Aruba láka na celoročné slnečné leto

2012-10-10 10:00:00 |   |    | 

Aruba sa v analytickej spoločnosti Future brand umiestnila v prvej TOP 5 krajín v sekciách najlepšia relaxácia, pláže, outdoorové aktivity a miestne osadenstvo. Vďaka tomu sa tento malinký ostrov v Karibiku stáva stále populárnejšou destináciou pre dovolenku plnú slnka. V roku 2009 stúpla návštevnosť tejto holandskej autonómnej oblasti o 51 percent a získala i uznanie od turistických odborníkov.



V súčasnej dobe láka ostrov Aruba turistov tiež na ojedinelý zážitok - jazdu v ponorke okolo spletitých koralov v hĺbke 40 metrov pod hladinou mora. Ponorka nesie meno Atlantis a vyráža kúsok od Renaissance Resort v západnej, turisticky najviac osídlenej časti ostrova Aruba.

Celý priestor ponorky je príjemne klimatizovaný a priestranný, takže sa nebudete cítiť stiesnene. Len čo sa ponoríte pod vodnú hladinu, školený sprievodca vás začne zoznamovať s krásami karibských hlbín. Budete plávať okolo pestrých koralových útesov, zaradíte sa do húfu rýb a tiež miniete dvojicu lodných vrakov.

 

Z piesku do žľabu

Ale nielen miestna ponorka patrí k tým najlepším vodným zážitkom. Arubské pláže patria k najpanenskejším na svete. Svoje miesto si tu nájdu nielen adrenalínoví surfisti a kiteboardisti, ale i jednoduchí „milovníci čvachtania“. Veľmi populárne sú pláže Palm Beach a Eagle beach na sever od hlavného mesta Oranjestad, ktoré svojim megalomanským pojatím pripomínajú reklamy na Bacardi so zlatým pieskom v pozadí, roztancovanými slnečníkmi a tyrkysovým „morským zrkadlom“ na horizonte.

Vyjsť si sem na dovolenku síce nepatrí medzi tie lacnejšie záležitosti, získate však veľmi exkluzívny a štýlový pobyt v strediskách s vysokou úrovňou služieb, kde môžete holdovať skvelým plážam, športu alebo trebárs výletom pod more a do okolia. Pobytové zájazdy tu ponúka niekoľko cestovných kancelárií.

 

  • Korytnačia kameramanka?

Minulý rok médiá priniesli veľmi bizarnú informáciu. Pri brehoch Floridy objavil jeden muž v mori podvodnú kameru, ktorá bola prakticky v neporušenom stave. Na páske boli nahrané snímky potápačov, ale i zábery, ktoré kamera nahrala už bez svojho majiteľa. Po dlhom pátraní sa nakoniec vlastník tejto kamery našiel a to neskutočných 1 800 kilometrov od miesta nálezu - na Arube. Vysvetlenie, ako sa kamera mohla počas svojej cesty zapnúť, je na svete. Nálezca kamery sa podľa nahratého materiálu domnieva, že kameru si chcela „ohlodať“ hladná korytnačka a pri tejto snahe stlačila tlačidlo nahrávania.

 

Vedľa prírodných vodných dominánt však na Arube nájdete aj ich pompéznu „umelú“ alternatívu - teda aquapark Morgan´s island. Tento vodný kolos, ktorý zaberá plochu 28 tisíc metrov štvorcových, je v miestnych turistických príručkách nováčikom, pretože tu stojí len vyše roka. Navyše sa môže pochváliť i niekoľkými superlatívmi. V prvom rade ide o najväčší vodný park v celej Latinskej Amerike s vyše 20 tobogánmi. Ten najžiadanejší z nich je navyše i druhým najvyšším tobogánom na svete.

 

Aruba z konského chrbta

Aruba ale ponúka i ďalšie atrakcie, ktoré môžete v prípade „plážovej horúčky“ vyskúšať. Jednou z najobľúbenejších aktivít je jazda na koni po ostrove.  Takmer 20 percent ostrova totiž zaberá národný park Arikok, po ktorom sa potulujú leguány, kozy, divé osly a podobne. Hlavnou vegetáciou sú tu rôzne druhy vzácnych kaktusov, aloe a tropických kvetín.

Cez park vedie niekoľko cestičiek, ktoré sú vhodné práve pre jazdu v sedle. Ak teda využijete služby jedného z mnohých rančov, môžete stráviť deň v karibsko-westernovom štýle. Väčšina turistov si nemôže tento zážitok vynachváliť: „Boli to skutočne dobre investované peniaze. Vopred som si na internete objednala trasu, ktorú chcem prejsť, potom som už len prišla, dostala koníka pre úplných amatérov a nemala som v sedle žiadny problém,“ vraví jedna z účastníčok tejto jazdy.

Výlet v sedle však nemusí byť len prechádzkou bez konkrétneho cieľa. V okolí parku sa nachádza niekoľko zaujímavých miest, ktoré sa vyplatí navštíviť. Jedným z nich je jaskyňa Fontein, kde sa nachádzajú na stenách praveké maľby arawackých Indiánov. Dôjsť môžete i k už spomínanému „Prírodnému mostu“ alebo tiež k opusteným zlatým dolom, kde sa v 19. storočí vyťažilo vyše 1,3 milióna kilogramov zlata.

 

Nenechajte si ujsť

 

  • Maják California

Maják v severozápadnej časti ostrova postavili na začiatku 20. storočia. Dnes však nie je verejnosti prístupný. Hlavnú pozornosť púta veľké golfové stredisko Tierra del Sol, ktoré disponuje 18 jamkami.

 

  • Tunel lásky

Tento 90 metrov dlhý tunel nesie svoje meno podľa vstupného portálu, ktorý má tvar srdca. V blízkosti sa tiež nachádzajú jaskyne Guadirikiri, ktorých stropy pokrývajú desiatky neškodných netopierov. Dvoma otvormi sem vstupuje slnko, ktoré vytvára veľmi efektnú hru svetiel.

 

  • Kaplnka Alto Vista

Vysoko nad morom stojí na opustenej čistine najstaršia kaplnka ostrova. Jej žlté steny vztýčili Indiáni spoločne so Španielmi a veľmi skoro sa kaplnka stala pútnickým miestom. Ku kaplnke navyše vedie pôsobivá cesta lemovaná bielymi krížmi.

 

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky dovolenka Karibik:

 

  • Aruba: Pozrite si perlu Holandských Antíl, kde sa môžete slniť na najkrajších plážach v Karibiku alebo sa preháňať medzi kaktusmi v konskom sedle.
  • Martinik: Prežite dovolenku v kreolskom štýle v blízkosti najrušnejšieho centra Martiniku, Pointe du Bout v Trois Islets, s obchodíkmi, reštauráciami, barmi, turistickým centrom a marinou v okolí.
  • Barbados: Deväť dní na ostrove, ktorý nesie prezývku „Malé Anglicko“, zaujme predovšetkým svojimi výbornými podmienkami pre potápanie.

 

 

Zdroj/autor: Ondřej Moravec, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: Serge Melki, Madmack66, Erik Charlton, exotika.sk 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa