Drážďany - „Polabská Florencia“

2013-08-03 10:00:00 |   |    | 

NEMECKO - V nemeckom jazyku Dresden sa nachádzajú v Nemeckej spolkovej republike Sasko. Názov mesta vznikol z lužickosrbského názvu Drežďany, ktoré označovalo ľudí bažín a lužických lesov. Drážďany sa rozprestierajú na oboch stranách rieky Labe. Ležia medzi východnými výbežkami Krušných hôr a Labskými pieskovcami. Prírodná krása a architektonický pôvab Drážďan predurčuje mesto na pomenovanie „Polabská Florencia.“



Mesto pôvodne vzniklo z rybárskej dediny, neskôr sa rozvinulo na kúpeľnú a kráľovskú rezidenciu a stalo sa krajinským hlavným mestom Saska. Drážďany sú politickým centrom, sídlom krajinskej vlády, snemu. Mesto spolu s ostatnými desiatimi mestami tvorí Európsky metropolitný región Mitteldeutschland.

História mesta siaha približne do 10. storočia, kedy vzniklo ako slovanské sídlo. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1206. Počas 18. storočia nastal v meste stavebný rozkvet. Počas druhej svetovej vojny, v roku 1945, došlo takmer k úplnému zničeniu mesta leteckým bombardovaním.

 

Čo by ste mali vidieť

Medzi najznámejšie pamiatky Drážďan patrí Semperoper - Saská štátna opera či Frauenkirche - Kostol P. Márie, ktorý je pravdepodobne najznámejšou historickou pamiatkou v meste. Navrhnutý bol mestským architektom Georgom Bährom a postavili ho v 18. storočí. Najvýraznejším stavebným prvkom kostola je kupola, Kamenný zvon (die Steinerne Glocke), siahajúca do výšky 95 metrov. Počas bombardovania Drážďan, z 13. na 14. februára 1945, bol kostol zničený. Kostol bol zrekonštruovaný a v roku 2005 znova vysvätený.

Vynechať by ste nemali ani Zwinger (Parkán), barokový palác, v ktorom sa nachádza jedna z najväčších zbierok porcelánu. Vystavené sú tu aj obrazy od slávnych maliarov ako je Raffael, Holnein a Cranach, ale aj strelné zbrane a zbierka brnení. Palác leží na miestach pôvodných mestských hradieb, preto sa označuje aj ako Parkán. Významnými pamiatkami sú aj Albertinum, múzeum výtvarného umenia a Nová radnica (Neues Rathaus).

 

Zdroj/autor: wikipedia, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa