Cornwall – to najkrajšie, čo v Anglicku uvidíte

2023-01-13 12:00:00 |   |    | 

Čo máte na Anglicku najradšej? Jeho historické pamiatky, kozmopolitné mestá alebo vidiek s nádhernou prírodou? Ak ste hlasovali pre poslednú možnosť, v tom prípade by ste si mali čo najskôr naplánovať dovolenku v Cornwalle. Ide o jedno z najkrajších grófstiev, ktoré ponúka množstvo nezabudnuteľných zaujímavostí.



 

Pobrežie Carbis

Keď sa povie Cornwall, istotne sa vám v mysli vybavia predstavy krásneho pobrežia, ktoré je charakteristické pre tento región. Najznámejšia časť sa volá Carbis a uvidíte tam kombináciu bielych útesov s krásnou prírodou v okolí. Toto miesto je veľmi obľúbené medzi rodinami s deťmi. Majú tam totiž výborné podmienky na plávanie a pláž pokrýva jemný zlatistý piesok.

Príjemne si tam celý deň oddýchnete a máte vo svojej blízkosti aj všetky potrebné služby. Po pláži sa môžete aj poprechádzať a zájdite tiež na vyhliadky, z ktorých uvidíte veľkú časť pobrežia. Počas letnej sezóny sa v oblasti Carbisu nachádzajú aj plavčíci, ale v týchto mesiacoch tam zase nemôžete prísť so psom. Prechádzky s rodinnými miláčikmi sú povolené až od začiatku októbra.

 

Hrad Tintagel

Hrad Tintagel je postavený na nádhernom útese, odkiaľ je výborný pohľad na celé pobrežie. I keď bolo toto miesto vždy veľmi obľúbené, dlho sa tam nikto neodvážil postaviť novú stavbu. Podľa legendy tam totiž kedysi stál hrad, kde sa narodil kráľ Artuš. I keď sa táto informácia zdieľala z generácie na generáciu, nemali o tom žiaden dôkaz.

Až v novodobej ére tam robili rozsiahle archeologické výskumy, počas ktorých našli viaceré vzácne vykopávky práve z obdobia 5. a 6. storočia. Súčasný hrad tam vybudoval v 13. storočí vojvoda Richard, brat kráľa Henryho III. Ten mu po zasadnutí na trón z vďaky daroval rozsiahle pozemky v Cornwalle.

 

St. Ives

St. Ives milujú všetci turisti kvôli jeho prímorskej atmosfére. Cornwall je dobre známou oblasťou, ktorá sa preslávila vysokými bielymi útesmi, ktoré hrdo strážia veľkú časť pobrežia. Tak je to aj v prípade tohto mesta, ktoré zároveň ponúka nádherné piesočné pláže ako stvorené na letné leňošenie pri mori. St. Ives je tiež vyhľadávanou umeleckou lokalitou.

Nachádza sa tam niekoľko galérií s modernými dielami, ale aj s klasickými maľbami tunajšieho vidieka. Pri promenáde sídli niekoľko reštaurácií, ktoré sa špecializujú na morské špeciality a vynechať by ste nemali ani typické vyprážané ryby s hranolčekmi.

 

St. Michaels Mount

Kvôli veľmi podobnému názvu, ale aj vzhľadu, si často mýlia St. Michaels Mount s Mont Saint Michel vo Francúzsku. Tento klenot však patrí Cornwallu a nepochybne sa už od prvého momentu stane vašou srdcovou záležitosťou. Starý hrad sa nachádza na malom ostrove neďaleko pevniny. Dostanete sa tam loďkou, ktorá premáva v pravidelných intervaloch viackrát počas dňa.

Už za pár minút ste na mieste, ktoré dýcha históriou. Najstaršie zachované budovy pochádzajú z 12. storočia. Pôvodne na tomto mieste žila malá komunita ľudí, medzi ktorými boli aj mnísi. Tí sa starali o chod ostrova a vytvorili tam základy kostola a ostatných úžitkových budov. Súčasťou ostrova je aj záhrada, ktorá bola v minulosti hlavným zdrojom obživy obyvateľov. Z tohto miesta máte tiež perfektný výhľad na pobrežie.

 

Záhrady Trebah

V Cornwalle nájdete aj jednu z najkrajších záhrad v krajine. Trebah sa rozprestiera na ploche 25 akrov a je ovenčená niekoľkými prestížnymi oceneniami. Dostala sa dokonca aj na zoznam 80 najkrajších záhrad na svete. Má viac ako 180-ročnú históriu.

Nájdete v nej rastliny z Európy, Austrálie, ale aj z exotických krajín. Jednotlivé sekcie predstavujú štýl záhradkárčenia v rôznych končinách sveta. Záhrada je otvorená celoročne, pretože počas chladnejších mesiacov tam môžete obdivovať nádherné stromy. Turisti majú k dispozícii aj návštevné centrum s obchodom a reštauráciou.

 

Bodmin Moor

K najzaujímavejším turistickým cieľom v Cornwalle patrí aj Bodmin Moor, kde pramení viacero riek a nachádza sa tu aj najvyšší vrch oblasti Rought Tor. Najväčšou raritou sú však neobvyklé žulové formácie, ktoré sú prírodného pôvodu.

Tú s názvom Cheesewring tvorí až sedem vrstiev a v jej základni je malý otvor, kde v 18. storočí žil istý Dniel Gumb s rodinou, ktorý sa chcel takto vyhnúť plateniu daní. Nad vstupom dojaskyne je stále vidno nápis vyrytý v roku 1735.

 

Projekt Eden

V Cornwalle nájdete aj jeden z najzaujímavejších environmentálnych komplexov, ktorý označujú za ôsmy div sveta. Postavený bol v kráteri na mieste, kde sa pôvodne ťažila hlina na porcelán a pokrýva plochu tridsiatich futbalových ihrísk. Nachádzajú sa na nej obrovské kryty, ktoré majú za úlohu ponúknuť výborné podmienky pre rast rôznych rastlín a drevín a taktiež je časť z areálu určená na biologické výskumy.

Projekt Eden je prístupný aj pre verejnosť. Pre veľký záujem si radšej rezervujte lístky vopred online. Na mieste vás čaká najväčší dažďový prales aj s vodopádom, ktorý bol umelo vybudovaný. Uvidíte tiež vonkajšie záhrady, niekoľko sôch, pre deti tam majú ihrisko uprostred zelene, môžete sa prejsť po lanovom moste a navštívte aj edukačné centrum.

 

Autor: © Zoznam/David, ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa