Írske mystérium: Megalitická stavba Newgrange je staršia ako pyramídy

2021-10-12 08:01:00 |   |    | 

Cestovatelia milujú Írsko aj kvôli jeho mystickej atmosfére. Nájdete tam veľa magických miest, ktoré dodnes úplne neodhalili svoje tajomstvá. Jedným z nich je Newgrange neďaleko Dublinu. V tejto lokalite sa nachádza hneď niekoľko megalitických hrobiek, ktoré vás prekvapia dokonalosťou svojho prevedenia.



 

Krajina posiata megalitmi

Megalitické stavby pochádzajú z obdobia praveku a často sú spájané s rôznymi tajomstvami. Stavby z iba čiastočne upraveného kameňa stavali na posvätných miestach a slúžili ako pohrebiská, prípadne tam predkovia praktizovali rôzne rituály a obety. Najčastejšie sa s megalitmi stretnete v západnej a severnej časti Európy, najznámejšou pamiatkou tohto druhu je Stonehenge. Doslova posiate takýmito stavbami je však aj Írsko. Niektoré z nich sú veľké a patria medzi hlavné atrakcie v krajine. Tie menšie, ktoré zrejme slúžili na obrady, uvidíte v podstate kdekoľvek. Nachádzajú sa v súkromných záhradách, uvidíte ich popri pobreží, ale aj na lúkach. Mnoho ľudí ani netuší o ich pravom význame a pokladajú ich len za kôpku kameňov.

 

Newgrange je starší ako pyramída v Gíze

Podľa odhadov historikov postavili Newgrange okolo roku 3000 pred našim letopočtom, o niekoľko stoviek rokov by mal byť teda starší ako pyramídy v Gíze. Nachádza sa 50 kilometrov od Dublinu, v pokojnej oblasti ďaleko od okolitých dediniek a miest. Panuje tam veľmi príjemná atmosféra, ktorá ešte viac podčiarkuje výnimočnosť tejto lokality. Pri vstupe najprv navštívte turistické centrum. V ňom sa aj prostredníctvom interaktívnych hier dozviete viac informácií o vzniku megalitických hrobiek, o znakovom písme, ktoré používali aj o zaujímavostiach z okolia. Potom už nastúpite do mikrobusu, ktorým sa zveziete priamo k Newgrange. Tam využite čas do prehliadky a obzrite si okolie hrobky. Zvonku je nenápadná a pôsobí skromne. Až počas výkladu sa dozviete všetky jej tajomstvá, kvôli ktorým ju neprestanete obdivovať. Na jej povrchu rastie trávnik, vďaka čomu sa ešte viac prepája s okolím.

 

Dokonalá presnosť len s použitím primitívnych nástrojov

Fascinujúci je najmä spôsob práce a plánovania, ktoré praktizovali pri výstavbe Newgrange. Podľa zistení historikov naň použili také kamene, ktoré sa v tejto lokalite nenachádzajú. Museli ich teda prenášať desiatky kilometrov a odhaduje sa, že na to použili riekui. Potom ich čakala ďalšia fáza. Obrovské balvany museli vytiahnuť na kopec, kde ich upravovali do želanej podoby a postavili z nich toto pohrebisko. Na to používali špeciálny drevený systém, po ktorom kamene vytlačili smerom dohora. Práca na pohrebisku zabrala veľa času, pretože balvany sú precízne opracované, aby zapadli ku sebe. Stále je však veľkou záhadou, ako sa im podarilo naplánovať pôdorys tejto historickej stavby. Postavili ju totiž v časoch, keď mohli plány maximálne vytesať do kameňa. Vtedy nepoznali ani koleso a napriek tomu sa im podarilo vytvoriť obvodové múry v dokonalom kruhu. Pri projektovaní teda museli použiť dômyselné výpočty a istotne patrili k mimoriadne šikovným ľuďom. Priemer hrobky je 76 metrov, takže skutočne nebolo jednoduché udržať si pri takej mierke presnosť.

 

Mŕtvych v nej nepochovávali

Newgrange sa podarilo objaviť náhodne, keď v roku 1699 časť z neho odhalili farmári. Vtedy ho pokladali za jaskyňu alebo keltskú svätyňu, ktorá nadväzovala na ďalšie posvätné miesto na vrchu Tara. Až neskôr zistili, že sa tam nachádzalo posvätné pohrebisko. Keď sa prejdete okolo obvodu stavby, uvidíte v jej blízkosti stáť niekoľko vysokých kameňov. Tie sú umiestnené tak dômyselne, že bránia vstupu slnečných lúčov do interiéru. Dnu sa dostanú jedine počas zimného slnovratu. Tento systém si opäť vyžadoval veľkú dôslednosť vtedajších architektov. Keďže týmto dňom v minulosti prikladali magickú silu, robili vtedy viacero rituálov. Jedným z nich bolo pochovávanie mŕtvych. Tých presunuli do vnútra, kde nechali iba ich kosti a čakali práve na túto výnimočnú chvíľu. Keď sa potom dostali dnu slnečné lúče, dotkli sa pozostatkov a duše zomrelých tak konečne našli pokoj. Napriek tomu, že je hrobka z vonku veľká, interiér je veľmi malý. Kvôli tomu tam nemohli nechávať kostry mŕtvych. Po posvätení ich zobrali a pochovávali na inom mieste v okolí megalitickej stavby.

 

Zúčastnite sa lotérie

Počas prehliadky sa najprv dozviete všetky dôležité fakty o Newgrange a pred vchodom vám ukážu balvan s pôvodnými starobylými znakovými nápismi. Potom prejdete cez úzku a len 16 metrov dlhú chodbu, aby ste sa ocitli v obradnej miestnosti. Tam vám sprostredkujú imitáciu zimného slnovratu, aby ste si vedeli predstaviť, ako kedysi prebiehal tento rituál. Do hrobky sa dostanete aj počas pár dní, kedy trvá tento výnimočný úkaz. No šťastie má vždy len pár vyvolených. Slnečné lúče prechádzajú do vnútra iba na pár minút počas ranného svitania. Vtedy sa dnu pozrie pár detí z lokálnej školy a taktiež niekoľko vyžrebovaných ľudí z lotérie. Do tej sa môžete prihlásiť prostredníctvom webu alebo priamo na mieste v turistickom centre. Avšak ani v prípade, že vás vyžrebujú, nemáte istotu, že zažijete toto unikátne divadlo. V prípade nepriaznivého počasia opäť uvidíte len sprostredkovanú scénku pomocou umelého svetla.

 

Knowth a Dowth sa nepodarilo uchovať v tak dobrom stave

V blízkosti Newgrange sa nachádzajú ďalšie dve megalitické hrobky Knowth a Dowth, ktoré sa však nepodarilo uchovať v až tak dobrom stave. Obe sú mladšie a aj menšie, no Knowth sa teší veľkej obľube kvôli tomu, že práve pri jeho objavovaní našli najviac kameňov s dobovými znakmi. Dowth je v podstatne horšom stave. Objavili ho v 19. storočí a bol najmladšou z hrobiek. Ich hustá prítomnosť na tak malom území dokazuje, že kedysi bolo toto miesto výnimočné a pripisovali mu vzácne schopnosti.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa