Tahiti - ostrov lásky a zmyselných tancov

2012-10-07 14:00:00 |   |    | 

Tahiti prezývajú „ostrov lásky“. Svadobnú cestu tu ročne trávia tisíce novomanželov. Neoddeliteľnou kulisou ich pobytu sú tanečnice v typickom polynézskom odeve, ktoré im hneď na letisku zavesia okolo krku kvetinový veniec. Dnes už nikoho nepoburuje ani ich typický polynézsky tanec. Ešte v prvej polovici 20. storočia však bol zakázaný a Európania ho považovali za neslušný.



Tahitské tance nie sú len veľkou turistickou atrakciou, ale i základom polynézskej kultúry. „Tanečnice a tanečníci pomocou svojich pohybov rozprávajú príbehy. Svojím tancom, ktorý má často erotický podtón, nechcú nikoho šokovať, je pre nich úplne prirodzený,“ vysvetľuje znalec polynézskej kultúry. Prví Európania ho však odsudzovali a na viac než storočie dokonca zakázali.

 

Čierny piesok, krásne ženy - to je Tahiti

Dnes je polynézsky tanec vyhľadávanou turistickou atrakciou. Vyraziť na Tahiti a nevidieť vystúpenie tahitských tanečníkov sa rovná takmer hriechu. Tým istým je i polihovanie pri hotelovom bazéne. Tahiti, ktoré je vulkanického pôvodu, disponuje kilometrami krásnych pláží s čiernym pieskom. Tie sú hlavne na severe, na juhu je piesok biely, čiastočne dovezený.

 

  • Tahitské tance rozprávajú príbehy

Tahitské tance rozhodne nie sú len divadielkom pre turistov. Naopak, sú vždy autentické a spodobňujú konkrétne legendy. Európania ich kritizovali za otvorenú a prílišnú sexualitu a od roku 1819 až do 50. rokov 20. storočia boli oficiálne zakázané. Od 50. rokov sa znova tancujú i na verejnosti, vyzerajú však už inak než predtým. Dnes poznáme päť základných typov tanca:

 

  • otea - mužský bojový tanec
  • ohňový tanec
  • hivinau - ktorý napodobňuje pohyby námorníkov pri zdvíhaní kotví
  • paoa - kedy tanečníci sedia v kruhu, spievajú a udierajú sa do stehien
  • aparima - tanec, pri ktorom tanečnice rozprávajú príbeh za pomoci rúk

 

Centrom nielen ostrova Tahiti, ale vôbec celej Francúzskej Polynézie je mesto Papeete. To si väčšinou pre jeho nikdy neutíchajúci chaos jedni zamilujú hneď v prvej chvíli, druhí mu však na chuť neprídu nikdy. Bolo by chybou nestráviť v spleti jeho ulíc minimálne jedno popoludnie. „Chrbticou mesta je bulvár Pomare s bankami, obchodmi a hotelmi,“ približuje jeho podobu sprievodca. „Kúsok od neho je trhovisko Marché de Papeete. V sobotu ráno tu nastáva vrchol nákupnej horúčky, a to už vyše 250 rokov.“ Zoženiete tu látky, šperky, ovocie, zeleninu i čerstvo nalovené ryby.

Hlavné mesto ale nie je to „pravé pohľadnicové Tahiti“. Ožíva síce so súmrakom a bary, reštaurácie a zábavné podniky zavierajú až ráno, ale za plážami a slnkom musíte ísť do inej časti hlavného ostrova alebo na niektorý z menších ostrovčekov v jeho okolí.

 

  • Heiva festival

Ideálnou príležitosťou ako spoznať to naj z unikátnej polynézskej kultúry je festival Heiva. Ten na Tahiti trvá od konca júna do konca júla. Okrem súťaže v splietaní listov kokosových paliem alebo jazde na typických vahadlových člnoch sa volí trebárs i najkrajšia Tahiťanka. Samozrejmosťou sú i súťaže v typických tancoch a v speve.

 

Z výšky Tahiti tvarom pripomína osmičku. De facto ho tvorí hlavný ostrov - Tahiti Nui, menší Tahiti Iti a nespočetné množstvo menších ostrovčekov, takzvaných motu, v ich bezprostrednom okolí. Na nich sú rozosiate luxusné rezidencie a romantické bungalovy na pláži alebo priamo nad vodnou hladinou. Niet divu, že sem často vyrážajú novomanželia na medové týždne. Okoreniť ich môžu pozorovaním delfínov, veľrýb, ktoré sem prichádzajú s mladými, alebo kurzom potápania. „Vo Francúzskej Polynézii sú na to ideálne podmienky,“ potvrdzuje inštruktor. „Viditeľnosť je extrémne vysoká, niekedy až 40 metrov, pod vodou na začiatočníkov nečaká žiadne nebezpečenstvo, ale naopak pestré podmorské divadlo.“

Tahiti kedysi dávno preslávili diela Paula Gauguina, ktorý tu niekoľko rokov žil a prepadol kráse miestnych žien. Napokon turisti ich obdivujú i dnes. Našťastie si napriek ich veľkému náporu Tahiti a vôbec celá Francúzska Polynézia uchovávajú tradičný ráz a i naďalej Európanov udivujú svojou živočíšnosťou a radosťou zo života.

 

Tipy na dovolenku - Francúzska Polynézia

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov dovolenka Francúzska Polynézia:

 

  • Bora Bora - Tahiti: Desaťdňový zájazd do dvoch najkrajších destinácií vo Francúzskej Polynézii - na rajský ostrov Bora Bora a Tahiti, ostrov lásky. To najkrajšie z Polynézie - tance, luxusné ubytovanie, tyrkysové more.  
  • Okruh po ostrovoch Francúzskej Polynézie: Je určený predovšetkým milovníkom prírodných krás. Priezračné more, dramatické vnútrozemie, biele pláže, prekrásne dievčatá.
  • Moorea - Bora Bora - Tahiti: Okruh po troch najznámejších a možno i najkrajších ostrovoch Francúzskej Polynézie. Krásne bývanie, tyrkysové more - to je dovolenka v raji.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa