieto rôzne odtiene nadobudol vďaka odlišným vplyvom teploty pri jeho vychladzovaní. Preto sa dnes môžeme pozerať na nádherný farebný pieskový vodopád, ktorý uvidíte z upravenej drevenej vyhliadky.

 

Port Louis

Hlavným mestom ostrova je Port Louis. Tam sa nachádza hlavný prístav a organizujú sa odtiaľ výletné plavby. Založené bolo v roku 1735 na popud francúzskeho guvernéra. V jeho centre sa podarilo uchovať niekoľko stavieb z tejto éry. Ďalšou cennou pamiatkou je pevnosť Adelaide, ktorá slúžila na ochranu krajiny. Tú už v roku 1835 postavili britskí prisťahovalci. Na Port Louis vynikajúco vidieť zmes rôznych kultúr, ktoré našli svoj druhý domov na Mauríciu. Nájdete tam rôzne malé štvrte, ktorým stále dominujú niektoré menšiny a vtisli im svoju vlastnú pečať. Veľmi obľúbenou atrakciou je promenáda pri mori s množstvom vychýrených atrakcií.

 

Národný park Black River Gorges

Časom sa vám leňošenie na pláži zunuje a budete hľadať nejaké zaujímavé aktivity, ktoré vám ukážu krajinu z iného pohľadu. Na Mauríciu by ste istotne nemali vynechať návštevu národného parku Black River Gorges. Tento veľký les tvorí 3,5 percenta plochy ostrova. V krásnom prirodzenom prostredí nájdete vzácne druhy kvetov a živočíchov. Jednotlivé časti spájajú turistické chodníky, ktoré vás dovedú až na končiare s úžasnými výhľadmi na pláže. Veľmi pekným bodom návštevy je vodopád Alexandra. Pokiaľ si chcete pozrieť odľahlejšie lokality, kde uvidíte množstvo vzácnych vtákov, choďte tam so skúseným domácim sprievodcom.

Nevídaná hračka prírody: Vodopád pod morskou hladinou

 

Grand Bassin

História tohto miesta je spojená s vyhasnutým vulkánom, ktorý v súčasnosti slúži ako jazero. To sa nachádza vo výške 1800 m n.m. Kvôli tomu si domáci myslia, že jeho naplnenie bolo malým zázrakom. Podľa legiend pochádza voda z rieky Ganga. Jazero je zasvätené bohovi Šiva a parí k posvätným miestam na ostrove. Každý veriaci by tam mal vyjsť pešo spolu s ikonou a počas celej cesty by sa mal modliť.

 

Raj pre shopoholikov

Maurícius ťaží aj zo svojej vynikajúcej polohy medzi Afrikou a Indiou. Práve tam sa nachádza prekladisko tovarov prestížnych značiek. Dokonca viaceré z nich vyrábajú niektoré výrobky priamo na ostrove. Vďaka tomu sa stáva rajom pre milovníkov nakupovania. Shopoholici tam lacnejšie získajú luxusný tovar, pretože ešte nie je zaťažený takou daňou. Príjemným dobrodružstvom je aj návšteva hlavného trhu v Port Louis, kde okrem čerstvého ovocia a zeleniny dostanete aj výrobky od maurícijských remeselníkov.

 

Praktické informácie:

Doprava: Na Maurícius sa najlepšie dostanete priamym leteckým spojením z Viedne. Cesta trvá niečo vyše desať hodín. K dispozícii sú aj lacnejšie lety s jedným prestupom v Nemecku. Cena spiatočnej letenky sa pohybuje od 600 eur vyššie.

Víza: Pokiaľ idete na ostrov len na dovolenku, nepotrebujete žiadne víza. Tie sa vybavujú iba pre pobyty dlhšie ako tri mesiace. Vstup do krajiny je na cestovný pas, ktorý musí byť platný minimálne šesť nasledujúcich mesiacov.

Klíma: Ročné obdobia sú opačné ako v Európe. Zimu majú počas našich letných mesiacov, pričom august je najstudenší v roku. Teploty sa pohybujú okolo 20 stupňov, čo je však v spojení s vlhkosťou pre nás príjemným počasím. V tomto čase odporúčajú navštevovať Maurícius kvôli surfovaniu. Počas chladnejšieho obdobia sa tam môžu vyskytovať občasné zrážky. Najlepšie obdobie na dovolenku je od apríla do júna a od septembra do decembra.

Bezpečnosť: V krajine vám nehrozí takmer žiadne nebezpečenstvo. Kriminalita je tam na nízkej úrovni, problémy majú len s drobnými krádežami. Násilné trestné činy sú raritné.

Mena: Domácou menou sú maurícijské rupie. Za sto rupií zaplatíte približne 2,65 eura.

_______________________________________________________________________________________________

CHYSTÁTE SA NA MAURÍCIUS? REZERVUJTE SI UBYTOVANIE ON-LINE.

_______________________________________________________________________________________________

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa