Objavte čaro pobrežia Reykjavíku na Islande

2012-03-23 11:05:00 |   |    | 

ISLAND - Ako som už minule načrtol, v článku Reykjavík - malá časť Islandu, v tomto najsevernejšom hlavnom meste sveta je tých zaujímavostí, ktoré treba vidieť, naozaj veľa. Aj na takej príjemnej prechádzke na pobreží vás dokáže toto mesto zaujať.



Pokiaľ by sme brali za orientačný bod kostol Hallgrímskirk, k chodníku, ktorý lemuje okraj mesta, je to len pár minút. Popri tomto cyklo-bežeckom chodníku vedie jedna z hlavných dopravných tepien a sú tu sústredené rôzne administratívne, ale aj štátne budovy.

Prvé dva znaky toho, že sa nachádzate na pobreží a ktorými bude sprevádzaná každá vaša ďalšia prípadná prechádzka, sú silný vietor, ktorý vám niekedy prenikne až na kosť, a bežci. Islanďanom je jedno, či fúka, sneží, prší, svieti slnko, pretože sú už natoľko zvyknutí si nájsť chvíľku pre seba a zabehnúť si pár kilometrov po chodníku na pobreží, kde vás nik neotravuje, máte dostatok priestoru, okolo vás sa rozpína oceán a na neďalekom horizonte môžete vidieť hory, ktoré určite potešia milovníkov turistiky.

Prvým záchytným bodom na vašej prechádzke je azda oceľová socha či skôr konštrukcia vikingskej lode, nazývaná aj ako Sun Voyager. Treba však podotknúť, že väčšina ľudí si to s vikingskou loďou mýli, pretože nemá symbolizovať práve ju. Autorom bol sochár Jón Gunnar Árnason a socha bola oficiálne odhalená 18. augusta 1990 pri príležitosti založenia Reykjavíku.

Pokiaľ si chcete urobiť fotku, odporúčam, pretože je to veľmi pekná momentka, ktorá vyznie v inom čase a za iných podmienok odlišne. Cez slnečný deň máte z fotky zase iný dojem, ako keď si pozriete zasneženú fotku, fotku urobenú v noci, ktorá môže mať v pozadí na oblohe polárnu žiaru alebo modré svetlo, svietiace až hore do nebies, z neďalekého ostrovčeka Viðey. Ide o tzv. Imagine Peace Tower, ktorá bola postavená na počesť Johna Lennona zo skupiny The Beatles.

Ďalšou zastávkou je Harpa - koncertná a konferenčná hala, ktorá má moderný, priam až futuristický vzhľad. Dizajnérmi bola dánska firma Hennin Larsen Architects v spolupráci s dánsko-islandským umelcom Olafurom Eliassonom. Táto budova je naozaj umeleckým skvostom, v ktorom sa môžete kultúrne vyžiť na divadelných či hudobných predstaveniach rôzneho druhu, najesť sa v reštaurácii na prízemí alebo sa len tak poprechádzať a amatérsky študovať fascinujúcu architektúru Harpy.

Pre názornosť len spomeniem niektoré udalosti, ktoré sa odohrávajú na tomto mieste - festival Iceland Airwaves, Nordic music festival, rôzne hudobné cykly a divadelné predstavenia, Reykjavik fashion festival, hudobné vystúpenia interpretov z celého sveta a mnoho ďalších. Ja osobne som mal možnosť vidieť Björk naživo v jednej zo štyroch hál.

Jednou z ďalších turistických atrakcií je budova Höfði. Nachádza sa na takom malom vŕšku, čiže nie priamo na pobreží. Je zaujímavá hlavne z historického hľadiska. Prvotne bola táto budova postavená pre francúzskeho konzula, ale nakoniec ju preslávil až summit v roku 1989, kedy sa tu stretli prezident USA Ronald Reagan a prezident Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov. Toto stretnutie bolo základom k ukončeniu Studenej vojny.

 

Zdroj/autor: Martin Skotnický, drom

Foto: autor, Ondřej Vysopal, Veronika Feifrlíková, Monika Chrapusta, Vincent Lefebvre

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa