Islandské Západné fjordy stoja za návštevu

2012-03-25 14:00:00 |   |    | 

ISLAND - Asfaltka sa pomaly vinie pozdĺž pobrežia. Výhľad z okna je úchvatný, no cestovanie autom vyčerpávajúce. Pre pozorných divákov majú však Západné fjordy pripravené jedinečné islandské scenérie.



Len málo turistov opustí islandskú hlavnú cestu Ring Road a zamieri smerom na Západné fjordy. Dôvodov je hneď niekoľko - táto časť ostrova je akoby odtrhnutá od ostatného Islandu, cestovanie je náročné, vzdialenosti medzi jednotlivými mestami sa zdajú nekonečné, cesty sú zlé. Ľudí ubúda.

Míňame prvé osamelé farmy, fotíme rodinky oviec a islandské kone, ktoré sa slobodne pasú. Miestny farmár nás s úsmevom ubezpečuje, že v najbližších dňoch pršať určite nebude. Býva na samote, no ako vraví, život vo veľkom meste ako Hólmavík si vraj už nevie predstaviť.

Lúčime sa s ním a prvým stopnutým autom putujeme práve do Hólmavíku. Tu sa pousmejeme nad farmárovými slovami - so svojimi 370 obyvateľmi je skutočne najväčším mestečkom v okolí, no od "veľkého mesta" v našom ponímaní má ďaleko.

Islandská hudobná skupina Sigur Ros si pre svoj dokument Heima, ktorý mapoval krátke turné po ostrove z roku 2006, vybrala pre smutno-krásnu atmosféru aj bývalú rybársku osadu Djúpavík. Nachádza sa severne od Hólmavíku asi 70 kilometrov pomalej cesty popri rozbúrenom mori a desivých skalách fjordov.

Stará opustená fabrika sa spolu so zhrdzaveným vrakom lode krčí pod strmými skalnými stenami a už od 50. rokov minulého storočia zíva prázdnotou. Dnes jej slávnu minulosť i súčasnú podobu mesta duchov mapuje výstava, vďaka ktorej môžete nahliadnuť do vnútra fabriky.

V meste Ísafjörður vládne rodinná atmosféra. Centrum Západných fjordov je po malých mestečkách príjemnou zmenou. Typický severský ráz podčiarkujú ulice s farebnými drevenými a plechovými domami premenené na reštaurácie, obchodíky so suvenírmi a malé hotely. Blízkosť mora a stopy slávnej rybárskej minulosti cítiť na každom kroku.

Ak sa vám podarí navštíviť Ísafjörður pri príležitosti Verslunarmannahelgi, teda prvý pondelok v mesiaci august, kedy majú Islanďania deň pracovného voľna, nenechajte si ujsť tradičný futbalový turnaj v bahne. Ten sa každoročne v meste koná práve počas predĺženého víkendu.

Nevšednú zábavu si v špeciálne pripravených ihriskách v blízkom kempe nenechajú ujsť stovky Islanďanov z celých Západných fjordov. Popíjajúc pivo sledujú súťažné tímy zložené z mužov i žien, ktoré so zápalom bojujú v ťažkom bahennom teréne o trofej i finančnú odmenu.

Z mestečka Patreksfjörður sa cesta kľukatí okolo do pobrežia ostro vrytého fjordu pomenovanného podľa írskeho patróna Patrika. Sledujeme zhrdzavené pozostatky stroskotaných lodí, ktoré zatiaľ more nestihlo pochovať, zlatisté opustené pláže, sledujeme aj mesto z druhej strany a osamelé rybárske domčeky, až auto zastaví pri majáku na Bjargtangar, na najzápadnejšom bode Európy.

Od neho sa rozprestierajú známe útesy polostrova Látrabjarg - domov početných kolónií vtáctva. Lákajú nielen vášnivých ornitológov, ale aj turistov túžiacich na vlastné oči uvidieť "puffinov" alebo po slovensky mníšikov bielobradých. Roztomilé vtáčiky s krotkou povahou, s farebným zobákom a s perím pripomínajúcim frak sa stali symbolom Islandu a práve Západné fjordy sú ich obľúbeným domovom.

 

Zdroj/autor: Daniela Belicová, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa