Hotelový luxus v ľadovom hrade vo Fínsku

2013-02-19 13:30:00 |   |    | 

FÍNSKO - Akoby zázrakom sa v malom fínskom mestečku Kemi každoročne objaví snehovo-ľadové kráľovstvo. Nejde však o žiaden čarovný prútik, ani o mágiu snehovej kráľovnej. Za ľadovým skvostom je skrytá tvrdá práca a šikovné ruky tamojších umelcov. Prvýkrát bol komplex postavený v roku 1996 a jeho rozloha sa pohybuje od 13 tisíc do 20 tisíc m².



Ľadových hotelov máme na svete viac, no ten v mestečku Kemi je predsa len niečím výnimočný. Okrem toho, že je najväčší na svete, každý rok vyzerá inak. Zima 2012 bola zasvätená športu a olympijským hrám. Stavba ľadového hradu má aj svoje podmienky:

 

  • musí mať určitú minimálnu rozlohu
  • najvyššia veža má mať viac ako 20 metrov
  • rozdelený musí byť minimálne do troch hlavných častí - hotel, reštaurácia a kaplnka

 

Ostatné záleží od fantázie staviteľov, ktorí nešetria originalitou pri výzdobe a tvorbe celkovej kompozície. Keďže hrad sa každoročne mení, mnohí sa za jeho „ľadovou“ atmosférou opätovne vracajú.

Napriek tomu, že sa je na čo pozerať, nemusíte byť odkázaný len na túto činnosť. Hrad má aj svoje nádvorie, na ktorom sú k dispozícií funkčné snehové tobogány.

Ak vám bude počas prehliadky zima (teplota tu nestúpne nad - 5 °C), môžete sa zahriať pri horúcom nápoji v ľadovom bare. A ten je doslova ľadový. Stoličky tvoria kmene stromov pokryté sobími kožušinami a stoly sú vytesané z ľadu. V ponuke je aj jedlo. No v prípade, že sa chcete najesť, je potrebné vopred si rezervovať miesto. Na tanieri samozrejme neodstanete ľad.

Pokiaľ by ste zatúžili po skutočnom ľadovom luxuse, nájdete ho v hradnom hoteli LumiLinna. Finančne však ide o pomerne nákladný špás. Cena pre jednu osobu na jednu noc začína pri 115 €. Za takúto sumu sa vám dostane postele so sobou kožušinou a spací vak určený pre extrémne nízke teploty. Počas otváracích hodín si izby môžu prezerať návštevníci, večer slúžia už len hotelovým hosťom.

Neopomenieme ani kaplnku. V tej si svoje „áno“ povedal už nejeden manželský pár. Konajú sa tu aj náboženské obrady, počas ktorých je vstup do nej zdarma. Kaplnka je jediná časť ľadového komplexu, ktorá sa nemení.

Prírodný sneh by nestačil ako stavebný materiál pre toto rozmerné dielo, a tak sa používa slaná morská voda. Otváracia doba je napriek tomu každoročne v rukách prírody. Keď sa hrad roztopí, zhrnú ho (resp. sneh, ktorý z neho ostane) do vody. Tento rok je rozprávkové kráľovstvo otvorené od 26. 1. 2013.

 

Zdroj/autor: Klára Horváthová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa