Kerala - perla južnej Indie

2011-09-03 15:00:00 |   |    | 

Zovretá komunistickým režimom medzi Arabským morom a pohorím Western Ghats je Kerala jedným z najkrajších štátov Indie. Zatiaľ čo jej hornaté vnútrozemie ukrýva obrovské bohatstvo fauny, flóry, dôležitých plantáží čaju a korení, juh lemujú pláže posypané bielym pieskom. Kerala vás osvieži, očarí, prekvapí, možno opije aj nadchne.



Keď budete križovať jej stojaté rieky a kanály. Lebo žiadny výlet do Keraly nie je kompletný bez splavenia pokojných ramien takzvaných backwaters. Lemované sú plantážami kokosových orechov, ktoré sa mihajú v tyrkysovej vode jazier. V týchto pokojných lagúnach zo seba strasiete všetok nahromadený stres z mesta.

Sviežou zelenou sú pokryté pásy populárneho horského rezortu Munnar. Čistý vzduch a priaznivé počasie sú perfektne navrhnuté tak, aby vytvorili podmienky pre pokojné poznávanie tohto malebného horského mesta. Kto by pohrdol šálkou čerstvého čaju z neďalekej plantáže, na ktorú má úžasný výhľad?

Navštívte prístav v Kochi. Lemujú ho staré čínske rybárske siete, ktorých existencia siaha až do roku 1400. Pripomínajú gigantických mimozemských pavúkov a tvoria úžasné siluety krajiny. Sú potravou pre fotografov, a to predovšetkým za súmraku.

Vydajte sa aj k brehom Varkaly. Posadiť sa môžete na strmé skaly, odkiaľ sa vám naskytne dych vyrážajúci výhľad na vody Arabského mora. Toto miesto je rajom „ruksakových turistov“. Relax na ligotavom bielom piesku si doprajete na Čiernej pláži.

Stáročie objavovania tradičných indických liečebných postupov a múdrostí, ktoré sú schopné povzbudiť ľudské telo, myseľ aj dušu, sú teraz dostupné v mnohých ayurvedických kúpeľoch v Kerale. Vaše zmysly tu vraj skutočne ožijú vďaka bylinkovým a aromaterapeutickým masážam.

Pozrite si Kathali show. Kathali je klasický keralský tradičný tanec. Pochádza zo 17. storočia. Jeho predstavenia sú známe a vysoko oslavované podujatia. Špecifické sú farebným make-upom, komplikovanými prepracovanými kostýmami a ladnými pohybmi. Posaďte sa a nechajte sa uniesť.

Spoznajte vaše korenia. Kardamon, škorica, klinček, muškátový oriešok, muškátový kvet, fenikel, kurkuma, rasca, koriander, aníz, tamarín, nové korenie, šafran, mak, horčica - zopár vážnych kúskov z korenistého slovníka pestujú domáci na rozsiahlych plantážach. Pripravte svoj nos na množstvo korení na  trhoch v Mattancherry v Kochi. Zoberte si tašku navyše pre neočakávané nákupy.

Vydajte sa do divočiny za zvieratami. Asi 50 z legendárnych kráľovských bengálskych tigrov ešte stále môžete nájsť v Tigrej rezervácii Periyal vo vnútrozemí Keraly. Spoločnosť im robia leopardy, slony, indické bizóny, nespočetné množstvo druhov hadov, jelene aj opice.

Naučte sa pohyby bojového umenia Kalarippayat. Zastavte sa v jednej zo škôl Kalarippayat a naučte sa základy tohto akrobatického bojového umenia z 12. storočia. Funguje na základe útokov na tlakové body ľudského tela. Kalarippayat patrí k uctievaným bojovým umeniam akými sú napríklad kung-fu či karate.

A nezabudnite Keralu aj ochutnať. Vyskúšajte ryžu, zeleninu v kokosovej omáčke, ryby okorenené kari korením či krupicu v karamelovom mlieku. Dajte si aj za pohár osviežujúceho alkoholického “kokosového vína“. Spomíname len zopár delikátnych pokrmov a nápojov tradičnej kuchyne, ktoré vám zaručene okorenia dni v Kerale.

 

Zdroj/autor: Lonely Planet, rš, drom

Foto: keralatourism.org

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa