Novým dovolenkovým hitom je Čierna Hora: 7 miest, ktoré vás uchvátia

2019-07-29 00:00:01 |   |    | 

Popri Chorvátsku začínajú dovolenkári objavovať aj iné pekné lokality v blízkosti tejto krajiny. Častou voľbou v aktuálnej sezóne je Čierna Hora, ktorá sa môže pochváliť kombináciou pekných pláží s okolitými horami. K tomu máte navyše aj niekoľko zaujímavých atrakcií, ktoré môžete spoznať počas fakultatívnych alebo individuálnych výletov.



 

Kotor

Najobľúbenejším turistickým miestom je Kotor, ktorého história sa píše od 2. storočia pred Kristom. Vtedy bol súčasťou Benátskej republiky a nachádzala sa tam pevnosť, ktorá slúžila ako dôležitý ochranný bod. Priamo v centre pri krásnej zátoke sa nachádza kostol a námornícke múzeum. Staré uličky majú atmosféru talianskeho vidieka. Nájdete tam viacero reštaurácií a kaviarní s lokálnymi špecialitami. Krásnu vyhliadku na mesto a pobrežie budete mať z pevnosti San Giovanni, ktorá sa nachádza na blízkom kopci.

 

Kláštor Ostrog

Unikátnou stavbou je kláštor Ostrog, ktorý v 17. storočí postavili na netradičnom mieste priamo v skale. Časť jeho priestorov vytesali pri dvoch malých jaskyniach a na zvyšku skaly vybudovali klasickú sakrálnu stavbu s vyhliadkovou plošinou. Interiér má tak čiastočne podobu normálnych miestností, ale potom najmä v priestoroch na modlitby už zasahuje do skál a prechádza až do jaskyne. V tejto oblasti uvidíte aj nádherné nástenné maľby, ktoré zachytávajú rôznych svätcov. V súčasnosti je Ostrog nielen obľúbenou turistickou atrakciou, ale aj dôležitým pútnickým miestom.

 

Kaňon Tara

Čierna Hora láka turistov na množstvo prírodných krás. Jednou z nich je kaňon Tara, ktorý vyhľadávajú najmä aktívni dovolenkári. Tunajšia rieka je ideálna na rôzne druhy splavov. Veľmi často tam smerujú milovníci raftingu a niektoré úseky sú vhodné aj pre kajakárov. V oblasti sa nachádza 150 metrov vysoký most, ktorý je obľúbeným objektom na fotografovanie. Táto časť krajiny je tiež bohatá na rôzne vzácne živočíchy. Na svoje si prídu najmä ornitológovia, pretože tam môžu vidieť niekoľko vzácnych vtákov.

 

Jazero Skadar

Podobné podmienky na vodné aktivity nájdete aj na jazere Skadar. To je určené skôr na pobyty rodín s deťmi, pretože tunajšia voda je pokojnejšia a je vhodná aj na plávanie. Môžete sa tam člnkovať, plaviť na kajaku alebo len spoznávať okolie. Veľkou výhodou je, že sa tam nachádza aj niekoľko historických pamiatok. Na jazere je pár ostrovov, kde môžete navštíviť zrúcaniny a stavby bývalých kláštorov a obydlí. Aj toto miesto je unikátne z hľadiska ornitológie. Pri Skadare žijú kŕdle pelikánov, ktoré sa nenachádzajú v žiadnej inej časti južnej Európy. V okolí jazera sa domáci obyvatelia venujú pestovaniu viniča. Turistom ponúkajú gastronomické tour, kde okrem domácich špecialít ochutnáte aj tunajšie víno.

 

Sveti Stefan

V minulosti bol Sveti Stefan iba nenápadným rybárskym mestečkom. Nachádzalo sa tam pár domčekov s výraznými červenými strechami, ktoré už z diaľky pútali pozornosť okoloidúcich. K ostrovčeku viedla jediná cesta, ktorá bola v čase prílivu neprístupná. Neskôr všetky tieto obydlia odkúpila jedna spoločnosť, ktorá tam vytvorila luxusný hotelový rezort. Hostia bývajú v súkromných vilách a k dispozícii majú tie najlepšie služby. Vďaka tomu sa táto oblasť preslávila najmä medzi celebritami, ktoré tam našli svoje súkromie. Často si tam chodia oddýchnuť anonymne a ďaleko od svojich fanúšikov.

 

Njegošovo mauzóleum

Peter II. Petrović-Njegoš bol významným čiernohorským spisovateľom a vládcom. Na čele krajiny stál viac ako 20 rokov. Po jeho smrti sa rozhodli pochovať ho na unikátnom mieste. Vybrali mu oblasť národného parku Lovćen, kde mu vytvorili majestátne mauzóleum priamo na jednom z končiarov. Vedie k nemu vyše 400 schodov a po dosiahnutí vášho cieľa uvidíte jednu z najkrajších vyhliadok. Interiér je bohato zdobený mramorom a pozlátenými tehličkami. Každým centimetrom dokazovali oddanosť tomuto velikánovi a vzdávali mu úctu a vďaku za všetko, čo pre nich urobil.

 

Ľadová jaskyňa Durmitor

Najmä počas leta vám padne vhod schladenie v ľadovej jaskyni. Tá v Čiernej Hore sa nachádza v pohorí Durmitor a je voľne prístupná pre verejnosť. I keď tam nie sú vytvorené oficiálne chodníčky, dostanete sa do nej veľmi ľahko a navyše už od vchodu uvidíte jej nádhernú výzdobu. K jaskyni vedie túra na kopec Obla Glava. Trasa nie je veľmi náročná a počas výstupu uvidíte aj ďalšie zaujímavosti ako napríklad Čierne jazero. Ľadová jaskyňa má každý rok trochu inú výzdobu. Vzniká počas jari, keď sa z okolitých končiarov rozpúšťa sneh a vytvára nádherné útvary. V závislosti od počasia sa potom tieto ľadovcové kvaple udržia niekoľko nasledujúcich mesiacov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa