Viktóriine vodopády

2011-10-21 14:30:00 |   |    | 

V dnešnej časti seriálu o najexotickejších miestach sveta navštívime Viktóriine vodopády, ktoré podľa mnohých odborníkov patria medzi tie najkúzelnejšie turistické lákadlá Afriky.



Cestovateľ tu uvidí vrcholné dielo čarujúcej prírody v podobe rieky Zambezi vrhajúcej sa za ohlušujúceho revu do viac ako stometrovej hlbiny.

V minulej časti seriálu (odkaz na minulý diel seriálu) ste sa mohli vydať do krajiny Pána prsteňov – Nového Zélandu. Dnes navštívime Viktóriine vodopády, ktoré sa nachádzajú na rieke Zambezi a patria k najkrajším na svete.

 

Ku hrmiacim vodopádom

V miestach, kde veľká rieka Zambezi opúšťa caprivijské močiare a lenivo sa prevaľuje širokým údolím, je jej tok veľmi pokojný. Zhruba po 2700 kilometroch však idylka končí a na neskúseného cestovateľa čaká „revúca beštia“. Bez akéhokoľvek varovania (okrem temného hučania) sa naraz voda stratí za obzorom a padá do viac ako stometrovej hĺbky.

Viktóriine vodopády  vytvárajú najväčší reťazec padajúcej vody na svete. 1700 m široké koryto sa pod vodopádom mení na hlboké kaňonovité údolie, ktoré je príliš úzke na to, aby udržalo vodu v jej doposiaľ pokojnom toku. Zákruty, kaskády a divoká voda sú ako stvorené pre ten najnáročnejší rafting.


 

  • Vodopády s československou stopou
    Emil Holub, jeden z našich slávnych cestovateľov, zanechal na Viktóriiných vodopádoch nezmazateľný odtlačok československého národa. Pri svojej tretej expedícii na africký kontinent (1875-1876) vytvoril prvú podrobnú mapu vodopádov a okolia a stal sa tak jedným z prvých belochov, ktorí tento prírodný zázrak videli na vlastné oči. Od augusta 2005 stojí pred budovou múzea National Muzeum of Zambia v zambijskom Livingstone (len 16 kilometrov od vodopádov) jeho kamenná busta, ktorá bude navždy pripomínať odkaz nášho cestovateľa.

 

Viktóriine vodopády majú mnoho mien, ktoré im dali obyvatelia žijúci v ich okolí. Jedno z nich je i Mosi-oa-Tunya (Dym, ktorý hrmí), alebo tiež Amanza Thunquayo (voda, ktorá stúpa nahor). Obe prirovnania sú namieste. Z okienka lietadla uvidíte ako prvú vec stúpajúci dym a hneď ako sa ocitnete vonku pri vodopádoch, ohluší vás rachot a hrmot vodnej masy.

Vodopády objavil škótsky cestovateľ a misionár David Livingstone v roku 1855 a pomenoval ich na počesť anglickej kráľovnej Viktórie. Ani nastolenie zimbabwianskej nezávislosti nezmazalo koloniálny názov Victoria Falls, ktorý sa bežne skracuje na „Vicfalls“.

 

Niekoľko praktických informácií na cestu

Vstup k Viktóriiným vodopádom vás bude stáť 10 USD (cena pre cudzincov). Miestni obyvatelia ich odporúčajú navštíviť trikrát, aby ste videli všetky tri stavy vody (nízky, stredný a vysoký). Pri tom poslednom vrcholia povodne z obdobia dažďov a vodná triešť sa vznáša až do výšky 500 m. Najlepšie sa tu dá fotografovať ráno a večer, pretože cez deň sú vodopády priamo proti slnku. Môžete tu tiež naraziť na miestnych predavačov dáždnikov. Pokiaľ chcete suvenír, kúpte si ho. Ale ako ochrana je úplne zbytočný. Prší tu zhora, zo strany i zospodu. Na prehliadku aj druhej strany vodopádov si stačí vybaviť jednodenné vízum (asi 10 USD).

Na návštevu sú vodopády vhodné celoročne. Horúco tu nastáva od novembra do marca. V zimnom období (máj - august) tu panuje príjemných 25°C. Pozor však na ranné teploty, ktoré veľakrát klesajú až k nule. Pokiaľ sa ale vydáte k vodopádom na rafting, mali by ste sa vydať v období jún – január. V tejto dobe má Zambezi nízky prietok. V opačnom prípade sa vám môže stať, že rieka nebude splavná v dôsledku veľkého množstva vody.

Miestne letisko leží asi 20 km od vodopádov. K dispozícii sú tu taxíky, súkromné vozidlá, alebo verejná doprava, ktorá je však krajne nespoľahlivá. Na ubytovanie sa dá využiť zopár hotelov a safari chatiek. Ceny sa pohybujú v rozmedzí od 100 do 500 USD. Prekvapí vás tu trochu neobvyklý komfort, ktorý by ste v tejto chudobnej časti Afriky nečakali. Jedlo a nápoje sú tu o niečo lacnejšie než u nás (okrem piva).

 

Prechádzky v okolí vodopádu

Vodopády môžete pozorovať klasicky „zboku“. To vám umožní turistický chodník vedúci okolo nich. Rovnako zaujímavý je i pohľad zhora (Pri troche obratnosti sa totiž dá vyliezť i nad ne. Tu však pozor. Chvíľa nepozornosti, a hneď vás strhne dravý riečny prúd a ocitnete sa priamo v samotnom pekle!). Pod vodopádmi sa môžete vykúpať v rieke Zambezi. Ľahký vstup a teplá voda sú prísľubom príjemnej relaxácie. Držte sa ale tesne pri brehu, pretože už o niekoľko metrov ďalej je prúd veľmi silný. V okolí Zambezi môžete naraziť na množstvo opíc a damanov.

 

  • Bungee jumping na hranici dvoch štátov
    Vodopády sú zaujímavejšie zo zimbabwianskej strany. Pokiaľ sa k nim však dostanete z druhej strany, nemusíte zúfať. Stačí prejsť impozantný most vypínajúci sa do výšky vyše 100 m, ktorý spája Zambiu so Zimbabwe. Medzi miestne „mostné“ atrakcie patrí bungee jumping, ktorý je podľa miestneho tvrdenia tretí najvyšší na svete (111m). Za zoskok zaplatíte okolo 90 USD.

 

Aj samotná rieka Zambezi ponúka mnoho krásnych okamihov. Nad vodopádmi sa jej koryto rozlieva do šírky až 1800 m. Nachádza sa tu mnoho ostrovčekov,  na ktorých hniezdi neskutočné množstvo vtákov. Môžete si požičať loďku a skúmať väčšie i menšie ostrovčeky. Na väčších ostrovoch sa vám môže pošťastiť uvidieť veľké množstvo antilop, slonov alebo fŕkajúcich hrochov. Večer sa môžete nechať ukolísať čarom týchto miest. Nádherné západy slnka farbiace všetko dočervena a z okolitých brehov znejúca africká hudba podfarbená hrmotom vzdialených vodopádov sú ako stvorené pre romantické momenty vašej dovolenky.

 

V ústrety dobrodružstvu

Prechádzky a výhľady na vodnú triešť vytvárajúcu i niekoľkonásobne sa prekrývajúce dúhy si dozaista nenechá nikto z návštevníkov ujsť. Výlet helikoptérou vám do pamäti vyryje celý tok rieky Zambezi - voda rútiaca sa do hlbín, spenený prúd predierajúci sa kaňonmi, kde dosahuje voda miestami hĺbku až 40 m. To všetko môžete vidieť z diaľky alebo z výšky. Ale čo tak skúsiť to na vlastnú kožu? Aké to je, keď všade okolo vás pení voda, pred zrakmi sa vám objavujú obrovité balvany a mohutné kaskády, ohlušuje vás rev vodopádov a ste premočení do poslednej nitky?

Vyskúšajte si celodenný rafting pod hrmiacimi vodopádmi, ktorý je považovaný za jeden z najťažších na svete. Nikdy sa však naň nevydávajte sami. Len skúsení sprievodcovia vedia, kde sa nachádzajú zradné víry a ako prejsť nespočetnými kaskádami. Tí, ktorí nemajú radi adrenalínové športy, môžu vyskúšať pokojnejšiu plavbu na nafukovacích člnoch v menej divokých častiach rieky. Nemusíte mať vôbec strach, že plavba bude nudná a pomalá. O zábavu a rýchlosť vašich lodiek sa postarajú miestne krokodíly alebo stáda hrochov, pri ktorých nikdy neviete, čo vyvedú.

 

Nenechajte si ujsť
 

  • Do Johannesburgu - mesta zlata
    Návšteva najväčšieho mesta Juhoafrickej republiky, ktoré sa stalo zároveň priemyselným a ekonomickým centrom krajiny, je skutočným zážitkom. Mesto leží na ložiskách zlata. Ešte dnes tu môžete naraziť na pozostatky baní, ktoré radikálne zmenili ráz krajiny. Nachádza sa tu aj legendárne černošské predmestie Soweto, kde sa začal písať príbeh pádu apartheidu (rasistickej politiky).
  • Malý brat veľkého kaňonu
    Blyde River Canyon je tretí najväčší kaňon na svete a stal sa tiež jedným zo zázrakov Juhoafrickej republiky. Bohaté porasty, oslnivé farby, kolónie vtákov a dobre udržiavané chodníky, po ktorých môžete zostúpiť až na dno, kde sa pokocháte úchvatnou scenériou, ktorú vám poskytnú strmé steny kaňonu – to je jeden zo zázrakov, ktoré tu môžete zažiť na vlastné oči.
  • Za krásami Kapského Mesta
    Kapské Mesto patrí k najkrajším na svete hlavne vďaka svojim prírodným scenériám a modernému dizajnu. K najnavštevovanejším miestam patrí Mys Dobrej nádeje a Stolová hora, odkiaľ sa vám otvorí nezabudnuteľný výhľad na mesto pod vami. Na jej takmer vodorovných doskách si môžete v pokoji prestrieť obed a vychutnávať tak krásu a atmosféru tohto miesta.


 

Tipy na zájazd do Zambie a Zimbabwe

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Zambia a dovolenka Zimbabwe:

 

  • Viktóriine vodopády:  Nechajte sa strhnúť vrcholným dielom čarujúcej prírody. Vodopády sú tiež ideálnym východiskovým bodom pre návštevu rezervácie Hwange, alebo národného parku Chobe v Botswane.
  • Najlepšie z Južnej Afriky:  Za 10 dní poodhalíte rúško zakrývajúce Južnú Afriku. Výlety vás zavedú do nádhernej prírody, kúzelných miest a k ľuďom, ktorých si zamilujete.
  • Zimbabwe – Botswana - Zambia: Dosiaľ sem nevtrhli davy sviatočných turistov. Tieto krajiny čierneho kontinentu pritom ponúkajú všetko, čo sa dá v Afrike nájsť.

 

 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: exotika.sk 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa