Ostrov Isla Magdalena - raj tučniakov

2012-02-15 15:00:00 |   |    | 

ČILE - Z hodín zemepisu si iste mnohí pamätajú informáciu, že klokany žijú v Austrálii, losy ďaleko na severe a ľadové medvede sa kúpu pod Polárnym kruhom. Ale kto si spomenie, kde by sme hľadali tzv. magellanské tučniaky? Niekto o nich číta prvýkrát a iný vie, že žijú napríklad v Čile. Najväčšia komunita tučniakov magellanských má dokonca v dlhej juhoamerickej krajine svoje vlastné ostrovy, pomenované elegantnými ženskými menami: Magdalena a Marta.



 

K návšteve týchto sympaticky nemotorných zvieratiek stačí málo, v juhočilskom mestečku Punta Arenas sa nalodiť na katamarán, ktorý sa po Magellansovom prieplave dostane k 30 km vzdialenému ostrovu Isla Magdalena. Keď vystúpite na pevninu, čaká vás veľké prekvapenie, všade samé tučniaky, čo pokračujú vo svojej bežnej činnosti a neustále cvakanie spúšte fotoaparátu ich ani najmenej neprekvapí.

 

Dočasná adresa

Ostrov Isla Magdalena spolu s ostrovom Isla Marta sú najdôležitejšou oblasťou v Čile, kde žije tučniak magellanský. Podľa posledných údajov ich na 97 hektároch oboch ostrovov žije okolo 69 tisíc. V skutočnosti však majú tučniaky na ostrovoch iba prechodný pobyt, trávia tu len obdobie od septembra do začiatku apríla.

Zvyšok roka plávajú v studených prúdoch oceánu bohatých na ryby. Tučniaky sa tak cestou späť na ostrovy pred zahniezdením vykŕmia a po návrate na ostrov s plným bruchom majú samci za úlohu pripraviť noru pre budúcu rodinku. Príkladní samci neoddychujú ani počas vysedávania na vajíčku, ale svoju jemnejšiu polovičku rovnocenne striedajú.

 

Nie je tučniak ako tučniak

Tučniak magellanský je ľahko rozpoznateľný už na pohľad, keďže pod krkom má dva čierne pásy na bielej hrudi. Podobne ako všetky tučniaky je roztomilo nemotorný a prekvapivo pomalý. Je jasné, že na ostrove Magdalena je pánom on, turistické chodníčky smelo križuje, hlinu fŕka, kam sa mu zapáči a keď je obmedzený jeho životný priestor, vie sa nahnevať a uhryznúť. V mieri nažíva na ostrove s čajkami, kormoránmi i tuleňmi. Bude aj s vami, ak sa nezabudnete na jeho návštevu vhodne obliecť, najlepšie do fraku. Pre istotu.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa