Roussillon: Umelecké mestečko s okrovou zemou

2017-09-25 12:00:00 |   |    | 

110 miliónov rokov vytvára príroda tento prenádherný úkaz a kto ho neuvidí na vlastné oči, fotografiám možno ani neuverí. Uprostred lánov viníc a voňavej levandule sa na úpätí miest Vaucluse a Luberon rozprestiera mestečko sotva s tisíckou obyvateľov. Celé ponorené do odtieňov okrovej farby.



 

Roussillon je súčasťou národného parku Parc Naturel Régional du Luberon a rozhodne patrí k najkrajším miestam Francúzska. Namiesto čiernej zeme vám tu nohy zapráši sýtožltý íl a miesto zelených kopcov sa budete pozerať na oranžové a červené vrchy obrastené mocnými borovicami. Ak ste nestihli letnú dovolenku, určite sa vyberte práve sem. Radosť budú mať aj deti.

Oplatí sa prejsť do útrob bývalého okrového lomu. Dozviete sa tu, prečo je miestny oker taký jedinečný, prečo sa nachádza na rôznych miestach Zeme, ale nikdy nie je ten istý a tiež akým dôležitým materiálom bol v časoch, kedy ešte neexistovali syntetické farby.

Okrem zaujímavého náučného chodníčka tu natrafíte aj na novodobých indiánov. Na jednej z tabúľ stojí – to, čo ti mama kedysi zakazovala, máš teraz dovolené. A preto nielen deti, ale aj dospelí si miešajú oker s vodou, maľujú si po tele indiánske vzory a otláčajú ruky na zadky a tričká.

Ak sa pustíte smerom do mesta, ocitnete sa v objatí úzkych uličiek a romantickej architektúry s fasádou v niekoľkých odtieňov okrovej. Očaria vás farebné brány do obydlí a budete sa cítiť ako Alica, ktorá práve objavila krajinu zázrakov.

Vôňa medu, levandule, mydla a vína vás opantá. Otvorené dvere do ateliéru bajúzatého maliara vás zlákajú sledovať jeho ruky, ako plachtia ponad obrovské plátno. Pod zvonicou deti pomaľované okrovou farbou ponaháňajú vypaseného kocúra a z obrovskej terasy Cafe Des Couleurs sa bude šíriť smiech a vrava ohromených turistov.

Miestne Francúzky spoznáte na prvý pohľad, sú neobyčajne šarmantné a pestované, milujú nadýchané maslové croissanty, popri ktorých si pochlipkávajú voňavú kávu. Väčšina z ľudí žijúcich v tomto meste rozumie umeniu a vlastní nejaký ateliér. Tu sa ponárajú do sveta farieb a hrnčiarskych techník.

Ich domy pôsobia romanticky a zašlo, no len čo prekročíte niektorú z farebných brán ocitnete sa v raji s luxusným záhradným nábytkom a poriadnym bazénom. Keďže sú ulice priúzke, domáci tu jazdia na malých autách a rozkošných mini veteránoch. K mestu patrí aj stará továreň na výrobu okrových farieb Usine de l’ocre Mathieu. Oplatí sa ju navštíviť - je totiž pomyselnou bodkou za spoznávaním bohémskeho ducha mestečka Roussillon.

 

Autor: Mária Halajová

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Mária Halajová

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa