Japonský národný park Daisetsuzan

2013-05-04 10:00:00 |   |    | 

JAPONSKO - Hoci u nás sa už aj horský sneh pomaly, ale isto roztápa, v Japonsku sa ešte drží ako posledná známka zimy. Nájdete ho na najsevernejšom z japonských ostrovov, kde sa rozprestiera rozsiahly národný park rozdelený do dvoch skupín vulkanických hôr - Asahi Dake a Tokachi Dake.



Národný park Daisetsuzan sa nachádza v centre najsevernejšieho japonského ostrova Hokkaido. Jeho dve masívne sopečné dominanty sú už neaktívne, ich zalesnený povrch a sezónna snehová pokrývka teda ponúkajú vzácnu príležitosť pobudnúť v samote prírody v inak preplnenej ostrovnej krajine.

Park je útočiskom vysokej i nízkej zveri a nespočetných druhov vtáctva. Do oblasti ročne zavíta viac ako šesť miliónov návštevníkov. Väčšina z nich sa sem dopraví autobusom z mesta Asahikawa, takže oddýchnutí môžu vyraziť na pomerne náročnú cestu k vrcholu alebo si vychutnať športové aktivity, ktoré tunajšia príroda ponúka.

Asahidake je s 2 291 metrami najvyššou horou ostrova a celoročne priťahuje lyžiarov a turistov. Hora bola kedysi dokonalým kužeľom, ale stáročia erupcií doslova odpálili jej vrchol. Južnejší vulkán Tokachidake je iba o dvesto metrov nižší a od roku 2004 je spiaci.

Či sa vydáte na lyžovačku, náročnú túru, horolezectvo alebo inú aktivitu, určite vám dobre padne osvieženie v netradičnom ľadovom bare, ktorý každú sezónu vyrastie na zamrznutom jazere Shikaribetsu. V iglu, ktoré sa nachádza vo výške 800 m n.m., dostanete niečo na zahryznutie aj zahriatie.

Cez leto slnečné lúče roztopia väčšinu snehovej pokrývky a cesta k vrcholom je jednoduchšia, no známky romantickej bielej zimy zostávajú v národnom parku Daisetsuzan celoročne.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa