Casablanca - symbol romantiky

2022-06-03 12:00:00 |   |    | 

Casablancu milovali cestovatelia už v dávnej minulosti. Mala špeciálnu nenapodobiteľnú atmosféru, ktorá k sebe stále vždy lákala množstvo turistov. Ešte väčšiu popularitu získala vďaka rovnomennému filmu. Ak chcete zažiť to najlepšie z Maroka, potom sa istotne vyberte do tohto mesta opradeného tajomstvami a pútavou minulosťou.



 

Mešita Hassana II.

Kvôli filmu Casablanca mali cestovatelia o meste veľmi romantické predstavy. No v skutočnosti z turistického hľadiska nemalo žiadnu väčšinu atrakciu, ktorá by tam upútala pozornosť. Z toho dôvodu sa v osemdesiatych rokoch minulého storočia rozhodli postaviť nejakú výnimočnú budovu, ktorá by spĺňala tieto parametre. Nakoniec sa rozhodli pre veľkú mešitu, ktorú dokončili v roku 1933. Svoje pomenovanie dostala podľa kráľa Hassana II., ktorý inicioval je výstavbu. Rozlohou je siedma najväčšia na svete - rozprestiera sa na ploche 22 akrov a naraz sa do nej vojde 25 000 veriacich. Interiér mešity je luxusne zdobený. Nájdete tam lustre z Talianska a najlepší mramor či cédrové drevo, z ktorého vytvorili ďalšie dôležité detaily. Až trištvrte financií pochádzali z marockého rozpočtu.

 

Rickova kaviareň

Jedna z ústredných scén vo filme Casablanca sa odohráva v Rickovej kaviarni. Mnoho cestovateľov preto po príchode do mesta ihneď hľadalo tento legendárny podnik. Skutočnosť je však taká, že v Maroku nikdy takáto reštaurácia neexistovala a filmový štáb nahrával túto scénu úplne inde. Keď sa to dozvedela Američanka Kathy Kriger, bola z toho sklamaná. Po príchode do Casablancy aj ona začala hľadať tento podnik a veľmi jej v meste chýbal. Preto sa vybrala do historického centra a pozerala, ktoré budovy ponúkajú na prenájom alebo na predaj. Keď našla vhodný starý dom, už ani na chvíľku neváhala. Brala to ako výbornú marketingovú príležitosť a ihneď sa pustila do rekonštrukcie priestorov. Kaviareň prerobila čo najvernejšie podľa filmovej predlohy a nakoniec ju tak aj pomenovala. V súčasnosti patrí k najvyhľadávanejším podnikom v meste a Kathy hostia dokonca často nazývajú pani Ricková.

 

Medina

Najstaršou časťou mesta je Medina, o ktorej vznik sa zaslúžili Berberi. Neskôr túto oblasť napadli a zničili Portugalci, ktorí toto volali nazývali Casa Branca (Biely dom), z čoho neskôr vznikol súčasný názov Casablanca. Teraz tvorí Medina centrum mesta so starobylými uličkami, trhmi, niekoľkými pamiatkami, ale aj promenádou pri pobreží. Páry tam často chodia na romantickú prechádzku pozorovať západ slnka. V tejto časti sa nachádza aj kráľovský palác. V priebehu roka je prístupný iba počas niekoľkých dní, ale môžete si pozrieť aspoň jeho pekný exteriér. Medina sa taktiež môže pochváliť množstvom malých podnikov, v ktorých si pochutnáte na tradičných jedlách a nápojoch. Celkovo má veľmi charizmatickú atmosféru.

 

Katedrála Sacre Coeur

V Maroku dominuje najmä islam, nájdete tam však aj oblasti, kde majú vysoké zastúpenie ľudia s katolíckou vierou. Preto zrejme nie je žiadnym prekvapením, že aj v Casablance môžete navštíviť kresťanský kostol. Nejde o žiadnu nenápadnú stavbu. Sacre Coeur má bielu fasádu a výrazná budova púta vašu pozornosť už z diaľky. Postavili ju v roku 1930 a jej architektúre dominujú prvky art deca a neogotiky.  Počas svojej histórie prešiel kostol  jednou veľkou renováciou a v súčasnosti tam sídli aj kultúrne centrum.

 

Veľký alebo suvenírový trh

Casablanca je známa aj svojimi trhmi, na ktorých zoženiete úplne všetko. Hlavný centrálny je plný rôznych lahôdok - kúpite tam všetko od voňavých korenín, až po čerstvé úlovky z mora. Priamo v malých stánkoch vám pripravia rôzne pochúťky z tradičnej gastronómie. Medzi turistami je veľmi obľúbený aj trh so suvenírmi. Cenia si ho najmä kvôli tomu, že tam nájdete prevažne ručne vyrábané produkty. Všade to hýri pestrými farbami a zmesou vôní. Veľmi obľúbeným suvenírom sú papučky alebo topánky, ktoré sú pohodlné, príjemné na dotyk a vyrobené z materiálov žiarivých odtieňov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa