Holíčania na najväčšom motozraze v Európe

2011-08-27 15:00:00 |   |    | 

Portugalské mestečko Faro býva dejiskom rôznych festivalov. Mnohí ho poznajú aj ako „motorkárske mesto“ kvôli každoročnému najväčšiemu medzinárodnému zrazu motorkárov v Európe. Na jeho jubilejný tridsiaty ročník sa okrem iných vydala aj slovenská výprava z Holíča. Skupina milovníkov motoriek z motocyklového klubu Firerider absolvovala dobrodružnú cestu naprieč jedenástim krajinám.



Šesťčlennú výpravu z Holíča reprezentovali aj dve dámy. Z mestečka na Záhorí spoločne vyštartovali už 2. júla. Za 25 dní prešli motorkami vyše 9 500 km. Prechádzali Slovenskom, Českou republikou,  Rakúskom, Talianskom, Španielskom, Francúzskom, neobišli Gibraltár, Nemecko, Andoru a samozrejme Portugalsko.

Slobodne cestovali a divoko spávali. Väčšinou v stanoch, miestami v bungalovoch pri mori, ale ako nás informoval člen klubu Juraj Vyskočil, noc strávili aj vo výške 1 000 metrov nad morom vo francúzskych Pyrenejách.

O nezabudnuteľných zážitkoch by členovia výpravy mohli rozprávať hodiny. „Cesta samotná, dá sa povedať že aj “športový” výkon, nadviazané priateľstvá, návšteva motorkárskeho klubu MC Gibraltar, skvelá párty s členmi ich klubu.

Celá výprava bola nadšená taktiež z divo žijúcich opíc na Gibraltári,  zo zrazu vo Fare. Výlety do okolia s nádhernými plážami v Algarve, prejazd cez horské pásy Pyrenejí, návšteva Porta a ochutnávka portského s výjazdom na lodi pod mostmi Porta, to všetko sú úžasné zážitky,“ spomína Juraj.

Aj motorkárske duše prahnú po poznaní. V rámci svojej cesty navštívila výprava starobylý hrad Carcassonne a dokonca mysleli aj na svoje babičky. Svätenú vodu im doniesli z Lúrd. Motorky za metro vymenili v Lisabone a zastávku si urobili na najzápadnejšom cípe Európy - Cabo da Roca. Na samotný zraz v portugalskom Fare výprava dorazila dva dni pred oficiálnym začiatkom festivalu.

Toto leto hostil zraz vyše 36 tisíc platiacich účastníkov. Hudobným lákadlom tohtoročného zrazu bola kapela Iron Maiden, ale aj mnoho ďalších rockových kapiel. Medzi nimi napríklad skupina Hells Bells, najlepší revival legendárnych AC/DC a španielska kapela Mago De Oz.

Súčasťou programu zrazu bola prezentácia motocyklov, bike show, Miss Faro a hlavne slávnostný výjazd mestom. Ako nám prezradila členka klubu Ferider Gabika Vyskočilová, motocykle s vlajkami jednotlivých štátov vytvárali na pohľad nekonečného hada.

Na zraze nechýbala legendárna Sardinhada - ochutnávka čerstvo pečených sardiniek a červeného vína. Ojedinelým lákadlom bol vysunutý bar so slušne vybavenou hudobnou sústavou na žeriave, ktorý vo výške 40 metrov hostil približne 20 návštevníkov. Okrem občerstvenia poskytoval i jedinečný výhľad na kemp.

Vyhlásenie rekordov tohtoročného zrazu potešilo holičskú výpravu a špeciálne jej dámy. Motoklub Firerider si totiž pripísal rekord za najväčší počet najazdených kilometrov na zjazd a členka klubu Martina Vaňová drží rekord  za najviac najazdených kilometrov na zraz na motocykli najmenšej kubatúry.

 

Zdroj/autor: Radmila Štelbašská, drom

Foto: Juraj Vyskočil

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (25 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa