Po ceste amerického westernu

2011-11-24 11:00:00 |   |    | 

Trávite nedeľu večer pred televízorom a kocháte sa pohľadom na tvrďáka Gregoryho Pecka, ako sa preháňa po americkej stepi? Potom je najvyšší čas, aby ste „zdvihli kotvy“ a išli sa na západ USA pozrieť osobne. Gregoryho tam síce nenájdete, ale nekonečne hlboké údolie, červené skaly a pomaľovaných indiánov určite.



Len málo miest skrýva tak pestrú ponuku prírodných útvarov aj hypermoderných miest ako západ USA. Tunajšie cestovanie je spojené s duchom Divokého západu, indiánmi, kozmopolitným San Franciscom, stravujúcim Los Angeles alebo žiarivým Las Vegas. Takto rozmanitá prehliadka je nabitá magickou podmanivosťou a zvádza k návratom. Inšpirujte sa k ceste, pri ktorej stopercentne neminiete nič zaujímavého. A začnite divoko.

 

Do hrdla Grand Canyonu

Právom najväčšou turistickou atrakciou Arizony a možno aj celých Spojených štátov je Veľký kaňon. Milióny rokov ho vytvárala rieka Colorado, je dlhý skoro 446 kilometrov a so šírkou od 500 metrov do 24 kilometrov a hĺbkou až 1 600 metrov je často, ale chybne, označovaný za najväčší kaňon sveta.

 

Prelet nad kaňonom

Grand Canyon môžete tiež celý preletieť vrtuľníkom alebo vyhliadkovým lietadlom. Pohľad na hračku prírody z vtáčej perspektívy je niečo, čo nemôžete vynechať.

 

  • Grand Canyon si môžete prezerať iba zhora alebo z okraju, a budete úplne spokojní. Ale môžete ísť kľudne až dole, až na úplné dno. Zabudnite však na akékoľvek dopravné prostriedky, musíte vyraziť po svojich. Takýto výlet vám môže zabrať až dva dni.

 

K indiánom. Zn. bez piva

Ďalej v americkom vnútrozemí leží Monument Valley. Kto pravidelne sleduje westerny, bude si pripadať, ako by tu už niekedy bol. Veď úvodná scéna z filmu Vtedy na západe s červenými monolitmi preslávila údolie po celom svete. Oblasť je indiánskou rezerváciou, všetko sa riadi zákonmi kmeňa Navajov. Pivo si tu teda nekúpite. Aspoň potom nebudete musieť premýšľať nad tým, či sú skaly ozaj tak červené.

 

  • Butch Cassidy Práve v Bryce Canyone sa pred rukou zákona ukrýval legendárny železničný a bankový lupič Butch Cassidy alias Robert LeRoy Parker.

 

Bryce Canyon: Ľudia v mise

Červené skaly, ktoré vyzerajú ako ľudské bytosti stojace v mise, tak nazvali Indiáni z kmeňa Paiute 145 kilometrov štvorcových rozľahlý národný park Bryce Canyon. Pokiaľ sa postavíte na vyhliadkovom mieste Bryce Point, dáte im úplne za pravdu. Pred vami sa týčia tisíce tvarovaných vežičiek, ale aj celých veží, hrotov, pilierov či minaretov. Stačí ponechať fantázii voľnú ruku.

 

Rekordný Yosemite

Keď  v roku 1851 vstúpili vojaci prenasledujúci v horách nezmieriteľných indiánov do Yosemitského údolia, zostal celý batalión stáť ako omráčený. Jeden z vojakov si neskôr do svojho denníku napísal: "Niekto, kto nenavštívil toto údolie, si nedokáže predstaviť, ako nádherné miesto to je..."

Príroda parku tiež drží niekoľko rekordov - Yosemitský vodopád, najvyšší v USA a piaty na svete, meria 739 metrov. Kolmá stena El Capitan je najvyšší odkrytý žulový monolit na svete a v údoliach rastú obrie sekvoje - jedny z najväčších a najstarších stromov na svete.

 

Nenechajte si ujsť


 

  • Prejazd Mohavskou púšťou po Route 66
    Route 66 alebo tiež Hlavná trieda Ameriky, Matka ciest alebo Najkrajšia cesta sveta bola kedysi dôležitou tepnou spojujúca východ a západ USA. Viedla z Chicaga cez Missouri, Kansas, Oklahomu, Texas, Nové Mexiko, Arizonu a Kaliforniu, kde v Los Angeles končila. U.S. Route 66 merala celkom 3 940 kilometrov. Dnes ju nahradila sústava diaľnic a jej účel je úplne iný, je rajom motorkárov.
  • Výlet do vnútra Bryce Canyonu
    Rezervácia s červenými ihlanmi navažského pieskovca je považovaná za vrcholné dielo čarujúcej prírody Utahu. Žiadny z návštevníkov sa nemusí obávať, že by sa v kaňone stratil. Stačí, keď si pri bráne parku vyzdvihne mapu a pocestuje po vyhliadkovej ceste, vedúcej západným okrajom kaňonu. Na najzaujímavejších miestach sú zriadené vyhliadky s parkoviskom. Z nich vedúce cesty umožňujú podrobnejšiu prehliadku kaňonu. Niektoré vedú až na dno, iné zase jeho okrajom.

 

  • Hore do Zionu

Národný park Zion je známy hlbokými kaňonmi a divokými riekami. Pre svoju jedinečnú polohu na rozhraní troch geografických oblastí (Colorado Plateau, Great Basin a Mojave Desert) patrí tento národný park k vyhľadávaným turistickým cieľom ako aj pre  pozoruhodné geologické útvary, tak pre neobvykle pestrú paletu rastlín a živočíchov.

 


Tipy na zájazdy do USA

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď. vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenku USA :

 

  • Mestá a príroda západu: Šestnásťdňový okruh ponúka poznávanie nádherných prírodných parkov, kaňonov a veľkomiest západnej časti USA. Navštívite San Francisco či Grand Canyon, zasurfujete si v LA.
  • Západ USA a Havaj: Obdivujte prvú polovicu zájazdu viac vrstevnatosť západnej Ameriky a zakončite pobyt relaxáciou na pláži Waikiki na Havaji.
  • To najlepšie z USA: Unikátny výlet kombinuje behom 20 dní turistické šlágre východu USA s výletmi za nádherou národných parkov Grand Canyon, Zion, Death Valley, Sequoia alebo Joshua Tree.

 

 

Zdroj/autor: Ondřej Moravec, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel


 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa