Jordánsko - biblická zem mlieka a medu

2011-08-28 15:00:00 |   |    | 

„Ahlan wa sahlan!“ Jeden z najčastejších arabských pozdravov. Voľne preložený do slovenčiny znie: „Buď jedným z nás a urob si pohodlie.!“ Pozdrav dokonale vyjadruje vzťah obyvateľov Jordánska navzájom, ale aj voči návštevníkom. Ak tejto podmanivej a vľúdnej fráze podľahnete, na zážitky, ktoré si z Jordánska priveziete, budete spomínať do konca života.



Cestovatelia, ktorí navštívili toto čarovné miesto, sa zhodujú v tom, že Jordánsko je síce zem s malou rozlohou, no veľkým srdcom.

Lebo to, čo mu chýba v rozlohe, doženie viac než bohato v kráse, zvlášť, ak ste nadšencami púštnych krajín.

S trochou snahy tu môžete raňajkovať na púšti, obedovať v tieni borovice na vŕšku kopca a večerať čerstvé banány zo subtropického údolia Jordánu.

Nech už ste nadšencami dravcov, chcete pozorovať sezónnu migráciu vtákov alebo zbožňujete kvety, tu sa rozhodne vždy nájde niečo, čo vás poteší. Vychutnajte si objavovanie púštnych zámkov.

Kamenité roviny východného Jordánska ukrývajú unikátne púštne zámky, množstvo ranných umajovských stavieb. Návšteva odľahlých hraničných oblastí si vyžaduje trochu plánovania, preto je ako stvorená pre nezávislých cestovateľov, ktorí vyhľadávajú menej navštevované stavby.

Dostanú vás aj trosky ríše. Rímske divadlocitadela v Ammáne budú vrcholným zážitkom vašej cesty a túlanie sa kolonádami v Džeraši vo vás vzbudí skutočný rešpekt. Budete prekvapení, ako nízko môžete zostúpiť. Mŕtve more so svojimi liečivými bahennými zábalmi a šialene slanou, úplne nehybnou a mazľavou vodou, je ďalším pokladom v truhlici Jordánska.

Rovnaký prívlastok si zaslúžia jordánske hory. Úplne iné, ako kdekoľvek na svete. Jasné, uhladené a farebné. Ráno vyzerajú prenádherne. Nie sú to len skalné útesy, ale takmer živé bytosti. Kamenné divadlo si užijete predovšetkým v Petre.

Jej nádheru a beduínske prostredie vrátane tiav a oslov si určite nenechajte ujsť. Rovnako ako čaj v stane domácich beduínov. Nechajte sa uniesť ich pohostinnosťou. Povedú vás aj tými najodľahlejšími miestami v púšti Wadi Rum medzi horami s nekonečnou škálou farieb.

Ak už prejdete hranice Jordánska, postavte sa na horu Nebó, vysvätenú pápežom Jánom Pavlom II. a pozrite sa na zem zasľúbenú Mojžišovi. Odhrňte závoj Makáwiv, kde Salome natrvalo preklínala muža, zaplávajte si v Mŕtvom mori neďaleko soľného stĺpu.

Zájdite si tu kamkoľvek, aby ste zistili, že každý kameň má svoj príbeh. Ak sa Jordánca opýtate „kéf hálak“ (Ako sa máš?), odpovie vám „al-hamdu li-lláh“ (chvála Bohu - teda dobre). Verte, že v Jordánsku vám bude podobne.

 

 

Zdroj/autor: Lonely Planet, rš, drom

Foto: rgbstock.com

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa