Plovdiv v srdci Hornotráckej nížiny

2011-09-15 10:00:00 |   |    | 

Druhé najväčšie mesto Bulharska, jedno z najstarších v Európe a tiež jedno z najkrajších na Balkáne. Rozprestiera sa na veľkej úrodnej Hornotráckej nížine, kde ho križuje rieka Marica. Plovdiv je starobylé mesto s takmer 8 tisíc ročnou históriou. Práve tá je najsilnejším magnetom na turistov a dôvodom toho, že mesto je obľúbenou cestovateľskou destináciou.



Vydláždené historické uličky vás povedú nádherným starým mestom, ktoré je najväčším turistickým lákadlom.

Tiahnu sa popri domoch s jedinečnou starobylou architektúrou, ktorú nájdete len v Plovdive. Súbor týchto budov a uličiek  reprezentuje charakter celého Bulharska.

Nájdete tu obchodíky s tradičným ručne vyrábaným tovarom a na kávu sa môžete zastaviť v romantických kaviarňach. Lemujú celú historickú časť mesta.

Atmosférou sú nabité predovšetkým záhradné terasy popri kostole svätého Konštantína a Heleny. Za ochutnanie určite stoja aj miestne špeciality.

V meste sa nachádza obrovské množstvo budov z 19. storočia. Pre Plovdiv znamenalo práve toto obdobie  obrodu kultúry, architektúry a umenia, ktoré sa rozvíjali v charakteristickom dobovom štýle.

Architektonicky ho reprezentujú typické dvojposchodové domy so symetrickými trojstrannými fasádami a vydutou strednou časťou.

V spodnej časti kopca, ktorý tvorí staré mesto, nájdete modernú bronzovú sochu Filipa Macedónskeho. Práve tu sa stretáva tichá atmosféra starých uličiek so živou ulicou Daskalov. Neďaleko môžete obdivovať rímsky štadión z 2. a 3. storočia. Pozostatkom obdobia Rímskej ríše je aj divadlo z 2. storočia, náhodou objavené v roku 1970.

Divadlo prešlo rozsiahlou rekonštrukciou a dnes veľmi živo pripomína obdobie rímskych panovníkov. Jeho najkrajšie fotografie  zhotovíte pri západe slnka.  Po pravej strane štadióna stojí historický odkaz dávnej otomanskej ríše - Džumaja džamija - mešita z 15. a 16. storočia. Jej obrovský interiér dekorujú žlté a svetlomodré kvetiny. Z 15. storočia pochádza aj ďalšia mešita Imaret, neďaleko rieky Marica.

V meste nájdete aj niekoľko múzeí, medzi nimi archeologické, historické, etnografické a ďalšie, ktoré stoja za návštevu. Plovdiv je známe aj ako mesto umelcov. V období bulharskej renesancie sem prichádzali mnohí umelci. Aj preto sa mesto pýši bohatými galériami a krásnou budovou štátnej opery. Je dejiskom niekoľkých prestížnych medzinárodných festivalov hudby, kinematografie, divadla a folklóru.

 

Zdroj/autor: Touring Club Italiano, rš, drom

Foto: wikipedia

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa