Indonézska Odysea - Jáva a Bali

2010-08-14 18:00:00 |   |    | 

Odyseus cestoval po gréckych ostrovoch desať rokov. Pokiaľ Vám to príde dosť, presuňte si jeho príbeh viac na juhovýchod – do Indonézie, kde je osídlených viac ako 7000 tisíc ostrovov. Indonézia je zemou viac než pestrou, plnou divokej prírody a prastarej civilizácie. Pokiaľ by ste ju chceli „zdolať“ desať rokov by vám ani Odyseovi určite nestačilo.



Indonéziu tvorí pestrá mozaika ostrovov a ostrovčekov, tisícka jazykov a nárečí, stovky národov, zaľudnených nížin i ľudoprázdnych pralesov. Je to pozoruhodná zem starobylej kultúry, modernej civilizácie a prírodných národov, pre ktorých doba kamenná ešte zďaleka nie je minulosťou.

 

Paláce medzi sopkami

Priamo uprostred úchvatnej Indonézie leží 13. najväčší ostrov sveta - Jáva. Je celý vulkanického pôvodu a už z diaľky je to poznať. Po celej dĺžke sa týči jedna sopka za druhou, niektoré z nich sú navyše stále aktívne. Jáva ale nie je len prekrásna prírodná scenéria, ale aj charakteristická civilizácia. Mesto Yogyakarta má na svojom menu napríklad sultánsky palác Kraton, ruiny vodného kráľovstva Taman Sari alebo vtáčí trh.
Len čo by kameňom dohodil je to z Yogyakarty do najväčšieho hinduistického chrámového komplexu v Indonézii. Prambanan je ukážkou typickej architektúry hinduizmu s rozsiahlou sochárskou výzdobou a množstvom vežovitých stavieb, z ktorých vyniká 47 metrov vysoký centrálny chrám. Trochu ďalej za mestom sa nezabudnite vydať k sopke Bromo. Pohľad na vychádzajúce slnko nad týmto vulkánom je snáď tou najfotografovanejšou prírodnou scenériou Indonézie.

 

Po stopách síry

Ďalšou zastávkou vášho putovania by mala byť dedina Lisin, ktorá leží v jednom z posledných dažďových pralesov Jávy. Odtiaľ sa môžete prechádzať chodníkmi vyšliapanými nosičmi síry až k vrcholu sopky Ijen. Ku koncu vašej vychádzky sa dočkáte nezabudnuteľného pohľadu na kráterové jazero a na sírové steny sopky.

 

Chrámová expedícia na Bali

Bali je pre niekoho tým najkrajším miestom na Zemi. Ostrov leží tesne pod rovníkom a vyzerá ako veľká, prekrásne upravená záhrada. Jeho najväčším bohatstvom je príroda, báječní ľudia a tisíce chrámov po celom ostrove.
Pura Luhur Ulu Watu patrí medzi deviatku takzvaných smerových chrámov a jeho počiatky siahajú až do 10. storočia. Je posvätným "strážcom" juhozápadu ostrova a je zasvätený duchom mora. Patrí medzi najnavštevovanejšie chrámy a fotografovanie západu slnka je tu povinnosťou každého „japonského“ turistu.

 

  •  Tanec démonov
    Tance sa usporadúvajú hlavne pre turistov, ale sú  súčasťou miestnych tradícií. Najzaujímavejší z nich je asi "kecak", ktorý je neopísateľným divadlom. Turisti tento tanec nazývajú „Opičí“, pretože pohyby tanečníkov pripomínajú opičie pohyby. Niekoľko desiatok mužov od mladíkov až po starcov sedí v kruhu a sprevádzajú hlavných tanečníkov a tanečnice v pestrých odevoch pohybom ruky a rytmickými výkrikmi "čak-čak", podľa ktorých zrejme tanec získal svoje meno.
    Potomkovia pôvodných obyvateľov stále žijú v dedine Tanganan. Hovorí sa im Agabalijci a zaiste vás radi nasmerujú k miestnej netopierej jaskyni Goa Lawah. Pokiaľ ale máte k týmto na hlavu postaveným tvorom averziu, radšej sa im vyhnite. Miestni obyvatelia by vás asi hnali palicou, pretože netopiere považujú za posvätné.


Nenechajte si ujsť

Chrám Borobudur
Je významným dielom ázijského umenia. Bol postavený v rokoch 750 až 850 na malom pahorku s niekoľko stupňovitými terasami, ktoré zdobí 72 zvonovitých svätýň so soškami Budhu. Celému komplexu vyniká chrám s ďalšou sochou Budhu, ktorá však zostala nedokončená.
Cesta na sopku Bromo
Až na vrchol dvojtisícovej aktívnej sopky Bromo vás z miesta nazývaného Penanjakan dopravia poníky. Nemusíte sa tak báť, že by vás v polovici výstupu na špičku vulkánu opustili sily. Zo sedla poníka bude pohľad na sopečný pruh doslova povznášajúci.

Šperky z Celuku
Mestečko Celuk na ostrove Bali je preslávené tradičným umením. V miestnych šperkárskych dielničkách sa spracováva cenné zlato i striebro. Šperky si môžete odniesť aj domov ale pripravte sa na to, že siahnete hlboko do kapsy. Niektoré kúsky sú skutočnými unikátmi.

 

Tipy na zájazd do Indonézie


Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atď. vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Indonézia

 

  • Perly Indonézie 17 dní strávených na ceste krajinou pagod, chrámových komplexov a rozprávkových údolí. Navštívite ostrov Jáva a na záver si odpočiniete na Bali
  • Okruh Bali - Lombok Poznajte to najlepšie z ostrova Bali a Lombok. Drsná krása nespútanej prírody, hustej džungle a nádherných chrámov si vás získa.
  • Bali - Indonézia Kúzelný ostrov Bali. Bali - ostrov bohov a démonov, jediná hinduistická oblasť okrem Indie.

 

 

Autor: Ondřej Moravec, ESO travel, reklamný článok, (pozri aj Galériu)

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa