Dobrá rada – Nevyhýbajte sa Ázii počas obdobia monzúnov

2014-11-11 09:00:00 |   |    | 

Nechoďte do Ázie mimo sezóny. Tak znie dobre mienená rada cestovnej kancelárie, či každého mudrlanta, ktorý vie všetko a pritom nič. Moja rada znie, bežte do Ázie počas monzúnov a tu je pár dôvodov prečo je tomu tak.



 

Argumenty ohľadom cestovania počas tohto obdobia by sa dali zhrnúť do troch oblastí:

 

 Ceny a služby

 Atmosféra

 Počasie

 

Prvá oblasť, ktorá je jednoznačne pre to, aby ste vycestovali počas obdobia monzúnov sa týka cien a služieb. Áno, sme zase pri peniazoch, no už to tak asi je, tak prečo sa tomu nevenovať ? Takmer celá Ázia, je v tomto období lacnejšia približne o 30%, čo nie je málo. Miestni znižujú ceny, pretože nemajú tak veľa klientov. Problém tak je, že existuje príliš veľká ponuka a konkurencia v oblasti turizmu a pritom sa chce každý len uživiť. A tak, ak si spočítajú možnosti, tak je najjednoduchšie ísť nižšie s cenou a mať aspoň zopár zákazníkov, než žiadnych.

Keď sme sa túlali po Kmérskych chrámoch, tak pred každým chrámom nás uháňali miestne dámy s najlepšou ponukou jedla na svete. Väčšinou boli okolo našich bicyklov a snažili sa nám vtlačiť do ruky menu ich zariadenia. Občas za nami aj bežali. No šesť dolárov za misku ryže a zeleniny, to je hlúposť. Stačí odmietnuť a hneď sa z presnej sumy dá ubrať aj polovica. Neveríte vlastným očiam. No stále sa dá vyjednať aj lepšia ponuka, napríklad nápoje v cene. Počas konzumácie zistíte prečo majú také ceny. Pani vám rada povie, že ceny sú také pre turistov v rámci sezóny. Vtedy ich je tak veľa, že sa väčšie množstvo nechá zlákať, konkurencia nie je taká silná a tak sa im to oplatí. Z časti aj preto, že cudzinci sú hlúpi a nepoznajú miestne pomery. No mimo sezóny, počas monzúnov to je zložitejšie, a tak idú s cenami prirodzene dole, veď ryžu nenavaria iným spôsobom. Takto by ste mohli pokračovať aj s ubytovaním, keďže ubytovacie zariadenia zívajú prázdnotou, no prevádzkovať sa musia.

 

Ubytovanie si môžete objednať vopred cez Internet. My sme si zaplatili lepšie, približne za 6 eur za noc. Po celonočnom plážovom večierku Full Moon Party na ostrove Koh Phangan sme sa do hotela na ostrove Koh Samui dostali zničení, špinaví a tiež pomaľovaní. Čakalo nás tu ale veľmi milé prekvapenie. Namiesto najlacnejšej izby, ktorú sme si objednali nás presunuli do izby s vyšším štandardom. Samozrejme za rovnakú cenu, len v rámci toho, že v hoteli bolo málo návštevníkov a tak sa potešili aj nám. Taktiež nám ukázali miesto, kde sa môžeme osprchovať a bazén, pri ktorom môžeme relaxovať. Boli sme tam takmer sami, takže ďalšou obrovskou výhodou monzúnového obdobia sú prázdne ubytovacie zariadenia v turistických lokalitách, ako napríklad v oblasti Krabi. Našli sme drevené chatky na pláži najnižšej kvality, no dostali sme tú najvyššiu kvalitu, pretože tu nebolo ani jedného človeka v zariadení a k tomu sme ako bonus mali nádhernú pláž len pre nás.

Taktiež atmosféra je úplne o inom. Na ostrovoch Koh Phi Phi, turisticky najvyhľadávanejších ostrovoch v Thajsku (poznáte z filmu Pláž), sme sa pôvodne ubytovali len na jednu noc. Chceli sme ich len zažiť a odísť ďalej. No nedalo sa, všade boli príjemní ľudia, nikto sa nenaháňal, pretože tu nebolo toľko turistov. Bez nich sa tu nepotulujú početné skupiny, ale len mladí ľudia, ktorí si prišli oddýchnuť. Nikto na vás nepozerá, že chodíte bosý, pretože aj ostatní sú. Nikto nerieši, že sa bavíte a užívate si, každý večer na pláži v miestnom bare, pretože aj ostatní to tak robia. Stravovacie a ubytovacie zariadenia sú voľné, prekrásne pláže zívajú prázdnotou, no bary na nich sú večer plné. Domáci sa s vami radi porozprávajú, pretože nemajú tak veľa práce a majú čas sa s vami zoznámiť, pripraviť pre vás niečo viac, či dokonca pozvať k sebe na pohárik, dva. Komu by sa toto nepáčilo? Je ťažké opísať atmosféru, no jedným slovom by sme povedali, že je priateľskejšia.

 

A ako je to teda s tým monzúnovým počasím? Trávili sme v Thajsku a Kambodži mesiac a pol v auguste a v septembri, no na počasie sme si nemohli sťažovať. Každý deň slnečno, alebo polooblačno, takže sme si slnka užili dosť. Áno je pravda, že určite zažijete dážď. Takmer každý deň prší, no vždy len večer približne asi 20 minút, čo dokonca privítate s úsmevom na perách, pretože horúčavy máte každý deň a noc. Pripomína to tak skôr naše letné búrky, aj keď bez bleskov, hromov, vetra, no s výdatnejšími zrážkami. Počasie ozaj nebolo žiadnym problémom a som presvedčený, že keď príde mráčik, tak ho s radosťou prijmete. A ak vás naša skúsenosť nepresvedčila, tak východné pobrežie Thajska je chránené pred monzúnmi svojou prírodnou polohou, takže tam to je podobné s počasím ako počas sezóny na západnom pobreží. A tak turistické ostrovy ako Koh Samui, Koh PhanghanKoh Tao majú nádherné počasie bez výraznejšieho vplyvu monzúnového počasia aj mimo sezóny.

 

Ak vám niekto niekedy povie, že nechoďte do Ázie počas monzúnov (mimo sezóny), tak sa len pousmejte a spravte si po svojom, tak ako sme to spravili my. Určite nebudete banovať, ba práve naopak, budete šťastní, že si môžete užiť prenádherné mieste pre seba, pričom v porovnaní s hlavnou sezónou ušetríte pomerne slušné peniaze.

Autor: Lukáš Osvald

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lukáš

Hodnotenie článku:
4.9/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa