San Francisco - Zlatá kolíska nového života

2010-09-09 19:00:00 |   |    | 

Pre Američanov je San Francisco mýtom o zrodení modernej Ameriky, jej šťastnou hviezdou, ktorá ako maják na drsnom opustenom pacifickom pobreží ukazovala cestu miliónom ľudí k novému životu. Mesto je zároveň známe ako zlatá brána Ameriky.



Sen o zlatej Kalifornii a jej najjagavejšom klenote San Franciscu sa zrodil nenápadne v januári 1848 na úpätí pohoria Sierra Nevada. Tesár z Pensylvánie James Marshall tu pri údržbe vodnej píly na rieke American River objavil hrsť zlatých hrudiek.

Bol dosť rozumný na to, aby držal jazyk za zubami. Dlho mu to však nevydržalo. Nálezy boli také fantastické, že im spočiatku nikto neveril a nechcel riskovať cestu do pustých mrazivých hôr. Pravé šialenstvo začalo, až keď mormónsky obchodník Samuel Brannan vybehol do ulíc vtedy neveľkého San Francisca s fľašou zlatého prachu a kričal ako o život: „zlato, zlato pri Americkej rieke“.

To bol dôkaz, ktorému sa nedalo odolať. Ešte predtým Brannan s výdatnou dávkou drzosti a prezieravosti vykúpil v meste a širokom okolí lopaty, panvice a sekery. Deň nato predával proviant s tisícnásobným ziskom. Muž, ktorý nevyťažil jedinú uncu zlata, sa neskôr stal jedným z najbohatších ľudí Kalifornie.

Krajčír Levi Strauss tiež vycítil silnú pôdu pod nohami. Spevnil vrecká montérok kovovými cvočkami, aby udržali váhu vyryžovaného zlata. Drobná inovácia zmenila vývoj svetovej módy a urobila zo Straussa boháča. Podobných šťastlivcov boli stovky. Jedno mali spoločné – namiesto krompáčom zarábali dôvtipom.

 

Zlatá horúčka

Príliv ľudí na západ neustal ani po vyčerpaní zlatých zásob. Po kalifornskom zlate prišlo nevadské striebro, potom nálezy v Colorade a nakoniec na rieke Yukon. „Vďaka kalifornskému snu o zlatej príležitosti sa Amerika ocitla v pohybe. Vďaka tomu je v Kalifornii Hollywood alebo Silicon Valley,“ tvrdí historička Sylvia Sun-Minnicková.

A vďaka žltému kovu sa zo San Francisca diery s tou najhoršou povesťou, stala zlatá brána, prirodzený prístav a základňa pre dobývanie západu. „Doky a ulice boli plné vagónov a ručných kár na batožinu, kočov a drožiek pre pasažierov,“ líči atmosféru zlatej éry spisovateľ Richard H. Dana.

 

Whisky, sex a hazard za 500 miliónov

Len počas prvých desiatich rokov zlatej horúčky pretieklo mestom 500 miliónov dolárov, väčšinou z vreciek baníkov, ktorí hľadali v hráčskych brlohoch a krčmách námestia Portsmouth Square rozptýlenie v sexe, whisky a hazarde.

Surovú realitu tohto miesta opísal Mark Twain, ktorý v tom čase pracoval v novinách The Call: „…títo drsní chlapi prehýrili stovky a tisíce dolárov za jedinú noc. Mohli vravieť o šťastí, keď sa ráno prebudili živí.“

San Francisco sa veľmi rýchlo premenilo na kultúrnu a finančnú metropolu amerického západu. Rozkvet pribrzdilo ničivé zemetrasenie a trojdenný požiar v roku 1906. Väčšia časť mesta ľahla popolom, ale netrvalo dlho a vybudovala sa nanovo v ešte väčšom lesku. Do znaku mesta vtedy hrdo pribudol bájny vták Fénix.

Podrobnejšie informácie a ďalšie tematické články o Amerike nájdete na tematickom webe www.amerika.cz


 

Tipy na zájazdy do USA

Cestovná kancelária - ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenku v USA:

 

  • Mestá a príroda západu  Šestnásťdenný okruh ponúka poznávanie nádherných prírodných parkov, kaňonov a veľkomiest západnej časti USA. Navštívite San Francisco či Grand Canyon, zasurfujete si v LA.
  • Západ USA a Havaj Obdivujte počas prvej polovice zájazdu viacvrstvovosť západnej Ameriky a zakončite pobyt relaxáciou na pláži Waikiki na Havaji.
  • To najlepšie z USA  Unikátny výlet kombinuje počas 20 dní turistické šlágre východu USA s výletmi za nádherou národných parkov Grand Canyon, Zion, Death Valley, Sequoia alebo Joshua Tree

 

 

Zdroj/autor: Radek Adamec, Tomáš Valenta, ESO travel reklamý článok (pozri aj Galériu)

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa