Štokholm - elegancia a dizajn

2012-01-15 10:00:00 |   |    | 

ŠVÉDSKO - Hlavné mesto Švédska je nielen najväčším mestom krajiny, ale aj centrom okázalej elegancie a severského dizajnu. A tiež pokojným miestom pre život a vynikajúcou destináciou pre všetkých veľké mestá milujúcich cestovateľov.



Tam, kde sa jazero Mälaren stretáva s Baltickým morom, sa na 14 ostrovoch rozprestiera Štokholm. Metro len ticho šelestí uháňajúc pod zemou a vodou. Ľudia zabalení do veľkých kabátov a farebných šálov sa podvedome neustále usmievajú. Vagóny sú čisté, sedačky pohodlné. Švédsky zmysel pre detail a poriadok sa odráža aj tu.

Vystupujeme priamo v srdci Štokholmu na ostrove Stadsholmen, v starom meste, Gamla Stan. Podobne ako v iných metropolách aj tu sa poľahky na celé hodiny stratíte v labyrinte úzkych uličiek.

Aby sme sa vyhli masám turistov putujúcich po hlavných uliciach, tepnách ostrova s množstvom obchodíkov so suvenírmi a štýlovými reštauráciami, nájdeme si radšej malú kaviarničku zabudnutú v slepej uličke, ktorá vonia po škorici a starom dreve.

Po krátkom oddychu nás nakoniec cesta "vypľuje" na námestí Stortorget. Pridáme sa ku skupinke španielskych turistov, ktorých spoznáte podľa nových, čerstvo zakúpených šálov a rukavíc.

Sprievodca im v melodickom jazyku opisuje búrlivú históriu tohto miesta, ako námestie kedysi slúžilo ako trhovisko aj popravisko, až sa sem nasťahovali potulní umelci a ich divadelné a hudobné predstavenia. Fotíme si typické švédske domy pastelových farieb, monumentálnu fontánu, míňame iné skupinky turistov, započúvame sa do rôznych európskych jazykov.

Naše kroky však už smerujú na ostrov Riddarholmen, kde sa nachádza rovnomenný kostol, jedna z najstarších budov celého mesta. No my sme neprišli za ním. Skôr za očarujúcim výhľadom na mestskú radnicu, Stadshuset, ktorá sa síce začala budovať až v 20. storočí, no jej interiér je až nápadne krásny.

V Modrej hale sa dodnes koná slávnostný banket po odovzdávaní Nobelových cien. A tak práve počas zimy tu môžete vo večerných hodinách stretnúť elegantných mužov v smokingoch potulujúcich sa po okolí.

Zo starého mesta, historického Gamla Stanu, sa turisti rozpŕchnu do všetkých kútov Štokholmu. Milovníci minulosti a artefaktov mieria do Národného historického múzea, Historiska Museet, ktoré sa detailne venuje aj obdobiu Vikingov.

Literárne založení putujú do Strindbergovho múzea zriadeného v dome slávneho švédskeho spisovateľa. Mužské srdcia zaplesajú na ostrove Djurgarden, ktorý sa okrem prívlastku zelený pýši aj jedinečným múzeom Vasa s rovnomennou loďou. Tá stroskotala pri brehoch mesta počas svojej prvej plavby a svetlo sveta znovu uzrela až po dlhých tristo rokoch. Alebo sa návštevníci potulujú po príjemných uličkách na ostrove Södermalm.

Presýtení veľkého mesta sme radšej navštívili jeho okolie. Len kúsok cesty vlakom sa totiž môžete ponoriť do ticha švédskych lesov a jazier, okúsiť atmosféru prastarých dediniek a hľadať vikingské pozostatky priamo v teréne. A Štokholm toho ponúka ešte omnoho viac.

 

Zdroj/autor: Daniela Belicová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa