Flámsko – najkrajší región Belgicka

2018-11-06 12:00:00 |   |    | 

Flámsko je považovaný za najkrajší región Belgicka. Oplýva obrovským prírodným, ale aj kultúrnym bohatstvom. Niekomu by sa možno zdal trochu zabudnutý, ale práve naopak. Turisti ho doslova milujú a veľmi radi sa sem vracajú. Keď už pre nič iné, tak aspoň kvôli perfektnému pivu a pravej belgickej čokoláde, ktorá je úplne božská!



 

Flámsko je výnimočný región nachádzajúci sa v Belgicku len na skok do Paríža alebo Londýna. Obmýva ho Severné more, preto má región prímorskú klímu. Platí sa tu eurom a používaný jazyk je flámčina, ktorá je dialektom holandčiny. V tomto kraji vyrástlo mnoho známych umelcov, k tým najslávnejším patrí napríklad Rubens.

Najkrajšie mestá Flámska sú rozhodne Antverpy, Gent a Bruggy, ktoré sú dokonca dostupné aj priamymi autobusovými spojeniami z niektorých krajských slovenských miest ako napríklad Bratislava, Košice či Žilina. Romantické historické mestečká popretkávané kanálmi a katedrálami na každom kroku vás nenechajú chladnými. Atmosféra v nich je doslova magnetizujúca.

Antverpy sú druhé najväčšie mesto Belgicka. Nazývajú inak aj Rubensovým mestom, pretože práve tu pôsobil svetoznámy maliar. Antverpy sú veľmi živým, pestrým a najmä turisticky atraktívnym miestom. Nájdete tu napríklad svetoznáme múzeum diamantov, diamantovú štvrť, mnoho barov, kaviarní, čínskych a talianskych reštaurácií. Pri prehliadke mesta nemôžete vynechať Hlavné námestie, ktoré zdobia starobylé domy zo 16. storočia a tiež majestátnu radnicu.

V Antverpách nájdete aj niekoľko zaujímavých sakrálnych pamiatok. K tým najkrajším patrí Katedrála Panny Márie, najväčšia gotická katedrála v Belgicku. Výnimočné sú najmä sklenené vitráže a vonkajšie zdobenie katedrály. Na druhom mieste je Kostol sv. Pavla, ktorý bol postavený medzi 16. a 17. storočím a v jeho interiéri sa nachádza viacero cenných malieb.

Gent je mestom bohatých tradícií a kultúrnych podujatí najmä počas sezóny. Turistom ponúka bohatý nočný život, dá sa tu nájsť množstvo disko klubov, párty barov a pivární, ktoré ponúkajú kvalitné belgické pivo. Celé mesto žije hudbou, tancom, spevom na námestiach aj na uliciach. Toto mesto je aj veľmi farebné, na každom rohu možno uzrieť živé kvetiny. Nájdete tu úzke stredoveké uličky popretkávané sieťou kanálov a množstvo butikov.

Okrem zábavných príležitostí máte možnosť navštíviť aj historické pamiatky. Je tu mnoho kostolov, múzeí, katedrál a romantických zákutí. Pozdĺž kanálov a rieky sa vypínajú zachované staré cechové domy z 12. storočia. Najkrajším je námestie Troch veží, ktoré je zároveň aj hlavným námestím celého Gentu. Pozoruhodností má Gent veľmi veľa, gotické kostoly a katedrály sú pravdepodobne tými najvýznamnejšími. Na priľahlých kanáloch sa môžete previezť turistickou loďkou, uvidíte celé mesto úplne z inej perspektívy.

Čerešničkou na torte je romantické mestečko Bruggy, v ktorom sa budete cítiť, akoby vás vtiahlo niečo späť do stredoveku. Duch mesta dýchajúci minulosťou si vás okamžite podmaní. Po meste sa môžete odviezť na koči ťahanom koňmi a ak nebudete mať dosť tejto atrakcie, skúste plavbu loďkami. Okolo kanálov riek nájdete množstvo kvetinových záhonov a budete sa cítiť ako v rozprávke.

V Bruggách nájdete okrem histórie aj veľmi dobré a kvalitné reštaurácie a čokoládové múzeá, kde si môžete zakúpiť belgickú čokoládu, ktorá rozvoniava široko-ďaleko. Mesto je najkrajšie pri západe slnka, keď sa pozeráte na vodné kanály, osvetlené slnkom a  popretkávané starobylými kamennými mostíkmi. Vtedy aj vy uznáte, že Bruggy sú najmalebnejším mestom Belgicka.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa