Národný park Torres del Paine, pýcha Čile

2012-03-26 11:35:00 |   |    | 

ČILE - V krajine básnikov, ako Čile niekedy zvyknú označovať, sa nachádza 36 národných parkov. Žiadne prekvapenie, veď práve krásna príroda je pre mnohých nevyčerpateľným zdrojom inšpirácie a Národný park Torres del Paine je jedným z tých miest, ktoré z ľudí vedia urobiť aspoň na chvíľu básnikov.



Národný park Torres del Paine bol vyhlásený už v roku 1959 a od roku 1978 je na zozname UNESCA ako biosférická rezervácia. Každoročne pritiahne desaťtisícky turistov, ale v ostatnom období ho na prvé stránky novín dostali obrovské lesné požiare, ktoré žiaľ nezostali bez následkov. Našťastie, všetku krásu tohto jedinečného miesta si vziať nestihli.

 

Vzdialený, a predsa plný návštevníkov

Národný park Torres del Paine sa nachádza v južnej časti čilskej Patagónie, asi 3 100 km od hlavného mesta Santiago de Chile a čo by kameňom dohodil od argentínskych hraníc. Východiskom pre vstup do parku je mestečko Puerto Natales, vzdialené približne 130 km po prašnej ceste. Ak sa chystáte do parku na niekoľko dní, je to ideálne miesto, kde doplniť zásoby, získať dôležité informácie a pred výletom sa ešte poriadne vyspať. Robia tak denno-denne davy turistov zo vzdialenej Európy, susednej Argentíny či exotického Izraela.

Dve najobľúbenejšie trekové možnosti, čo park ponúka, je Okruh Paine, ktorý zaberie 7 až 10 dní a Okruh W, pri ktorom si treba rezervovať 4 dni. Obidve cesty umožnia vidieť hlavné atrakcie parku, Veže (las Torres) a Rohy (los Cuernos), vysoké štíty vytvorené z granitu a tisícročných usadenín. Las Torres dali parku meno a stali sa tiež jeho emblémom.

 

Drahý komfort

Park Torres del Paine je pripravený na rôzne tipy návštevníkov, avšak za všetko extra si treba priplatiť. Najlacnejšou variantou je nocľah vo vlastnom spacáku a vlastnom stane, platí sa len za kempingové miesto. Výhodou je nižšia cena, ale boľavý chrbát. Komfortnejšie, hoci drahšie riešenie je posteľ v niektorej z chát po ceste, treba si ju však rezervovať radšej v predstihu a pripraviť sa na riziko chrápajúceho spolubývajúceho.

Kto nemá čas na miestami náročné turistické okruhy, môže zvoliť najkomfortnejšie riešenie: jednodňový výlet do parku. V ponuke ho má ktorákoľvek cestovná kancelária v Puerto Natales. Záujemcov povozí po všetkých najnavštevovanejších miestach parku a tí budú domov odchádzať nadšení a s jedinečnými fotkami jazera Nordenskjold, ľadovca Grey či vodopádu Cascada Paine s monumentálnymi Vežami v pozadí.

Najlepšie obdobie na návštevu NP Torres del Paine je od októbra do apríla. V tom čase je totiž nižšia frekvencia zrážok, teplejšie dni a až 16 hodín denného svetla. Každý, kto sa vyberie do parku, však musí byť pripravený na to, že zmokne i v tomto „ideálnom“ čase a prekvapiť ho nesmie ani silný vietor, aj ten je tam totiž na dennom poriadku.

I keď má Torres del Paine svoju sieť strážcov parku, najvyšším šéfom je tu aj tak počasie. Práve od neho závisí, či bude mať návštevník šťastie a las Torres či los Cuernos sa mu ukážu v celej svojej kráse. Kto však prichádza do Patagónie, musí byť na časté žarty počasia pripravený, lebo iný už tento krásny kút sveta nebude.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa