Luxembursko – malá krajina s veľkým bohatstvom

2019-03-07 12:00:00 |   |    | 

Počtom obyvateľov patrí Luxembursko k najmenším krajinám Európskej únie. Trvalý pobyt tam má len niečo vyše pol milióna ľudí, ale populácia sa čoraz viac rozrastá o turistov, ktorí tam hľadajú nové pracovné príležitosti. Rozlohou neveľká konštitučná monarchia ponúka aj množstvo zaujímavostí na využitie voľného času. Vo Viedni stačí nasadnúť do lietadla a už o necelé dve hodiny ste vo vašej vybranej destinácii.



 

Luxemburg

Najväčšou pýchou krajiny je hlavné mesto Luxemburg. Okrem samotného paláca sa veľkej obľube teší historické centrum, ktoré patrí do zoznamu UNESCO chránených pamiatok. V minulosti sa tam nachádzala jedna z najvýznamnejších obranných stavieb v dejinách. Tá sa hrdo bránila pred nájazdmi nepriateľov a získala povesť jedinej nezdolanej pevnosti v Európe. V súčasnosti sa z nej podarilo uchovať najmä pôvodné hradby, ktoré sú súčasťou centra. Okrem toho sa môžete tešiť na viacero múzeí, historických uličiek a známych podnikov. Centrum Luxemburgu zároveň patrí k najviac navštevovaným miestam v krajine.

 

Grand Ducal Palace

Hlavným predstaviteľom Luxemburska je veľkovojvoda Henrich I., ktorého hlavné sídlo nájdete v Luxemburgu. Budova Grand Ducal Palace pochádza zo 16. storočia a pôvodne plnila funkciu mestskej radnice. Postavená je v renesančnom štýle a patrí k najnavštevovanejším pamiatkam v krajine. Počas väčšiny roka si ju môžete pozrieť len z blízkeho námestia a obdivovať môžete iba samotnú fasádu. No v letnom období sa veľkovojvoda sťahuje do svojho druhého súkromného sídla a vtedy je palác prístupný aj pre verejnosť. Počet návštevníkov je prísne limitovaný, denne robia len deväť prehliadok, na ktoré si radšej rezervujte vstupenky cez internet. Počas exkurzie sa dostanete len do oficiálnych priestorov, ktoré slúžia na prijímanie návštev a oficiálne stretnutia.

 

Casemates du Bock

Podzemie hlavného mesta skrýva aj jedno veľká tajomstvo. Pod historicky cennými budovami sa nachádza tunel Casemates du Bock, ktorý je dlhý 21 kilometrov. Chodby pochádzajú približne zo 17. storočia a kedysi sa využívali na ukrývanie obyvateľov pred nepriateľmi. Konštruktéri ich vymysleli tak, aby sa do nich vošli aj vojaci na koňoch a ľudia tam na potrebný čas získali svoj nový domov. Tieto priestory sa využívali dokonca aj počas oboch svetových vojen, keď slúžili ako úkryt pred náletmi. V tých časoch sa tam zmestilo vyše 40 000 ľudí. V roku 1963 navyše v podzemí odhalili pozostatky bývalého hradu, ktoré sú taktiež súčasťou netradičnej prehliadky.

 

Hrad Bourscheid

Z hradu, ktorého história sa začala písať okolo roku 1000, zostali už len ruiny. To však domácim obyvateľom rovnomenného mestečka Bourscheid nedalo spávať, preto vytvorili špeciálny spolok priateľov tejto pamiatky. Tí sa pravidelne stretávali pri renovačných prácach a podarilo sa im obnoviť viacero jeho častí. Vďaka tomu sprístupnili niekoľko miestností aj pre návštevníkov. Hrad Bourscheid sa nádherne týči na skale, z ktorej je krásny výhľad na celý región. Pamiatka je prístupná celoročne, počas zimy však musíte rátať s komplikovanejším presunom k jej vstupu. Pre turistov ponúkajú audio prehliadky a počas roka tam navyše organizujú zaujímavé podujatia.

 

Zábavný park Merveilleux

V krajine sa nachádza jediný zábavný park, ktorý sa rozprestiera na ploche 25 hektárov. Je koncipovaný do podoby veľkého rozprávkového lesa. Deti sa budú prechádzať pomedzi rôzne vymyslené postavičky, spoznajú tam viaceré obľúbené príbehy a budú si môcť vyskúšať rôzne atrakcie ako veľkú pavúčiu sieť, ktorá vyskúša ich praktické zručnosti. Dokonalú atmosféru rozprávkovej krajiny dotvárajú rôzne aj exotické zvieratá, ktoré voľne žijú v celom areáli. Tie sú zvyknuté na prítomnosť malých návštevníkov a niektoré sa nechajú ochotne pohladkať. So zakúpením špeciálnej zľavovej Luxemburg card získate vstup zadarmo.

 

Kláštor Echternach

Výhodou cestovania po Luxembursku je, že nie je rozlohou veľké a ľahko sa dostanete do viacerých zaujímavých lokalít. Jedným z obľúbených miest je kláštor v Echternachu. Vzácna sakrálna pamiatka pochádza zo siedmeho storočia a počas nasledujúcich rokov ju postupne zveľaďovali a rozširovali. V súčasnosti sa tam nachádza múzeum, v ktorom vystavujú viacero významných predmetov. Echternach vyhľadávajú aj pútnici, keďže sa tam nachádza honosná hrobka svätca Willibrorda, ktorý ho založil a bol tam pochovaný v 8. storočí. Od 15. storočia tam začali pravidelne organizovať špeciálny sprievod mestom, ktorý vyjadroval úctu tomuto kňazovi. Počas neho ľudia prechádzajú Echternachom špeciálnym spôsobom pochodu, ktorý pripomína tanec. Kedysi počas neho chodievali tri kroky vpred a dva sa vracali. Tým mali napodobňovať unavenú chôdzu pútnikov. Neskôr tento tanec upravili podľa špeciálnej schémy, ktorú dodržiavajú až dodnes.

 

Larochette

V Luxembursku môžete navštíviť niekoľko zaujímavých stredovekých miest. Larochette spomedzi nich vyniká hneď z niekoľkých dôvodov. Prvým je jeho postavenie, ktoré malo v dejinách. Kedysi tam bolo dôležité obchodné miesto a konali sa tam najväčšie trhy v celom kraji. O tejto ére urobili priamo v centre výstavu, ktorá vám rozpovie aj príbeh vývoja obchodovania v celej krajine. V Larochette bola kedysi tiež dôležitá textilná fabrika, ktorá priniesla do regiónu veľa peňazí. Vďaka tomu tam postavili nádherné historické centrum a dva hrady, z ktorých však už dnes zostali len ruiny. V okolí mestečka sa nachádza nádherná príroda a množstvo skál, ktoré vyhľadávajú amatérski horolezci.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa