Samoa, exotická perla Pacifiku

2013-12-07 12:00:00 |   |    | 

Ako dva smaragdy v azúrovom mori vyzerá súostrovie Samoa v južnom Pacifiku z výšky. Ani na pevnine však svoju krásu nestrácajú - priezračné lagúny s morskými korytnačkami, nedotknuté dažďové pralesy, čierne lávové skaliská snúbiace sa s bielym pieskom skvostných pláží. Kedysi desivé vulkanické súostrovie kanibalov je dnes exotickým rajom koralov a permanentne sa smejúcich domorodcov.



Je horúco, vlhko a všetci okolo vás sa smejú. Práve ste pristáli na súostroví Samoa. Zo všetkých strán znie „Talofa!“ a väčšina domorodcov vás div nevezme k sebe domov. Toto samoánske „ahoj“ sa vám vryje do hlavy skôr než stihnete na letisku vymeniť eurá za tunajšie talu. A jedna tala, asi dvadsaťpäť centov, to nie je žiadna zanedbateľná suma - pre Samoáncov je to tretina minimálnej dennej mzdy.

Pravdou ale je, že na samoánsku pohostinnosť to nemá nijaký vplyv. Hosť v dome je pre nich ten najdôležitejší človek na svete a zahrnú vás preto tým najlepším, čo doma majú. Alebo skôr na dvore - Samoánci na dedinách dodnes žijú v tradičných príbytkoch, takzvaných fale, ktoré tvoria len strechy na koloch.

 

  • Tradičné samoánske tetovanie

Na samoánske tetovanie ako suvenír z cesty rozhodne zabudnite. Museli by ste sa totiž nechať potetovať od pása až ku kolenám a navyše tradičnou metódou, čo je tesanie do kože za pomoci zubov prasaťa alebo žraloka. Farba je vytvorená z rozpustených sadzí a celý bolestivý obrad trvá i niekoľko týždňov. Tieto „tmavomodré tepláky“ sa však dokončiť musia, pretože nedokončené tetovanie znamená hanbu pre celú rodinu.

Nefalšovaná exotika je tu nachystaná i pre cestovateľov - nejeden dedinčan si spočítal, že pre neho neskutočne nadsadená cena za noc na pláži pod strechou na koloch, je pre turistu najlacnejší nocľah jeho života. Prebudiť sa ráno za zvuku šumiacich vĺn a vbehnúť do priezračného oceánu alebo si natrhať čerstvé banány a v tieni paliem sa naraňajkovať, takú dávku romantiky a exotického luxusu si môžete dopriať práve tu.

Ak sa však tešíte na polynézske opálené krásky, budete si musieť nejaké doviezť. Samoa je totiž na šiestom mieste zo všetkých krajín sveta s najvyššou obezitou, celých 80 percent ľudí nad 15 rokov tu má problémy s váhou. Ideál krásy tu totiž odjakživa mal bližšie k vestonickej Venuši než k Twiggy. Keď k tomu navyše pripočítate pohodlný životný štýl s minimom pohybu a lacné fastfoody, ľahko na rebríčku obezity predbehne i USA.

Radosť zo života tu však ľuďom naozaj nechýba. Ako by tiež mohol? Biele pobrežie ostrovov je lemované koralovými útesmi, ktoré tak tvoria pokojné lagúny plné farebného podmorského sveta. Žraloky sa sem vďaka nemu nedostanú a vlny tu lákajú na surfovanie. Môžete si tiež požičať kajak a zájsť k jednému z malých ostrovčekov na obzore.

Jedenkrát však namiesto kúpania rozhodne choďte na výlet - napríklad do morskej rezervácie Palolo na samoánskom ostrove Upolu alebo navštívte tunajšie horské vnútrozemie s pôvodnými dedinami a miestnymi drevorezbármi. Okrem pláží sa prírodné krásy skrývajú práve tu a jednou z nich je i úchvatný vodopád Sopoaga. Na ostrove Savai’i sa pripravte na ešte väčšiu divočinu - skvostná príroda, tradičný spôsob života a všadeprítomný pokoj.

 

  • Na čo si dať pozor v tichomorskom raji

Dátová čiara - svoju cestu na Samou si starostlivo naplánujte. Počítať musíte s tým, že vďaka časovému posunu (Samoa je poslednou krajinou časového pásma) sem väčšinou dorazíte v predošlý deň.

Kresťanské nedele - Samoánci sú hlboko veriaci kresťania a okrem zavretých obchodov a bánk v nedeľu počítajte i s tým, že v tento deň je zakázané prechádzať niektorými miestnymi dedinami či vyplávať na more.

Večerná sviatosť - po šiestej večer v samoánskych dedinách zaznejú zvony, ohlasujúce večernú sviatosť. Dokiaľ zvony nezazvonia druhýkrát, všetci musia všetko nechať a ísť sa domov modliť.

Zblúdilí psi - premnožené divé psy sú jedným z mála nebezpečenstiev, ktoré vás tu môžu stretnúť. Ak sa budete niekde pohybovať sami, majte po ruke palicu alebo kameň na výstrahu proti divým tlupám.

 

Ako v reklame na opaľovací krém sa budete cítiť, keď vám kokos spadne k nohám do bieleho piesku, už o pár metrov ďalej ale môžete chodiť po čiernych lávových útesoch, ktoré tu vznikajú vďaka neustálej sopečnej činnosti pod zemou a morom. Najaktívnejšou sopkou celej oblasti je Yasur, 360 metrov vysoká homoľa na ostrove Tanna v súostroví Vanuatu neďaleko Samoy. Pri súmraku na vrchole sopky uvidíte neuveriteľne horúci západ slnka.

Na neďalekom ostrove Pentecost sa tí odvážnejší z vás môžu podrobiť tradičnej skúške dospelosti, takzvanému “skoku s lianou okolo nôh“. Predchodca dnešného bunjee jumpingu je asi rovnako svojrázny, ako trebárs návšteva trhu vo Vanuatu, ktorý však nie je primárne určený pre turistov. Práve tu zistíte, že predávať sa dá naozaj všetko.

Aj keď by sa mohlo zdať, že celá oblasť južného Pacifiku sú len ostrovčeky s krásnymi plážami, nie je to pravda. Každý ostrov či súostrovie od Fidži a Tongy cez Vanuatu až k Samoe má svoj osobitý ráz a na každom vás niečo prekvapí. Čo však tieto ostrovy majú spoločné, sú milí ľudia silnej kresťanskej viery. Na Samoe musí každý dokonca platiť svojej fare vysoké týždenné poplatky (od 20 do 100 tala) a je tu snáď najvyššia koncentrácia kostolov všetkých druhov.

 

  • Ostrovná MHD

Medzi dvoma hlavnými samoánskymi ostrovmi Upolu a Savai´i môžete využiť lietadlá, čo je síce rýchle, ale drahé. Premávajú tu samozrejme i trajekty, ale omnoho viac pravú kultúru Tichomoria spoznáte na jednom z malých vodných taxíkov alebo rybárskych lodiek.

 

Namiesto návštevy všetkých kostolov ale odporúčame nasadnúť na prvý morský taxík a navštíviť čo najviac okolitých ostrovov a súostroví, pretože tento kúsok sveta sa rozhodne vyplatí dôkladne precestovať. S kvalitným očkovaním a úsmevom na tvári sa v južnom Pacifiku nestratíte.

 

Reklamný odkaz

Tipy na zájazd na Samou a na ďalšie exotické ostrovy

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov do Pacifiku:

 

  • Ostrovy Francúzskej Polynézie: Okružná plavba po tých najkrajších miestach Francúzskej Polynézie na palube luxusnej lode. Užite si romantiku na ostrovoch Bora Bora, Moorea a ďalších.
  • Samoa - Tonga - Fidži - Vanuatu: Hebká krása koralových ostrovov a pekelná krajina vulkánov. Zvodný tanec Polynézaniek a raj melanézskych kanibalov. Žiadna šeď, ale svet v rýdzej podobe.
  • Fidži: Dva najväčšie ostrovy Viti Levu a Vanua Levu sú obklopené nádhernými koralovými útesmi s bohatým životom. Domorodci patria k najpohostinnejším ľuďom na svete a vždy úprimne vítajú návštevníkov ostrovov. Ni Sa Bula! Vitajte na Fidži, na ostrovoch snov o južných moriach.

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvilová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (22 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa