Za tajomstvami Peru (2)

2010-08-29 18:00:00 |   |    | 

Peru je krajinou, ktorá oplýva pamiatkami, odkazmi dávnych civilizácií a nádhernými prírodnými scenériami. Je tiež miestom hojného výskytu lám, roztomilých chlpatých párnokopytníkov, ktoré sa hojne pasú na tunajších trávnatých plochách. Navštíviť Peru a nenaraziť pritom na lamu, to snáď ani nejde.



V minulom článku ste sa mohli dočítať o najkrajšom meste Inkov – Cuscu a o posvätnom mieste Machu Picchu. V druhom diele seriálu o Peru  si priblížime život na posvätných vodách jazera Titicaca, pozrieme sa do najhlbšieho kaňonu sveta Colca a „preletíme“ ponad mystickú planinu Nazca.

 

Posvätné vody jazera Titicaca

Jazero Titicaca je jedným z najvyššie položených jazier sveta, leží vo výške 3800 metrov nad morom na hraniciach medzi Peru a Bolíviou. Jeho rozloha, presahujúca 8000 kilometrov štvorcových, mu zabezpečila status druhého najväčšieho jazera Južnej Ameriky. Titicaca sa stalo zdrojom obživy pre tisíce ľudí žijúcich na jeho pobreží. Miestni obyvatelia tu v jeho čistých vodách lovia ryby, alebo na okolitej kamenistej pôde pestujú zemiaky. Jedna z legiend vraví, že práve v tomto jazere sa zrodila civilizácia Inkov.

Pri príchode k jazeru sa pred vami objaví druhá obloha. Snáď ešte tmavšia a sýtejšia – tak totiž pôsobí hladina jazera Titicaca. V ľahkom opare, ktorý tu v ranných hodinách panuje, sa tiahne do nedohľadna. Samotné jazero predstavuje malý zázrak uprostred hôr. V modrých vodách, ktorých teplota je len 10°C, uvidíte brodiť sa dobytok, alebo miestnych obyvateľov vysekávajúcich tŕstie. Na hladine sa v ľahkom vánku hojdajú elegantné loďky zo zviazaného tŕstia, ktoré sa tvarom veľmi podobajú tým, ktoré stavali Egypťania na Níle za faraónskych dôb.

 

K plávajúcim ostrovom Los Uros

Jazero Titicaca nesie na svojej hladine množstvo ostrovov, z nich najväčšiu pozornosť budia plávajúce trstinové ostrovy Los Uros. Isla de los Uros zahŕňa približne 35 malých ostrovčekov s celkovou populáciou 3800 domorodcov. Na jazere je jediným stavebným materiálom tŕstie, preto nie je div, že ostrovy sú vyrobené z rovnakého materiálu. Pokiaľ by ste sa po ostrovčekoch poriadne porozhliadli, našli by ste kotvy, ktorými sú pevne ukotvené, aby nikam neuplávali. Na trstinovom podklade, ktorý sa musí neustále obnovovať, aby nezhnil, stoja trstinové chyže a pri ostrovoch uvidíte kotviť trstinové lode. Jednoducho dvomi slovami „krajina tŕstia“.

Od jazera Titicaca sa môžete vydať napríklad do Svätého údolia (Valle Sagrado), kde pod vami pobeží divoká, kameňmi a hlbokými zrázmi spútaná riečka menom Urubamba, ktorá sa vlieva do Amazonky. Na brehoch môžete obdivovať nádherné opuncie a agáve. Vaše kroky môžu viesť z Valle Sagrado do Puna, kde budete počas cesty odmenení panoramatickým výhľadom na špicaté vrcholy Ánd, prudké strže a krásne údolia. Ďalšou zastávkou by mohlo byť dávne pohrebisko Inkov Sillustani s úchvatnými chulpas.

 

  • Pohrebné veže chulpas
    Na pohrebisku Sillustani uvidíte už z diaľky tieto valcovité stavby, čo v kečuánčine znamenajú „palec“. Chulpas sú hrobky veľmožov indiánov kultúry Colla. Nájdete ich tu okolo 89. Tie najstaršie spoznáte podľa toho, že sú nižšie a vybudované z neopracovaných kameňov. Nové merajú na výšku 12,8 metra a sú postavené z presne opracovaných blokov. Vyznačujú sa kónickým tvarom – zužujú sa smerom k základni
    .

 

Do najhlbšej diery sveta – kaňonu Colca

Pokiaľ by ste chceli ku kaňonu pokračovať od jazera Titicaca, museli by ste sa vrátiť do Puna. Puno je mestom so širokou paletou pamiatok z doby najväčšieho rozkvetu civilizácie Inkov; môžete tu preto hlbšie preniknúť do ich netradičnej kultúry a architektúry. Ďalšími vhodnými miestami k návšteve sú Arequipa a potom mestečko Chivay, kde sa môžete ubytovať a načerpať sily na ďalšiu cestu. Samotná cesta do Chivay vás uchváti svojou rozmanitosťou a nádhernými scenériami. Uvidíte zasnežené vrcholky hôr alebo voľne sa pasúce lamy. Po príjazde sa môžete ísť osviežiť do termálnych prameňov La Calera.

Pri ceste ku kaňonu Colca  uvidíte nádhernú krajinu s typickými terasami Inkov, ktoré sa tiahnu dlhé kilometre a patria z najrozsiahlejším v Peru. Pozdĺž cesty sú vodopády a horké pramene, pri ktorých sa môžete zastaviť a uľaviť unaveným nohám. Potom už na vás čaká jediné – uvidíte najhlbší kaňon na svete, i keď v tomto ohľade sa názory rôznia a iné štúdie považujú za najhlbší susedný kaňon Cotahuasi. Faktom ale zostáva, že hĺbka kaňonu Colca je dvojnásobná v porovnaní s hĺbkou Grand Canyonu v USA, hoci nedosahuje takú strmosť.

 

Úchvatná Kondoria vyhliadka

Pozdĺž terasovitých políčok, ktoré brázdia kaňon Colca, a naprieč nádhernými údoliami vedie cesta, ktorou sa dostanete až na miesto zvané Mirador Cruz del Condor, vypínajúce sa do výšky 3650 metrov nad morom. Toto miesto má jednu zvláštnosť – údajne je najvhodnejšie na svete pre rozmnožovanie a pozorovanie kondorov. Kondory využívajú pre svoj let teplé prúdy vzduchu, ktoré vznikajú v kaňone hneď ráno (v tú dobu teplé ranné slnko zohreje jeho dno).

Kondory, ktoré okolo vás budú krúžiť (často i vo väčšom počte), však nie sú jedinými lákadlami tohto miesta. Nadmorská výška tejto vyhliadky vám ponúkne ten najkrajší pohľad na okolitú krajinu, aký ste si len mohli priať. Hlboké údolie, mohutné štíty hôr, rieka Colca pretekajúca kaňonom, mystickosť miesta, kde kedysi žili dávni Inkovia – to všetko prispieva k obľúbenosti a vysokej návštevnosti Cruz del Condor.

 

Prehliadka Bieleho mesta

Po prehliadke kaňonu Colca sa môžte vrátiť späť do Arequipy a toto zaujímavé miesto si prezrieť. Arequipa  je krásne mesto obklopené horami, ktorých vrcholky sú pokryté snehom. Mnoho budov, ktoré tu uvidíte, sú postavené zo svetlej vulkanickej horniny, ktorá sa nazýva sillar. Preto sa jej tiež hovorí Biele mesto. Môžete tu navštíviť nádherný kláštor Santa Catalina, námestie Plaza de Armas s katedrálou, alebo štvrť Yanahuara. Mesto sa stalo východzím bodom pre cestu do Nazcy.

 

Mystéria planiny Nazca

Pokiaľ si chcete vychutnať jedinečný pohľad na túto planinu, mali by ste si prenajať lietadlo a ponad Nazcu preletieť. Nazca  je unikátne miesto s obrovskými geometrickými obrazcami a figúrami roztrúsenými po zemskom povrchu. Obrazce vytvárajú vyše sto špirál a tridsať zvierat a vtákov (kosatka, pavúk, opice, lama, pes, kolibrík, atď.). Niektoré línie sú dlhé okolo 50 kilometrov a obrazy zvierat 15-300 metrov, preto sú viditeľné len z veľkej výšky. Dodnes sa vedci dohadujú, aký účel mali tieto obrazce. Teórie sa rôznia – niektorí sa prikláňajú k náboženskej téme, iní to berú z čisto vedeckého a technického hľadiska, ale kde sa ukrýva pravda, to vie len dávno zaniknutá kultúra.


Z Nazcy sa môžete vydať do národného parku Paracas, ktorý sa rozkladá na polostrove Ica. Môžete tu využiť miestne výlety loďou, ktoré vás prevedú krajinou plnou vtákov a bohatého morského života. Môžete tu vidieť kolónie tuleňov, plameniakov, pelikánov a tučniakov. Druhou možnosťou je Lima – kedysi najbohatšie mesto sveta, kde môžete navštíviť napríklad kostol San Francisco, katakomby, alebo katedrálu Santo Domingo.


 

Tipy na zájazd do Peru

Cestovná kancelária  - ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Peru:

 

 

  • Okruh po Peru  Počas 14 dní uskutočníte okružnú cestu po bájnej krajine Inkov. Navštívite napríklad legendárne Machu Picchu, alebo sa vydáte na trstinové ostrovy Los Uros.
  • Peru - Ekvádor  Môžete: byť na oboch pologuliach súčasne, navštíviť bájne Machu Picchu, spoznať život na plávajúcich ostrovoch, vidieť najkrajšie sopky v Ekvádore, a ešte oveľa viac.
  • Bolívia – Peru  Spoznajte netradičnú indiánsku kultúru, vyskúšajte plavbu na trstinovom člne „Ra“ Thora Heyerdahla, alebo sa vydajte do najvyššie položenej metropole La Paz.

 

 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok, (pozri aj Galériu)

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa