Fado spieva o duši Portugalska

2013-05-08 10:00:00 |   |    | 

PORTUGALSKO - Argentína má svoje zmyselné tango, Španielsko vášnivé flamenco, v Grécku kraľuje šantivé sirtaky a my máme folklór, ktorý nám závidí celý svet. Aká je hudba, ktorá charakterizuje vetrom ošľahané Portugalsko?



Odpoveď je ľahká, predsa fado. Tak sa totiž označuje typický portugalský hudobný žáner, ale aj jednotlivé jeho piesne.

 

Smutné a tajomné

Ťažko povedať, kde presne má fado svoje korene. Jedna verzia hovorí o brazílskych študentoch, ktorí ho priniesli do Portugalska a oplakávali v ňom odlúčenie od blízkych, iná zasa o o portugalských námorníkoch, čo do piesní fada vkladali svoj žiaľ nad odchodom. Presne taká: plačlivá, nostalgická a clivá je väčšina piesní fada. Jednoducho sa dajú charakterizovať tajomným slovkom saudade, ktoré nemá rovnocenný ekvivalent v žiadnom svetovom jazyku. Dokonale však vystihuje dušu Portugalska a tej najlepším zrkadlom je fado.

 

Fado, povedz mi, kto ťa spieva a ja ti poviem, odkiaľ si

Dnešné fado má dve línie, lisabonskú a coimbrskú. Tradícia hovorí, že fado z univerzitného mesta Coimbra by mali spievať len muži, kedže študenti boli prví, ktorí na brehoch rieky Mondego smútili za svojimi láskami a krásnymi študentskými chvíľami, ktoré sa už nikdy nevrátia. Kedže Portugalci bez váhania využijú každú príležitosť dodržať tradície, fado z Coimbry stále prezentujú iba muži odetí v čiernych slávnostných študentských habitoch.

Lisabonské fado je o niečo otvorenejšie, ale tradícia sa nevyhla ani jemu. Ak pieseň prezentuje žena, má podľa vzoru prvej veľkej dámy fada Marie Severy cez ramená prehodenú čiernu šatku. Texty fada z Lisabonu sa väčšmi než na študentský život zameriavajú na opis krás hlavného mesta. A to, čo spája obe línie dnešného fada, je kapela. Okrem speváčok či spevákov ju tvoria hudobníci. Jeden hrá na akustickú gitaru a druhý na 12-strunovú portugalskú gitaru v tvare mandolíny. Ona je tajomstvom jemných melódií fada.

 

Kam za fadom

V dnešných neľahkých časoch pre Portugalsko je fado jeden z artiklov, ktoré krajinu vo svete predávajú. Hlavne v Lisabone čakajú na turistov podniky, kde možno počuť naživo pestrý výber známych portugalských fado piesní, kým čašníci roznášaju typickú tresku a rozlievajú portské víno. Najviac fado reštaurácií je v emblematických štvrtiach Lisabonu, ako je Bairro Alto a Alfama.

Asi nikoho neprekvapí, že pri toľkej popularite má fado aj svoje múzeum. Jeho brány sa otvorili pred niečo viac ako rokom a už si získalo svoje miesto v turistickej agende mesta. Ponúka prechádzku históriou žánru, výber z tvorby jeho najzaujímavejších umelcov a ukážky jedinečnej garderóby veľkých dám fada.

Nie je potrebné, aby bol človek hudobným labužníkom, stačí, ak rád spoznáva. V takom prípade bude odhalenie tajomstva skrytého za slovom fado pre neho pôžitok.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa