Nahliadnite do britských kráľovských rezidencií (1. časť)

2013-09-01 12:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - S príchodom kráľovského bábätka na svet sa opäť rozpútalo šialenstvo okolo britskej monarchie. My sme zaostrili na to, v akom prostredí kráľovský potomok a jeho príbuzní trávia svoje bežné dni. Dobrou správou je, že do mnohých komnát môžete nakuknúť aj vy.



 

  • Buckinghamský palác

Najexkluzívnejšia londýnska adresa, ktorú chce každý turista vidieť aspoň z diaľky. Každé leto sa sídlo na chvíľu otvorí pre verejnosť a dovolí zvedavcom nahliadnuť do interiérov, po ktorých sa bežne prechádza hlava monarchie. Tento rok je exkurzia o to väčším lákadlom, že palác oslavuje 50. výročie kráľovninej korunovácie. Na prehliadke 19 komnát môžete vidieť napríklad Throne Room (trónnu sieň využívanú pri oficiálnych ceremóniách a recepciách) či exkluzívny peňažný automat kráľovskej banky Coutts.

 

  • Kensingtonský palác

Na západ od londýnskeho Hyde Parku nájdete rodný palác kráľovnej Victorie, jednu z najnezabudnuteľnejších zo všetkých kráľovských rezidencií v Británii. Najskôr vidiecke sídlo Williama III., ktoré si v roku 1689 zakúpil za 20 tisíc libier, je dnes obľúbeným zámkom celej kráľovskej rodiny. Bol sídelným zámkom princa Charlesa a princeznej Diany, dnes je oficiálnou londýnskou rezidenciou princov Harryho a Williama a jeho manželky Catherine. Sprístupnené sú kráľovské apartmány či za milióny renovované záhrady.

 

  • Palác Holyroodhouse

Oficiálna škótska rezidencia jej výsosti v Edinburghu zabávala škótskych monarchov dlhé roky, už za dôb kráľovnej Mary. Časy sa však trošku pohli a s nimi aj štýl zábavy moderných šľachticov. Na svadobnej recepcii kráľovninej vnučky Zary Phillipsovej a Mikea Tindalla v roku 2011 tu preto návštevníci s princom Harrym na čele popíjali panáky vodky z fontánky, no čo však hlava monarchie pyšná nebola. V paláci možno nájsť kráľovské apartmány využívané pri návštevách škótskej metropoly či majestátnu galériu portrétov skutočných i legendárnych kráľov Škótska z dielne Jacoba de Wet.

 

  • The Goring Hotel

Čo by kameňom dohodil od Buckinghamského paláca, v tichej rezidentnej štvrti Belgravia, sa nachádza historický hotel, ktorý patrí k obľúbeným u všetkých monarchov. Alžbeta, kráľovná matka, sem zvykla chodiť na popoludňajší čaj, jej manžel George zase na vychýrené britské raňajky. Krátko pred svadbou s Williamom prevzala hotel Kate Middleton s rodinou. Noc tu môžete stráviť aj vy, a to za cenu od £375 za izbu až po £5000 za kráľovský apartmán, v ktorom v minulosti prespala dnešná vojvodkyňa z Cambridge.

 

  • Mnohé ďalšie

Hlavu môžete zložiť aj v niekoľkých ďalších rezidenciách, ktoré ponúkajú svoje priestory pre verejnosť. Kráľovná necháva svoje dovolenkové domy Balmoral Estate v Škótsku a luxusné eco-friendly ubytovanie Charlesa a Camilly Llwynywormwood Estate vo Walese k dispozícii majetným záujemcom. Tiež je možné prenajať si chatku na pozemkoch Osbourne House, kráľovského sídla na ostrove Isle of Wight, ktorý je podľa Alžbety najkrajším miestom na svete.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.1/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa