Podmanivá Austrália

2012-04-01 14:00:00 |   |    | 

Chystáte sa do Austrálie? Žiadosť o víza môžete podať online, pobyt do troch mesiacov je bez poplatkov a potom vám už nič nebráni vydať sa do krajiny, ktorá sa svojou krásnou prírodou, prostredím a atmosférou dávnych čias stala snom každého cestovateľa.



Slovenská republika je zaradená do austrálskeho zjednodušeného vízového režimu, tzv. systému automatického elektronického vybavovania krátkodobých turistických víz.

Slováci môžu tak vďaka e676 autogrant facility získať krátkodobé turistické vízum na 90 dní bez väčších formalít takmer obratom. Nemusia dokladať solventnosť, zdravotné poistenie a podobne. Žiadosti o krátkodobé turistické víza treba podávať prostredníctvom internetu. Tento servis je zabezpečený Austrálskym imigračným úradom na tejto webstránke.

Krátkodobé víza nie je potrebné nalepiť do cestovného pasu - oznámenie o ich udelení Austrálsky imigračný úrad zašle emailom. Austrálske úrady zrušili tiež poplatky za podávanie žiadostí elektronickou formou o udelenie krátkodobého víza na dobu do 90 dní pobytu pri cestách do Austrálie. Poplatky za ostatné druhy víz a podávanie žiadostí o krátkodobé víza papierovou formou ostávajú naďalej v platnosti.

 

Čo je na Austrálii také podmanivé

Austrália je pre väčšinu ľudí symbolom Olympijských hier v Sydney, ale táto zem nežije iba kultúrnym a športovým životom, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. V tomto seriáli si predstavíme jedinečnosť australskej zveriny preháňajúcej sa po nehostinnom vnútrozemí, ukážeme si prírodné poklady a skvosty, nespútanú a divokú krásu zeme a samozrejme tiež pýchu Austrálie - Veľký bariérový útes.

 

Cesta začína v meste Darwin

Mesto Darwin je obľúbeným odraziskom pre prvné etapy väčšiny poznávacích ciest. Môžete sa odtiaľto vydať do Národného parku Litchfield, kde se nachádzajú malebné vodopády a obrie termitisko. Ich obyvatelia sú veľmi „mierumilovní“, ale len v dobe, keď sú ich stavby v bezpečí.

Nepribližujte se preto príliš blízko a pozorujte tieto zaujímavé tvory iba z bezpečnej vzdialenosti. Z Národného parku je potom dobré pokračovať ďalej, napríklad loďou a urobiť si výlet do Katherine Gorge. Plavba vedie medzi pieskovcovými skalami, preto nebudete okradnutí ani o krásne prírodné scenérie.

Loď vás vysadí v meste Katherine, ktoré je mimo iné tretím nejväčším mestom Northern Territory, nemôžete vynechať svetovo známu tiesňavu Katherine Gorge, ktorá se nacházda asi 30 km od mesta v národnom parku Nitmiluk (v reči miestných obyvateľov to znamená Miesto, kde cikády snívajú).

Katherine Gorge je v skutočnosti tvorená 13 tiesňavami, ktoré sú oddelené vodopádmi a perejami. To uvidíte ale iba v obdobi sucha, kedy voda klesne a priechody se objavia. Loďou se dá doplávať až k piatej tiesňave. Krajina je tu podobná ako vo všetkých prírodopisných seriáloch a hlavne filmu Krokodíl Dundee. Nádherná panoráma, husté lesy a peniace sa katarakty môžete sledovať aj z vrtuľníka, ktorý se tu dá prenajať.

 

Poznávacia cesta po NP Kakadu

Od tiesňavy je to iba kúsok do národného parku Kakadu. Ten je určený predovšetkým pre ornitológov, botanikov a tiež pre milovníkov divokej prírody. Obraz krajiny tu siaha od idylických scenérií až po skľučujúcu pustinu. Preto tu vedľa plochých rovín s lagúnami a vodnými tokmi môžete v ostrom kontraste vidieť stŕme pieskovcové steny, ktoré sem akosi nezapadajú. Pritom aj ony majú svoje kúzlo a dopĺňajú celkový podmanivý ráz australskej krajiny.

Aby ste lepśie prenikli do vnútra parku, môžete sa v Billabong Cruise nalodiť a po rieke Yellow Waters Bilabong sa vydať za krásami vnútrozemia. Na svojej ceste uvidíte veľa krokodílov, nádherných volaviek s dlhými krkmi, pestro zafarbených rybárikov, kormoránov a tiež ibisov. Pozor na prsty vo vode. Preháňajú  sa tu dravé barakudy, ktoré rady chniapajú po všetkom malom, čo sa hýbe.

 

  • Vták chodiaci po hladine
    To nie je  vtip, ale skutočnosť. Zvláštny biotop parku Kakadu je ostnák lotosový - vták vybavený neobyčajne dlhými prstami a drápami, ktoré dokážu rozložiť jeho celkovú hmotnost natoľko, že sa môže pohodlne pohybovať po vodnej hladine pokrytej drobnou vegetáciou.

V okolí rieky sa nacházda jaskyňa so skalnými maľbami, ktoré kedysi dávno vytvorili pôvodní obyvatelia tohto kontinentu. Vy sa tak môžete ponoriť do dávnej minulosti, keď tu naši predkovia po prvý raz objavili oheň a zápasili o život s krutou prírodou.

 

Do podmorského raja Veľkého bariérového útesu

Východiskovým miestom pre preskúmanie tohto divu Austrálie je prístavné mesto Cairns. Odtiaľto sa už môžete vydať na miesto, ktoré se stalo rajom hlavne pre potápačov a milovníkov podmorského života. Korálové labyrinty, pestro sfarbené tropické ryby, tisíchlavé stáda malých sardiniek, ježkovia, hviezdice, obrovské lastúry mlžov, atď. To je len malý kúsok toho, prečo je Veľký bariérový útes tak navštevovaný a obdivovaný.

V skutočnosti je Veľký bariérový útes tvorený tisícmi vedľa seba ležiacich a navzájom oddelených skupín koralov, ktoré sa tiahnu až stovky kilometrov pozdĺž pobrežia Queenslandu. Korálová bariéra tvorí akúsi hrádzu, za ktorej sú smerom k pevnine roztrúsené stovky menších aj väčších ostrovov, ktoré se stali vyhľadávanými letoviskami.

 

Západ slnka pri Červenom srdci kontinentu

Z Cairns sa tiež môžete vydať do Ayers Rock alebo tiež do tajomného Uluru, ako sa prezýva. Práve tu stoja pred západom slnka davy turistov s pripravenými fotoaparátmi a videokamerami, aby neprepásli nezabudnuteĺný okamih - fantastickú hru svetiel a farieb na skalnom masive Uluru.

Je veľmi zaujímavé, že aj ľudia modernej doby tu stoja v tichej pokore pred gigantickou horou, ktorej vek se odhaduje na 500 miliónov rokov a ktorá vyrastá zo samého „Červeného srdca“ piateho kontinentu. Pri pohľade na obrovskú masu horniny „sediacu“ na rozľahlej a dokonalej rovnej planine vám príde samozrejmé, prečo sa práve Uluru stalo posvätnou horou domorodcov.

 

  • Tajomní Aborigéni
    Austrálski domorodci si po celý vývoj svojej civilizácie ponechali komplexný pohľad  na svet, ktorý si ústne predávajúí už celé generácie. Fungujú spoločne s prírodou v akejsi symbióze a ich cit pre prírodné zákony je až k neuvereniu. Príkladom je ich zbraň - bumerang, ktorá dlhú dobu fascinovala obyvateľov iných zemí. Zbraň, ktorú dokázali nejlepšie ovládať iba domorodci, pretože intuitívne odhadovali všetky aspekty potrebné pre správný hod.

 

Odtiaľto vedie cesta vnútrozemím ku Kings Canyonu. Môžete si tu rozhýbať po dlhej ceste nohy prechádzkou po strmých úbočiach, ktoré vás zavedú až na vrchol. Pohľad do 300 m hlbokého údolia je ozaj nádherný. O kúsok ďalej sa nachádza Alice Springs, kde sa môžete od miestných dozvedieť rôzne legendy o Uluru. Poznajú ich množstvo a ochotne sa o ne s vami podelia.


 

Tipy na zájazd do Austrálie

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď. vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Austrália:  

 

  • To najlepšie z Austrálie a Oceánie: Počas 18 dní sa vám naplní sen o cestovaní a vy uvidíte tropický sever, rezervácie a tiež posvätné Uluru alebo prímorské mestá Sydney a Melbourne.
  • Austrália - Nový Zéland: Tento zájazd kombinuje návštevu nádherných miest Austrálie s prírodnými zázrakmi Severného ostrova Nového Zélandu.
  • Metropoly Austrálie: V tomto zájazde poznáte za 11 dní kolísku novodobej australskej civilizácie, kosmopolitné mestá a nádhernú prírodu pacifického pobrežia.

 

 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel


 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa