Čo musíte vidieť na Islande

2012-05-09 15:30:00 |   |    | 

ISLAND - Je jedno, kde sa nachádzate na Islande, stačí ak je nablízku nejaká reštaurácia, turistické alebo informačné centrum alebo sa len dáte do reči s nejakou osobou, či už turistom alebo domácim obyvateľom. Každý vám povie, resp. v každom prospekte a brožúrke narazíte na tzv. „must see in Iceland“. A tým je „Golden circle“.



Vo voľnom kontextovom preklade by sme mohli hovoriť, že pokiaľ nenavštívite tento „Zlatý okruh“, ako by ste na Islande ani neboli. A čo všetko je vlastne zahrnuté v tomto výlete? Kúsok z histórie, ale najmä prekrásna príroda, ktorá sa rozprestiera na celom ostrove, a z ktorej si budete môcť vychutnať síce len drobnú časť, ale aj tá ulahodí ľudskému oku.

Po dlhšej, cca 2-3 hodinovej ceste autobusom z hlavného mesta Reykjavíku, sa vám ako prvý naskytne pohľad na jeden z mnohých vodopádov, ktoré sú prakticky po celom ostrove. Tento sa volá Gullfoss („Zlaté vodopády“), síce nie je ani najväčší, najširší a najvyšší, ale určite je jeden z najkrajších.

Vodopády si môžete pozrieť buď z diaľky, výšky alebo aj z úplne malej vzdialenosti, kedy sa vám podarí, ak sa nebojíte, pocítiť silu vodného prúdu. Všetko záleží len na vás a vašej ochote a chuti premiestňovať sa po drevených schodoch, ktoré vás dovedú od parkoviska až k samotným vodopádom.

Ďalšou, nie veľmi vzdialenou zastávkou je geotermálna oblasť Haukaladur, kde uvidíte na vlastné oči asi najdominantnejší skvost Islandu - gejzíry. Vlastne len jeden, menom Strokkur, pretože je ako jediný v súčasnosti aktívny. Na rozdiel od ostatných, z ktorých spomeniem len Geysir, ktorý dosahoval výšku až neuveriteľných 70-80 metrov.

Na porovnanie Strokkur dosahuje výšku „len“ okolo 25-35 metrov. Obidva však patria do Top 5 gejzírov celého sveta (Geysir 2. a Strokkur 4. miesto). Je zaručené, že vymrštenie vody uvidíte možno aj niekoľkokrát, pretože interval Strokkur-u je okolo 8-10 minút, ale netreba sa na to spoliehať úplne. Osobne som zažil, keď sme čakali aj takých 20 minút, ale počul som aj o troch týchto vymršteniach v priebehu necelých 8 minút.

Na každej z týchto dvoch zastávok si môžete odpočinúť v priľahlom turistickom obchode/reštaurácii, odkiaľ si taktiež môžete odniesť pár suvenírov.

Poslednou zastávkou je Thingvellir, národný park. Oblasť je známa a zaujímavá z historického, kultúrneho, ale aj geografického pohľadu. V roku 930 tu bol založený parlament (Althing), ktorý je zároveň jedným z najstarších parlamentov na svete.

Thingvallavatn je najväčším prírodným jazerom na Islande. Nemenej významnou informáciou je tá, že údolie v tejto oblasti označuje stretávanie tektonických platní, konkrétne euráziskej a severo-americkej.

Inak povedané, nachádzate sa na Stredoatlantickom chrbáte, jedným krokom sa raz ocitnete na európskom kontinente a druhým zas na tom americkom. Celá táto oblasť bola vyhlásená za národný park v roku 1928 (1930) a do zoznamu UNESCO zaradená v roku 1983.

 

Zdroj/autor: Martin Skotnický, drom

Foto: autor, Veronika Feifrlíková, Elida Farulla, flickr.com

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa