Za tajomstvom čiernych perál vyrazte na atoly Manihi a Rangiroa

2012-10-30 15:30:00 |   |    | 

Perly sú samy o sebe vzácnosťou, ktorú už v dávnych dobách králi vyvažovali zlatom. A čo potom čierne perly! Jedinou lokalitou na svete, kde ich pestujú, sú niektoré z ostrovov súostrovia Tuamotu. Atoly Manihi a Rangiroa navyše ako pridanú hodnotu ponúkajú krásne pláže, priezračné more a ideálne podmienky pre potápanie.



„Čierne perly sú tie najcennejšie a najdrahšie,“ prezradia vám na jednej z perlových fariem na atole Manihi. „Zdobí sa nimi napríklad japonská cisárovná alebo niektoré hollywoodske hviezdy.“ Dodnes sa vedcom nepodarilo rozlúštiť tajomstvo toho, prečo práve tu perlorodky tvoria čierne perly a nikde inde na svete to tak nie je. Jedným z možných vysvetlení je vysoká teplota miestnej vody, ale za stopercentné vysvetlenie sa to považovať nedá.

 

Za tajomstvom čiernych perál

Predtým bol ostrov Manihi vďaka čiernym perlám známy po celom svete. Dnes už jeho sláva nie je taká veľká, ale i tak - ak spomeniete jeho názov pred človekom, ktorý sa vyzná v šperkárstve, rozsvietia sa mu oči. Pozostatkom po niekdajšej sláve je niekoľko fariem rozosiatych po ostrove. „Po nich vás za drobný poplatok prevedú sprievodcovia a vysvetlia proces, pri ktorom perla vzniká,“ vraví delegát. „Občas možno budete od údivu krútiť hlavou - napríklad nad tým, že jedna perla vzniká celé tri roky.“

 

  • Tak vzniká perla…

Proces „výroby“ čiernych perál nie je vôbec jednoduchý a stojí za ním množstvo práce. Najskôr je nutné získať dostatok perlorodiek - to sa najčastejšie deje za pomoci umelých „košov“, ktoré sa ponoria do vody tam, kde sa perlorodky množia. Malé larvy sa na koši usadia a potom sa prenesú na farmu. Tu ich tri roky kŕmia jednobunečnými riasami a až po troch rokoch do nich vložia zrnko piesku alebo kúsok inej lastúry. Ani potom však nie je vyhraté - 6 z 10 perlorodiek po tomto úkone umiera. Navyše perlorodky dokážu za svoj život vytvoriť len niekoľko perál, ktorých kvalita s množstvom klesá.

Okrem perlových fariem atol Manihi ponúka „polynézsku klasiku“ - príjemné ležanie na plážach, luxusné ubytovanie, často i v bungalovoch nad vodou a ideálne podmienky pre potápanie. „Voda je tu teplá, takže nepotrebujete neoprén a navyše je možné pod vodou stretnúť manty, barakudy, raje a žraloky útesové,“ popisuje inštruktor potápania.

 

Rangiroa - jeden z najväčších atolov sveta

Do súostrovia Tuamotu, ktoré je tvorené 1 500 kilometrov dlhým pásom 77 menších či väčších atolov, patrí okrem Manihi i atol Rangiroa, ktorý je údajne druhým najväčším atolom sveta (po seychelskej Aldabre). Rangiroa v preklade znamená „Dlhá obloha“. Ťažko povedať, či domorodcov k názvu kedysi inšpirovala žiarivo modrá obloha, ktorá tu väčšiu časť roka je.

Koralový prstenec atola Rangiroa má dĺžku zhruba 200 kilometrov a patrí k najnavštevovanejším miestam na exotickom Tuamotu. K veľkým lákadlám patrí trebárs pláž Sables Roses s ružovým pieskom. Dostať sa na ňu je síce menší logistický oriešok, ale prežiť na nej deň sa rozhodne vyplatí.

 

  • Len pre silné žalúdky!

Vo Francúzskej Polynézii si môžete objednať  pokrm s názvom fafare, ak teda máte dostatočne silný žalúdok. Ide totiž o surovú rybu, ktorá sa predtým nakrátko naloží do vody. Háčik je v tom, že v tej vode bola predtým desať dní naložená iná - rozkladajúca sa ryba. Táto zvláštna marináda vraj mäsu dodá príjemnú zamatovú chuť. S vôňou je to však o poznanie horšie, pokrm „vonia“ ako zdochlina.

Ubytovanie na súostroví Tuamotu je podobné ako v celej Francúzskej Polynézii. Nenájdete tu rozľahlé hotelové komplexy. Naopak, turisti si tu dovolenku užívajú v chatkách a bungalovoch z prírodných materiálov, ktoré možno navonok pôsobia až príliš jednoducho, ale vo vnútri poskytujú komfort rovnajúci sa tým najluxusnejším kamenným hotelom. Vrcholom romantiky sú bungalovy priamo nad vodnou hladinou, z ktorých terasy môžete pozorovať východ alebo západ slnka nad Pacifikom.

 

 

Tipy na dovolenku - Francúzska Polynézia

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov dovolenka Francúzska Polynézia:

 

  • Okruh po ostrovoch Francúzskej Polynézie: Sedemnásť dní v ostrovnom raji. Počas pobytu turisti spoznajú najkrajšie miesta Polynézie - ostrovy Tahiti, Moorea, Bora Bora, Huahine a ďalšie. Ideálne pre tých, ktorí nevydržia dlho na jednom mieste.
  • Intercontinental le Moana, Bora Bora: V tesnej blízkosti Matira Point, najkrajšieho miesta ostrova Bora Bora, sa nachádza luxusné hotelové stredisko. Letisko je vzdialené 30 minút loďou, centrum Vaitape 7 kilometrov.
  • Le Maitai Bora Bora: Hotel sa nachádza v najrušnejšej časti ostrova pri takzvanom Matira Pointe, 12 kilometrov od letiska a 7 kilometrov od prístavu a zároveň centra ostrova - mestečka Vaitape.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.9/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa