FOTO Jeden deň na pláži v Riu

2014-01-11 10:00:00 |   |    | 

BRAZÍLIA - V Riu de Janeiro patria pláž a more neodmysliteľne k životu. Skôr než to, čím sa živíte alebo či máte partnera, bude Cariocas - rodených obyvateľov mesta - zaujímať, na akú pláž chodievate.



Brazília je aj podľa Lonely Planet top destináciou pre tento kalendárny rok. V jej metropole Rio de Janeiro latinoamerický temperament vibruje v každej uličke, o to viac však na vyše 40-kilometrovom pobreží, ktoré obháňa mesto a jeho blízke okolie. Nádherná panoráma Atlantického oceánu s monumentálnymi pohoriami naokolo je zárukou toho, že žiadna z mestských pláží nemôže byť zlá. A ak sa do mesta chystáte pri príležitosti júnového svetového pohára vo futbale, oplatí sa vám spoznať miestnu plážovú kultúru.

Hlavné a najpopulárnejšie mestské pláže sa rozprestierajú na približne ôsmich kilometroch a sú rozdelené na 12 postos, čo sú plavčícke stanice. Všetky okrem centrál záchranných jednotiek zastrešujú aj šatne a toalety a pre cudzincov sú užitočnými checkpointmi pri orientácii na pobreží. Čo je ale najdôležitejšie, jednotlivé postos sú známe hlavne kvôli špecifickým typom návštevníkov, ktoré priťahujú.

 

Postos 1 až 6

Prvá polovica záchranných staníc pokrýva tú komerčnejšiu časť. Pobrežný pás začína na východe plážou Leme, z ktorej je nádherný výhľad na východ slnka nad horou Pão de Açúcar, tzv. cukrovým hrbom (v ang. Sugarloaf Mountain či nem. Zuckerhut). Vedie ju však iba jediná stanica, ďalších päť patrí k svetoznámej pláži Copacabana. Táto lokalita je typická skvostnými hotelmi, špičkovými službami a zaujímavými atrakciami, priťahuje preto najmä turistov a biznismenov, ale aj starších domácich Cariocas.

Copacabana bude v najbližších letných Olympijských hrách v roku 2016 hostiť disciplínu plážový volejbal, neďaleká historická pevnosť Copacabana Fort zase olympijské prebory v diaľkovom plávaní a triatlone. Zájsť k nej si môžete aj vy a pozorovať tu rybárov predávajúcich svoje čerstvé úlovky, ale i prehliadnuť si múzeum vojenskej histórie.

 

Posto 7

Medzi populárnu Copacabanu a rozmáhajúcu sa Ipanemu je zasadená 500-metrová pláž Arpoador. Je populárna najmä medzi rodinami s deťmi a surfermi, takže je o niečo tichšia než komerčnou zábavou prezvučené lokality a večer pri západe slnka ponúka neopakovateľnú romantickú atmosféru. Hlavnou atrakciou pláže je rozvalitý, prevažne rovinatý skalnatý útvar Arpoador Rock, súčasť chránenej zóny Arpoador Park. Okrem neopakovateľného výhľadu na mesto a okolie ponúka vďaka výkonnému osvetleniu aj možnosť nočného kúpania.

 

Postos 8 a 9

Hoci Copacabana patrí k medzinárodne najznámejším, tou najvyťaženejšou plážou v Riu je v skutočnosti Ipanema. Priťahuje mladšie, liberálnejšie davy, preto je atraktívna pre silnú komunitu homosexuálov. Zovšadiaľ visia farbami hrajúce dúhové zástavy a počuť nadšených návštevníkov, ktorí sa sem chodia zabávať rôznymi športmi. Či už si zaplatíte inštruktora boxu alebo si len s miestnou mládežou zahráte zápas vo futbale, Ipanema je ideálnym miestom pre športové vyžitie.

 

Postos 10 až 12

Cariocas zvyknú vravieť, že kým Ipanema je pre milionárov, Leblon je pre bilionárov. Práve Leblon je názov poslednej z pláží v Riu de Janeiro a hoci všetky sú prístupné širokej verejnosti, skutočne práve tu zazriete najväčší počet celebrít - od hviezd brazílskych telenoviel až po známych futbalistov. Lokalita patrí k najexkluzívnejším a najdrahším v meste a má tiež nenapodobiteľný nočný život. Ten dominuje snáď aj preto, že voda na tomto konci pobrežia kvôli dvom odpadovým výpustom nie je práve najvhodnejšia na kúpanie.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa