Stratené mesto Angkor Wat: objavitelia si mysleli, že našli stavby Rimanov

2013-11-16 14:00:00 |   |    | 

KAMBODŽA - Keď komplex Angkor Wat objavili prví Európania, mysleli si, že sa pozerajú na pozostatky chrámov, ktoré museli vytvoriť starí Rimania. Až tak ich šokovala jeho monumentálnosť a rozloha. Dnes vieme, že sa mýlili. Angkor Wat vznikol „až“ v 12. storočí ako chrámové mesto a dnes sa považuje za najväčší náboženský komplex na svete.



V okolí jazera Tonle Sap a mesta Siem Reap je podobných chrámových komplexov omnoho viac. Angkor Wat však všetky prevyšuje - nielen tým, aký je obrovský, ale predovšetkým zachovalosťou. Až 190 metrov široká vodná priekopa, ktorá ho obklopuje, nedovolí okolitej džungli, aby ho pohltila ako trebárs neďaleký Ta Phrom.

 

Najpopulárnejšia pamiatka v Kambodži

Dnes je Angkor Wat asi najpopulárnejšou pamiatkou v tejto časti Ázie - mimochodom, vydá sa do nej každý druhý turista, ktorý navštívi Kambodžu - a to i napriek tomu, že vstupné tu rozhodne nie je zanedbateľné. Jednodňová vstupenka do celej oblasti vyjde na dvadsať dolárov. „Minimálne deň však človek strávi len v Angkor Wat, preto je lepšie investovať do trojdňovej vstupenky za 40 dolárov,“ radia skúsení cestovatelia.

Bránou do celej oblasti je mesto Siem Reap, kde si človek môže dojednať požičanie bicykla, prenájom tuk-tuku alebo pokútne požičanie motorky (jej prenájom turistom je totiž oficiálne zakázaný). Z neho je to ku komplexu Angkor Wat asi šesť kilometrov. Vzhľadom k vysokej vlhkosti vzduchu a horúčave, ktorá tu často panuje, je lepšie investovať do prenájmu tuk-tuku s vodičom, ktorý čaká, zatiaľ čo si zákazník prezerá pamiatky.

Angkor Wat postavili v priebehu 12. storočia na popud kráľa Súrjavarmana II., ktorý si zároveň želal, aby ho v centrálnom chráme pochovali. Celý komplex mal zobrazovať posvätnú hinduistickú horu Méru, domov bohov. Angkor Wat je postavený stupňovite a do tých najvyšších „poschodí“ rozhodne nemal prístup každý - naopak, väčšina obyvateľov vtedajšieho chrámového mesta, ktoré centrálny chrám obklopovalo, malo prístup len do tých najnižších stupňov.

 

Mesto pohltila džungľa

Dnes by len málokto povedal, že centrálny chrám s piatimi vežami (ktorých usporiadanie je rovnaké ako na klasickej hracej kocke) obklopovalo ešte celé mesto, ktoré bolo v 12. storočí navyše pravdepodobne najväčšie na planéte.

Na rozdiel od chrámu, postaveného z tehál a pieskovca, boli „bežné“ domy z omnoho menej trvanlivých materiálov, ktoré podľahli okolitej prírode. Dnes už zo samotného mesta zostáva úplné minimum - základy domov, línie ulíc…

Od roku 1992 je celý komplex na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Znamená to preň väčšiu ochranu a omnoho viac finančných prostriedkov, ktoré sem prúdia z najrôznejších organizácií. Mnohé mestá v centrálnej časti sú preto zahalené do lešení, spod ktorých sa celé dni ozýva klepanie kladiviek. Paradoxom je, že z vysokého vstupného, ktoré tu vyberá súkromná firma vraj napojená na samotného premiéra, nejde na obnovu pamiatok ani dolár.

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky last minute zájazdov:

 

  • Kambodža - pobyt pri mori: Prežite dovolenku pri mori v úplne netradičnej destinácii. Spojiť ju samozrejme môžete i s návštevou slávnej oblasti Angkor s chrámovými mestami. V ponuke sú kvalitné a preverené hotely.
  • Luxusné pobyty v Thajsku: Pre veľmi náročných cestovateľov prinášame výber ojedinelých projektov v podobe eko, boutique a dizajnových stredísk, ktoré svojím konceptom a prístupom k zákazníkovi vytvárajú „revolúciu“ v cestovaní. Pobyt v týchto strediskách urobí z vašej dovolenky zážitok na celý život.
  • Vietnamom od severu k juhu: Drsné krivky horských hrebeňov a hebká náruč Juhočínskeho mora. Vietnam. Krajina položená medzi kultúrnymi vplyvmi Indie a Číny už po tisícročia fascinuje svojich návštevníkov neuveriteľnou rozmanitosťou.

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa