Región Rutland: Všetko, čo čakáte od dokonalej dovolenky v Anglicku

2022-01-07 12:00:00 |   |    | 

Návštevy Anglicka by ste si mali naplánovať aj do menších regiónov, aby ste spoznali všetky jeho krásy. Rutland je najmenším z nich, ale napriek tomu dokáže dovolenkárom ponúknuť množstvo aktivít. Turisti si ho často prejdú na skútri či bicykli, aby si tak prezreli aj menej známe zaujímavosti a dostali sa do bližšieho kontaktu s úžasnou miestnou prírodou.



 

Hrad Belvoir

Výhodou Rutlandu je, že sa nachádza v blízkosti viacerých výnimočných pamiatok aj zo susedných okresov. Takto sa poľahky dostanete i do hradu Belvoir. Jeho história siaha do jedenásteho storočia a svoje pomenovanie dostal podľa francúzskeho výrazu „krásny výhľad“. Na tomto mieste postupne vystavali štyri rôzne hrady. Ten posledný získal romantický vzhľad, aby tak skvele zapadol do okolitej prírody. Jeho interiér je dobre zachovaný, preto sa môžete tešiť na pútavú prehliadku plnú zaujímavého historického zariadenia. Súčasťou areálu je aj záhrada s množstvom kvetín. Kvôli nej sa tam oplatí prísť v lete alebo počas jari. V hrade Belvoir pravidelne organizujú aj rôzne zaujímavé podujatia. Pred Vianocami tam robia napríklad Santovu jaskyňu a vyzdobia ho krásnou výzdobou. Objednať si tiež môžete sedemchodovú večeru, ktorú absolvujete s grófmi, ktorí sú majiteľmi Belvoir a pripraví vám ju ich osobný šéfkuchár. Cena tohto posedenia je 295 libier.

 

Hrad Oakham

Priamo v Rutlande nájdete hrad, ktorý síce nie je tak veľkolepý ako Belvoir, ale zato vám ponúkne veľmi cennú ukážku normanského štýlu, ktorý v Anglicku dominoval v 11. a 12. storočí. Časom hrad začal chátrať, až sa dostal do tak zlého stavu, že v ňom už nemohol nikto bývať. V roku 2014 spustili veľkú zbierku, z ktorej sa im ho podarilo kompletne obnoviť. Pre návštevníkov Oakham opätovne sprístupnili v roku 2016. V súčasnosti sa tam nachádza menšia výstava s archeologickými vykopávkami a nájdete tam tiež veľmi zaujímavú expozíciu podkov. Dokopy je ich až 230 a všetky sú bohato ornamentálne zdobené. Veľmi cenné sú aj sochy, ktoré sa podarilo zachovať od 12. storočia. Hrad sa v súčasnosti využíva tiež na organizovanie podujatí a osláv.

 

Priehrada Rutland Water

Súčasťou tohto regiónu je aj veľká vodná nádrž, ktorá zabezpečuje vodu pre viacero blízkych okresov. No domáci sa jej snažili dať aj ďalší účel. Preto okolo nej vytvorili oddychovú zónu, kde sa môžu ľudia poprechádzať alebo si užiť rôzne aktivity. Priamo v priehrade si môžete zaplávať, prenajať čln alebo skúsiť rybárčenie. Potom sa vyberte na jazdu cyklistickým okruhom, ktorý vás zavedie do ďalších zákutí. Nájdete tu tiež niekoľko turistických chodníkov na príjemné vychádzky. Často tam organizujú rôzne podujatia a mladí ľudia sa tam radi stretávajú podvečer na spoločných posedeniach. Jedným zo zaujímavých miest je malý kostolík, ktorý pochádza zo 14. storočia a nachádza sa na jednom výbežku.

 

Historický trh s maslom, Oakham

Zaujímavým miestom v Oakhame je bývalý trh s maslom. Ten sa nachádza v blízkosti súčasného hlavného námestia, kde až dodnes organizuje každú stredu a sobotu malý trh s čerstvými lokálnymi potravinami. Bývalá historická budova vyzerá ako veľký prístrešok a využívala sa najmä v 17. storočí. Pod strechou sa predávali mliečne výrobky, preto dostalo toto miesto práve takéto pomenovanie. V súčasnosti už slúži ako poznávací bod na stretávanie sa s kamarátmi.

 

Burghley House

Neďaleko Rutlandu sa nachádza aj ďalšia zaujímavá stavba v podobe Burghley House. Tento dom je postavený v štýle alžbetínskej architektúry. Pôvodne ho vlastnil William Cecil, jeden z ministrov a hlavný pokladník počas vlády Alžbety I., ktorý sa výrazne podieľal aj na jeho výstavbe. Súčasťou nehnuteľnosti je aj pekný park so záhradou, neďaleko sa nachádza golfový areál. Počas prehliadok sa môžete tešiť miestnosti na honosne zdobené vzácnymi freskami a zachovaným dobovým nábytkom.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa