5 dôvodov, prečo by ste mali navštíviť Severné Írsko

2021-12-12 00:00:00 |   |    | 

V roku 1922 sa od Írska oddelila časť krajiny a vytvorila samostatný štát. Severné Írsko však stále patrí pod správu Anglicka. I keď sa už odvtedy viackrát pokúšalo o odtrhnutie a návrat k pôvodnému usporiadaniu, nepodarilo sa im to. A tak aj tieto pohnuté politické časy ovplyvnili turizmus v krajine.



 

Carrick-a-Rede

I keď to tak možno na prvý pohľad nevyzerá, visutý lanový most Carrick-a-Rede patrí k najstarším atrakciám v kraji. Dostanete sa k nemu po krátkej vychádzkovej trase popri pobreží, ktorá vedie od parkoviska až smerom k tomuto jedinečnému miestu. Vstup na vysoké bralá nad morom je síce bezplatný, ale ak chcete prejsť cez most, musíte si pripraviť symbolický poplatok. Peniaze využívajú na jeho údržbu. Prvý most na tomto mieste postavili už v 16. storočí, ten dnešný vedie priamo z pobrežia k malým skalným ostrovčekom, ktoré sa nachádzajú v jeho blízkosti. Toto miesto je známe vďaka výbornej polohe pre rybárčenie, keďže práve tam permanentne migrujú lososy a iné ryby. Vďaka tomu mali odtiaľ rybári vždy vynikajúci úlovok.

 

Belfast

Hlavným mestom Severného Írska je Belfast. Ten vás upúta najmä zaujímavým centrom, v ktorom nájdete rôzne historické budovy už od 17. storočia. Jeho dominantou je radnica, postavená vo viktoriánskom štýle, ktorá je ústredným bodom panorámy mesta. Na jeho okraji môžete navštíviť aj krásny hrad. Mesto sa smutne preslávilo tiež kvôli Titanicu. Práve v Belfaste totiž v miestnej firme vyrobili údajne nezničiteľné najluxusnejšie plavidlo tej éry. V dokoch v blízkosti pôvodnej spoločnosti sa v súčasnosti nachádza múzeum, v ktorom si spomeniete na túto smutnú udalosť.

 

Giant`s Causeway

Najznámejšou atrakciou Severného Írska je Giant`s Causeway. Toto nezvyčajné pobrežie tvoria čadičové stĺpy, ktoré vznikli pred miliónmi rokov a majú sopečný pôvod. Na pohľad vyzerajú veľmi nezvyčajne, pretože všetky majú pravidelný šesť- alebo osemuholníkový tvar. V niektorých miestach dosahujú výšku viac ako 10 metrov, v iných vytvárajú súvislý chodník. Giant`s Causeway však podľa legendy vznikol oveľa zaujímavejším spôsobom. V minulosti v Škótsku a na severnom pobreží Írska žili dvaja obri, ktorí boli kamaráti. Ich dve domoviny spájal veľký most ponad vodu. No potom sa dostali do sporu kvôli žene a vyvrcholením ich hádky bolo zničenie stavby, ktorá ich spájala. Práve po základoch mosta vraj zostali takéto nezvyčajné tvary. Prejdite sa na prechádzku aj po okolitej prírode. Antrim predstavuje jednu z najkrajších častí krajiny, ktorá je ako stvorená aj na turistiku.

 

Nástenné maľby v Derry

Po Belfaste je druhým významným mestom v krajine Derry alebo Londonderry. Prvú verziu názvu používajú tí obyvatelia, ktorí by radšej privítali opätovné spojenie sa s Írskom. Tú druhú uprednostňujú skôr domáci, ktorí chcú zostať súčasťou Anglicka. Práve toto miesto bolo centrom najčastejších sporov medzi katolíkmi a protestantmi. V roku 1972 jeden z demonštratívnych pochodov vyústil do neprimeraného zásahu britských vojakov, ktorí vtedy zavraždili 14 nevinných neozbrojených ľudí a ďalších zranili. Odvtedy tento incident nazývajú Krvavá nedeľa. Dve znepriatelené strany vyjadrovali svoje názory aj prostredníctvom nástenných malieb, ktoré uvidíte najmä vo štvrti Bogside.

 

Hrad Dunluce

Na nádhernom mieste priamo na pobreží Atrimu sa nachádza aj hrad Dunluce., ktorý postavili na prelome 16. a 17. storočia. Obývali ho dva hlavné rodinné klany, ktoré v minulosti pôsobili v Severnom Írsku. V súčasnosti sa z neho podarilo uchovať už len ruiny, ktoré však ponúkajú úchvatný výhľad aj so zapadajúcim slnkom v pozadí. V ich blízkosti je informačné centrum s malým múzeom o dejinách hradu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa