VIDEO Exotika v Európe - tropické ostrovy neďaleko Berlína

2013-09-10 15:30:00 |   |    | 

NEMECKO - Jeseň sa už začala, no lacnú exotickú dovolenku si môžete užiť aj priamo v Európe - stačí zájsť do Nemecka, kde asi 60 kilometrov juhovýchodne od Berlína v Brandenbursku nájdete tropický raj v obrovskej hale.



Najväčšia samostatne stojaca hala bez podporných vnútorných pilierov na svete meria 360 metrov, je vysoká 107 metrov a široká 210 metrov.

To je dosť na to, aby sa do nej zmestili nielen umelé pláže s pieskom a slnečníkmi, more a palmy, ale aj tropický prales či celá prímorská dedinka s reštauráciami s ponukou exotických jedál.

Hala pôvodne slúžila ako letecká základňa sovietov, chceli ju využiť na výrobu vzducholodí, tento plán však zapadol prachom. V roku 2004 ju kúpil malajzijský koncern a za krátkych 8 mesiacov vybudovali najväčší európsky tropický raj.

Nájdete tu 7 metrov širokú piesočnú pláž, bazén Južné more s rozlohou 4 tisíc metrov štvorcových, Lagúnu Bali, vodopády, divokú vodu, vírivky a 3 obrovské tobogany. Jeden z nich je najväčším v Nemecku, meria až 25 metrov a pri spustení sa z neho dosiahnete rýchlosť až 70 kilometrov za hodinu.

Nechýbajú ani sauny a soláriá. Teplota vzduchu v hale dosahuje okolo 28 stupňov Celzia, teplota vody je 28 až 31 stupňov, vo vírivke až 38 stupňov, vlhkosť vzduchu je 70 percent.

Domčeky v tropických dedinkách sú napodobeninami stavieb z Thajska, Bornea či Bali, v dažďovom pralese je vysadených asi 50 tisíc kusov rastlín, dohromady ide o 600 druhov. Okrem paliem, banánovníkov, kakaovníkov tu môžete vidieť i mäsožravé rastliny. Pri prechádzke sa nezľaknite autentických zvukov džungle!

Dedinky sú počas dní aj večerov dejiskom rôznych predstavení exotických tancov, iluzionistov či akrobatov. V komplexe sa môžete samozrejme aj ubytovať - v stanovom mestečku s pohodlnými ležadlami.

Zaujímavou informáciou je, že po výstavbe komplexu zaznamenali jeho tvorcovia problémy s rastlinami, ktoré postrádali denné svetlo. Na južnej strane strechy haly preto vytvorili 20 tisíc metrov štvorcových rozľahlé "okno" so špeciálnou fóliou, ktorá prepúšťa denné svetlo s UV žiarením. Od tej doby sa rastlinstvu darí výrazne lepšie.

 

Zdroj/autor: djworld.sk, wikipedia, ek, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa