Pestrofarebné Valparaiso

2011-09-17 10:00:00 |   |    | 

Mnohými označované za najzaujímavejšie mesto Čilskej republiky a jedno z najnezvyčajnejších v celej Latinskej Amerike. Nazývané aj malé San Francisco či klenot Pacifiku. Valparaiso bolo dlhé roky obchádzané turistami aj domácimi. Dnes naplno odkrýva svoje tajomstvá.



Od roku 2003 je Valparaiso zapísané v Zozname Svetového dedičstva UNESCO, čo mu zaručilo prílev spokojných turistov. A najspokojnejších fotografov. Z pestrofarebného centra posiateho domami stúpa slávna mestská lanovka k úplne odlišnej časti Valparaisa.

Vŕzgajúca jazda v jej farebných kabínach je údajne skutočným zážitkom. Poskytne vám miestami až nebezpečný výhľad na celé rušné mesto a priľahlý prístav. Očaria vás aj prechádzky chaotickým labyrintom strmých starých uličiek, ktoré lemujú rozpadajúce sa farebné domčeky.

Budete dýchať atmosféru umeleckého mesta, ktoré bolo domovom slávneho čilského spisovateľa, básnika a politika, nositeľa Nobelovej ceny Pabla Nerudu. Svoj pseudonym si zvolil podľa českého spisovateľa Jána Nerudu. Mesto zbožňoval natoľko, že je dominujúcim prvkom v mnohých jeho dielach.

Nazrieť dnes môžete do jeho domu - La Sebastiana. Dnes slúži ako múzeum. Množstvo spisovateľov, maliarov aj architektov nachádza inšpiráciu k svojim dielam práve v uliciach Valparaisa. Mesto však nie je pre každého. Ocenia ho milovníci originality a jedinečnej atmosféry.

S malou dávkou pochopenia ho niektorí turisti vnímajú ako schátralé, špinavé a nepríjemne môžu vnímať aj jazdu vŕzgajúcou lanovkou. Nejedného zaskočí chudoba, ktorú možno vidieť v niektorých štvrtiach mesta. Tak či tak, život srdečných miestnych a atmosféra ulíc je to najzaujímavejšie, čo Valparaiso ponúka.

Ak zatúžite po idylke romantických pláží, vydajte sa  k slávnemu modernému pobrežnému mestu Vina Del Mar, len 100 kilometrov vzdialeného od Valparaisa. Ako stvorené je na víkendový relax na pláži. Tu sa budete prechádzať príjemnými pobrežnými promenádami a obdivovať budete atraktívne drahé domy, šľachtické trávniky a záhrady. Ostro kontrastujú s tými vo Valparaise.

 

Zdroj/autor: Lonely Planet, rš, drom

Foto: Benjamin Dumas

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa