Lagúna Jökulsárlón, v krásnom zajatí ľadu

2012-01-03 17:00:00 |   |    | 

ISLAND - Prechádzajúc po hlavnej ceste ostrova nemôžete minúť lagúnu Jökulsárlón, ktorá sa odrazu vynorí po dlhých hodinách šoférovania cez nudné lávové polia. A prirodzená krása tohto miesta na moment ochromí každého návštevníka. Aj preto už roky patrí medzi najvyhľadávanejšie atrakcie Islandu.



V okolí najväčšej lagúny svojho druhu na ostrove vládne čulý ruch. Počuť cudzie jazyky, vravu stoviek turistov z celého sveta, ktorí si nenechajú ujsť jedinečný div prírody počas svojej okružnej cesty po hlavnej Ring Road. Cvakanie fotoaparátov na moment preruší len hrozivý zvuk prevracajúcich sa a praskajúcich ľadovcov. A škriekanie čajok, ktoré dotvárajú neopakovateľnú atmosféru jazera.

Aj keď tomu obrovské tisíc rokov staré ľadovcové kryhy nasvedčujú, Jökulsárlón sa medzi Národným parkom Skaftafell a mestečkom Höfn na juhu Islandu nenachádzal vždy. Lagúna vznikla ako dôsledok globálneho otepľovania a roztápania ľadovca Breiðamerkurjökull, ktorý je vetvou najväčšieho ľadovca v Európe Vatnajökull.

Prvé ľadovcové kryhy sa začali objavovať medzi rokmi 1934 a 1935, keďže dovtedy ľadovec siahal až po hlavnú cestu. Jökulsárlón má teda len 76 rokov a počas tohto obdobia zväčšil svoju rozlohu o viac ako polovicu.

Odtrhnuté zmrznuté kúsky si plávajú v jazere aj niekoľko rokov, prevracajú sa a roztápajú. Pomaly putujú do Atlantického oceána, s ktorým je lagúna spojená ako pozostatok jazyka ľadovca Breiðamerkurjökull.

Na Islande sa počasie rýchlo mení, a tak keď konečne cez čierne mračná preniknú slnečné lúče, môžete si dokonale vychutnať odraz žiarivo modrej farby krýh s jemným popolavým prachom ako pozostatok po výbuchu sopky Eyjafjallajökull.

Milovníci dobrodružstva a jemného adrenalínu si zaplatia plavbu po lagúne v tzv. obojživelníkoch-člnoch, ktoré plynule prechádzajú zo súše do mora. Počas viac ako pol hodinového výletu sa dostanete ku kryhám naozaj blízko a získate tak možnosť odfotiť si tieto gigantické belasomodré "monštrá" zo všetkých uhlov.

Môžete ich chytať do rúk a okúsiť tak kúsok ľadovej nádhery Islandu. Zároveň si vypočujete o histórii ľadovca Vatnajökull a lagúny, ktorej hĺbka v niektorých miestach dosahuje až 600 m a  rozloha 17 km² sa kvôli klimatickým zmenám neustále zväčšuje.

V blízkosti Jökulsárlón by ste dokázali stráviť celé hodiny. Prechádzať sa popri brehu a nájsť si to svoje pokojné miestečko bez masy turistov. Alebo si objednať predraženú kávu v blízkej kaviarničke, ktorá zároveň slúži ako informačné centrum s predajňou suvenírov, a nastavovať tvár zubatému slnku.

Počúvať príbehy zamestnancov, ako sa tu natáčal film Tomb Raider s Angelinou Jolie alias Larou Croft, alebo bondovky Vyhliadka na vraždu a Dnes neumieraj. A v zime tu vraj nie sú žiadni turisti, vládne neuveriteľné ticho a polárna žiara sa odráža od lesklých krýh. A tento pokoj len občas preruší kúsok ľadovca, ktorý s hrmotom dopadne do vody.

 

Zdroj/autor: Daniela Belicová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa