Na Cookových ostrovoch zažijete pravú romantiku

2012-10-23 12:00:00 |   |    | 

Nenápadné ostrovčeky a koralové útesy v tyrkysovej vode uprostred Pacifiku zatiaľ zostali ušetrené od väčšieho náporu turistov. Tí sa schádzajú hlavne na susednom Fidži alebo Tahiti. Cookove ostrovy z toho však len ťažia a ich krásu si tak obzerá primeraný počet turistov. Krásne biele pláže a husté pralesy, ktoré sa tiahnu do miernych kopcov, svojho času očarili i posádku slávnej lode Bounty.



Krása Cookových ostrovov zostáva väčšine sveta stále skrytá, i keď žijú hlavne z turistického ruchu. Z východu ju zatieňuje sláva Fidži, zo západu zase populárne Tahiti alebo Bora Bora. Tieto osvedčené mená rozžiaria tvár každého turistu hladného po luxusnej dovolenke v tropických rajoch. Čo však dychtivý turista tiež ocení, je mať v raji pokoj a netlačiť sa na plážach s davmi ľudí.

K tomu sú Cookove ostrovy ako stvorené. V kráse za týmito populárnejšími susedmi vôbec nezaostávajú, navyše ponúkajú súkromie. Ak hľadáte nejaký vhodný zájazd, skúste si prejsť ponuky špecializovaných cestovných kancelárií.

 

Rarotonga - okolo i skrz, po pláži i pralesom

Rarotonga je pulzujúce centrum celého súostrovia. Leží na nej hlavné mesto Avarua a sídlo vlády. Letisko je od hlavného mesta vzdialené len 4 kilometre. Ostrov je takmer celý obklopený koralovými útesmi vhodnými pre potápanie a šnorchlovanie alebo windsurfing. Populárne sú tiež plavby loďou s preskleným dnom. Pre výlety na ostrove sú najvhodnejším dopravným prostriedkom skútre, môžete si však požičať tiež bicykle, motorky alebo džípy.

Okružnú jazdu po ostrove s vyhliadkami na útesy a lákavé biele pláže je možno podniknúť po ceste Ara Tapu, ktorá lemuje celú Rarotongu. Pre záujemcov o vnútrozemie vedie cez ostrov zarastený papájovníkmi a banánovníkmi (obhospodarované domorodými farmármi) cesta Te Ara o Toi.

 

  • Smutný osud zamilovanej Ann

Cookove ostrovy boli po svojom objavení objektom záujmu moreplavcov, ktorí sa na oceán vydávali, aby našli ďalšie nálezisko vzácneho santalového dreva. Na Rarotonge namiesto dreva našli niektorí smrť, keď po ich vylodení došlo ku stretom s ostrovanmi. Osud tu dostihol i priateľku kapitána Ann Butchers. Ostrovania ju zabili a zjedli a jej kosti na ostrove vystavili. Ann Butchers sa tak zapísala do histórie ako jediná Európanka, ktorá bola zjedená pôvodnými obyvateľmi Pacifiku. Dnešní návštevníci zo všetkých kútov sveta sa už podobného osudu báť nemusia.

 

Atiu, ostrov vtákov a povestí

Tretí najväčší ostrov je sopečného pôvodu. Obklopuje ho koralový útes nazvaný makatea. V jeho pralesoch narazíte na početné jaskyne a skalné útvary. Turisti sa často vydávajú na pláž Orovaru, kde v roku 1777 pristál sám James Cook. Najslávnejšou jaskyňou na ostrove je pravdepodobne Anatakitaki, kde podľa povesti žili milenci Inutoto a Tangaroa.

Je plná stalagmitov i stalaktitov a svoj domov v nej má i vzácny vták Kopeka. Hniezdi v jaskyniach a neuvidíte ho inde než na Cookových ostrovoch. V pralesoch Atiu ale lieta i iné exotické vtáctvo – biely tavake, terej žltonohý alebo vták bizarných tvarov fregata páskovaná.

 

  • Vzbura na lodi Bounty

Na Cookových ostrovoch pristál i slávny kapitán William Bligh s ešte slávnejšou loďou Bounty. So svojou posádkou sa vylodil na ostrove Aitutaki a priviezol chlebovník - rastlinu, ktorá mala byť dôležitou potravinou pre otrokov. Na Cookove ostrovy doplávala loď Bounty ešte pred slávnou vzburou. Ich prostredie nahlodalo morálku posádky, ktorá definitívne zmizla na Tahiti. Námorníci, očarení tropickou krásou ostrovov i ich obyvateliek, sa odmietli ďalej lopotiť na oceáne pod velením kapitána Bligha, posadili ho s pár vernými na malý čln a rozlúčili sa. Vzbúrenci z Bounty sa vydali v ústrety radovánkam na polynézskych ostrovoch, kde sa usídlili a pre istotu loď spálili. Dodnes tam žijú ich potomkovia.

 

Aitutaki a Mitiaro - za výhľadom i pochutnaním

Aitutaki je ostrov vzdialený len necelú hodinu letu od Rarotongy a okrem nedele tu lietadlá pristávajú päťkrát denne. Jedna z legiend ostrova hovorí, že najvyšší bod Aitutaki, vrchol Maungapu, bol po vášnivom boji ukradnutý z Rarotongy. Obyvatelia Aitutaki za to musia byť vďační, pretože je z Maungapu krásny výhľad na lagúnu. Kombinácia ostrovných pláží so žiarivým bielym pieskom a tyrkysovej morskej vody je nenahraditeľnou ingredienciou pre príjemne strávenú dovolenku. Dôkazom je i cena za najlepší rezort na Cookových ostrovoch, ktorú Aitutaki vyhral.

Malý ostrov Mitiaro nadchne všetkých, ktorí by radi strávili dovolenku na samote. Nie je taký známy ako ostatné ostrovy a preto je tiež málo navštevovaný. Krásou sa však svojim susedom môže rovnať. Zdobia ho napríklad dve sladkovodné jazerá Rotonui a Rotoiti, plné sladkovodných úhorov, ktoré sa na ostrove jedia ako delikatesa. Obyvatelia tu pestujú tiež tiporo - voňavý citrón.

 

Dovolenka v tropickom raji

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Cookove ostrovy:

 

  • Cookove ostrovy: Na sedemdňovom zájazde môžete obdivovať panenskú prírodu nad i pod vodnou hladinou, prejsť sa po vyhriatej pláži alebo hustým pralesom.
  • Fidži: Na Fidži môžete stráviť sedem dní alebo sa sem vypraviť za odpočinkom po preskúmaní krás Austrálie a Nového Zélandu.
  • Tahiti: Navštívte na týždeň snáď najznámejšie ostrovy Francúzskej Polynézie a nechajte sa uniesť krásnou prírodou a francúzskou eleganciou.

 

 

Zdroj/autor: Petra Novotná, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa