Za tajomstvami Peru

2010-08-28 18:00:00 |   |    | 

V nedávnej minulosti bolo Peru pre českých a slovenských turistov takmer neznáme a relatívne nedostupné miesto. Zrušenie vízovej povinnosti však bolo podľa Asociácie cestovných kancelárií a agentúr prvotným impulzom k tomu, aby sa brány tejto zeme otvorili a „pozvali“ turistov k prehliadke svojho tajomstva...



Aj z tohto dôvodu stále viac našich turistov navštevuje pamiatky starých Inkov a objavuje skvosty, ktoré im Peru môže ponúknuť.

Peru nie sú len Inkovia, ich stavby a odkazy, je to tiež preslávený vrchol nádherného Huascaránu, alebo tŕstím porastené brehy jazera Titicaca. V tomto dvojdielnom seriáli si predstavíme to najzaujímavejšie, čo sa dá v tejto bájnej krajine vidieť. Navštívime napríklad posvätné Machu Picchu, alebo sa prejdeme po hlave pumy - Sacsayhuamáne.

 

Do najkrajšieho mesta Inkov – Cusca

Vhodným vstupným miestom do krajiny býva hlavné mesto Lima. Odtiaľ sa potom turisti vydávajú ďalej na poznávacie cesty. V okolí môžete nájsť vrcholky hôr týčiacich sa do výšky 4000 metrov. Dostať sa na ne môžete po horských chodníkoch. Ďalšou zaujímavou alternatívou je výlet na pobrežné ostrovčeky San Lorenzo, Frontón alebo Corcovado. Po prílete sa z Limy môžete vydať tiež do Cusca.

Mesto Cusco nájdete v južnej časti Peru. Do kečuánčiny by ste si jeho názov mohli preložiť ako „pupok, stred“. Leží vo výške 3400 metrov nad morom, je obklopené horami s vrcholkami strácajúcimi sa vo výške 6000 metrov a zaraďuje sa medzi najkrajšie na svete. Po zániku civilizácie Inkov sa začali archeológovia o mesto a jeho dávnych obyvateľov postupne stále viac zaujímať a tento záujem vyvrcholil objavením ruín posvätného Machu Picchu.

 

  • Inkovia – moc a zánik
    Ríša Inkov sa rozkladala na území dnešnej Kolumbie, Ekvádoru, Peru, Bolívie, Chile a Argentíny. Bola to civilizácia, ktorá rozkvitala, rozrastala sa a stala sa jednou z najmocnejších v krajine. V 16. storočí sem však zavítali španielski kolonizátori, ktorí túto civilizáciu zničili, krajinu vyrabovali a z pôvodného hrdého obyvateľstva urobili otrokov. Takto smutne skončila prastará vláda
    Kultu Slnka.

 

Po pamiatkach mesta Inkov

Len málo miest v Peru má takú silnú auru ako Cusco. Biele mraky preháňajúce sa mestom, úžasné hory, množstvo trás, ktoré vás prevedú po dedičstve starovekých Inkov. Môžete tu navštíviť kostoly, múzeá, archeologické objekty a ďalšie pamiatky, z ktorých na vás dýchne atmosféra dávnych storočí a vy sa tak ponoríte do tajomna a mystickosti doby, kedy krajine vládol „Kult Slnka“. Z tých najzaujímavejších pamiatok stojí za návštevu napríklad Coricancha Temple, katedrála Cusco, kostol La Compania, ktorý nájdete na Plaza de Armas, alebo slávny Pizzarov palác.

 

Hlava pumy - Sacsayhuamán

„Pupok v zemi“, alebo kráľovské mesto Cusco, bolo postavené v podobe pumy – zvieraťa symbolizujúceho dynastiu Inkov. Brucho pumy tvorilo hlavné námestie, rieka Tullumayo reprezentovala chrbát a vrch Sacsayhuamán  hlavu. Keď do týchto miest dorazili španielski dobyvatelia, ktorí si mysleli, že Inkovia sú len „zvieratá“ bez logického myslenia, nedokázali pochopiť, ako niekto mohol postaviť takéto dômyselné, pevné a obrovské stavby. Autorstvo stavieb teda pripísali démonom a iným nadpozemským silám, ale moderná veda tento mýtus úplne vyvrátila. Pravdou zostává, že pevnosť Sacsayhuamán je stavba, nad ktorou zostáva rozum stáť. Považuje sa tiež za jednu z najlepších a najdokonalejších pamiatok, ktoré kedy ľudstvo za celú svoju existenciu postavilo.

Pri návšteve tejto úchvatnej pevnosti budete žasnúť nad dômyselnosťou a prepracovanosťou vápencovej stavby, ktorej najväčší vyrezávaný balvan váži 70 ton. Všetky stavebné kamene pochádzali z lomu ležiaceho tri kilometre od samotnej pevnosti. Dodnes si vedci lámu hlavy, ako mohli Inkovia dopraviť toľko materiálu po miestnych „cestách“, postaviť ich do takej výšky a bez spojovacích prvkov z nich urobiť hradbu, ktorá odolala i zubu času.

 

  • Cesta Inkov
    K jedným z najpozoruhodnejších stavieb Inkov patria nesporne cesty, ktoré dodnes svedčia o tom, aké boli vo svojej dobe dokonalé. Dĺžka ciest sa odhaduje na 1500-2000 míľ.  V krajine sú dve najvýznamnejšie, po ktorých sa môžete i prejsť. Jedna vedie z Quita do Cusca, druhá z Cusca smerom k Chile. Po cestách však nejazdili kone ani kolesá, tie Inkovia nepoznali. Pre správy používali štafetový systém bežcov a ich cestovným prostriedkom bola lama, alebo jednoducho „šliapali“ peši.

 

K posvätnému a mýtickému Machu Picchu

Z Cusca sa môžete vydať vlakom do Aguas Calientes. Tu nasadnete na autobus a po krátkej jazde, pri ktorej budete zdolávať točité serpentíny, sa ocitnete v blízkosti legendárneho Machu Picchu . Toto kultové miesto sa vypína asi 400 metrov nad riekou Urubamba v peruánskych Andách a voľne preložené znamená „starý vrchol“. Meno je zapožičané od neďalekej hory, pretože ani staré správy nehovoria o tom, ako sa toto miesto v minulosti nazývalo.

Už v roku 1911 si Američan Hiran Bingham kládol otázku: „Ako je možné, že tu, uprostred hôr a džungle, vo výške 2399 metrov nad morom postavili predkolumbovskí domorodci také dokonalé stavby z ťažkých kameňov, medzi ktoré nedostanete ani list papiera?“ Nielen on, ale i moderná veda sa nad týmto faktom pozastavuje. Môžete sami skúsiť na túto otázku odpovedať, keď sa budete prechádzať pozdĺž majestátnych hradieb, ktoré boli postavené bez pomoci modernej techniky.

 

  • Po 3000 schodoch Machu Picchu
    Machu Picchu je veľkolepý komplex so záhradami, terasami, kultovými budovami, svätyňami, plochami a obytnými budovami, pomedzi ktoré vedie asi 3000 schodov. Tie vás prevedú po krásach tohto miesta. Celá stavba je orientovaná k Slnku, čomu zodpovedá i zvláštna kamenná skulptúra, ktorá bola využívaná ako astronomické observatórium. Medzi najvýznamnejšie pamiatky patrí Chrám Slnka a kameň Intihuatana, ktorý slúžil k náboženskému obradu uskutočňovanému v čase  zimného slnovratu. Nemali by ste vynechať ani návštevu Chrámu troch okien, v jeho strede nájdete vzpriamený kameň, ktorý sa úzko spája s nezvyklým usporiadaním okien.


 

Tipy na zájazd do Peru

Cestovná kancelária  - ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Peru:

 

  • Okruh po Peru  Počas 14 dní prejdete okruh po bájnej krajine Inkov. Navštívite napríklad legendárne Machu Picchu, alebo sa vydáte na trstinové ostrovy Los Uros.
  • Peru - Ekvádor  Môžete byť na oboch pologuliach súčasne, navštíviť bájne Machu Picchu, spoznať život na plávajúcich ostrovoch, vidieť najkrajšie sopky v Ekvádore a ešte oveľa viac.
  • Bolívia – Peru  Spoznajte netradičnú indiánsku kultúru, skúste si plavbu na trstinovom člne „Ra“ Thora Heyerdahla, alebo sa vydajte do najvyššie položenej metropole La Paz.


 

Autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok (pozri aj Galériu)

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa