Alkmaar - malebné mestečko s vôňou syra

2022-07-03 12:00:00 |   |    | 

Holandské syry sa tešia vo svete veľkej obľube. Každý región tejto krajiny prináša inú zaujímavú chuťovku, ale Alkmaar medzi nimi predsa len trochu vyniká. Pravidelne sa tam koná veľký syrový trh, ktorý mení predaj týchto potravín na veľkú šou, mimoriadne obľúbenú aj medzi turistami.



 

Netradičný trh od 16. storočia

Toto originálne divadlo sa každoročne koná od apríla do októbra. Ceremónia sa začína pravidelne každý piatok tým, že nejaký špeciálny hosť udrie niekoľkokrát na zvon, ktorý sa nachádza na námestí Waagplein. Takýto spôsob predaja začali vykonávať v priebehu 16. storočia, ale veľké bochníky syra ste si na tomto mieste mohli kúpiť už v 14. storočí. Vtedy však šlo len o jednoduché váženie a obchod, ktorý ešte nesprevádzal žiaden špeciálny rituál.

Na trhu si môžete kúpiť jedine syr gouda, ktorý je pre Holandsko najtypickejší. Veľké 13,5 kilové bochníky pochádzajú z dvoch mliekarní pri Alkmaare. V minulosti sa tento spôsob predaja používal na zábavu domácich obyvateľov a podporu súťaživosti medzi malými výrobcami syra. Dnes už slúži na prilákanie turistov, keďže vo svete sa tento rituál teší veľkej obľube. V meste sa nachádza aj holandské syrové múzeum, ktoré vám poskytne všetky informácie o goude a môžete si tam pozrieť aj dobové zábery zo známych trhov.

 

Presný scenár s tvrdými pravidlami

Syrový trh na námestí v Alkmaare má od začiatku prísne určené pravidlá. Muži nosiaci syry sú oblečení v bielom elegantnom oblečení a na hlave majú slameniaky. Jednotlivé tímy sa líšia farbami, ktoré prezentujú na nosidlách, na šatke na klobúku a na motýlikoch. V minulosti sa takto odlišovali rôzne rodiny mliekarov. Jedna várka syrovej pochúťky má dokopy 130 kilogramov. Nosiči musia mať na nohách typické holandské sandále a ich úloha si vyžaduje veľkú dávku kumštu. Na pleciach majú ťažkú váhu a navyše to musia niesť špeciálnym kolísavým spôsobom, aby im náklad nevypadol. Počas svojej práce nemôžu byť opití a nemôžu hrešiť. Jedinou prípustnou nadávkou je slovko „sova“.

Keď donesú syry na svoje miesta, začína sa vyjednávanie s obchodníkmi. Medzi nimi sú podnikatelia z gastronomického a obchodného biznisu v Alkmaare a okolí. Dohadovanie ceny musí byť tvrdé a zväčša trvá niekoľko minút. Na konci vezmú zvyšné syry do chladiarenských áut a odnesú ich späť do výroby. Jednotlivé bochníky síce vyzerajú na pohľad veľmi podobne, ale odlišujú sa dobou zrenia a spôsobom výroby, čo im dodáva originálnu chuť. Všetky syry sa vážia na pôvodných dvojramenných váhach. Kontrolu nad celým procesom predaja drží najpovolanejší a zväčša najstarší muž, ktorého všetci oslovujú „otec“. Ak by sa mu niečo znepáčilo, môže kedykoľvek zasiahnuť priamo do predaja.

 

Tour loďou po alkmaarských kanáloch

Ešte prv, ako sa mesto Alkmaar preslávilo syrovým trhom, vybudovalo si silnú pozíciu medzi rybárskymi dedinkami. Väčšina obyvateľov sa živila práve lovom a spracovaním ulovených živočíchov. Časom však rybolov ustal a začali sa venovať inému podnikaniu. V súčasnosti využívajú spleť kanálov na organizovanie tour na menších vyhliadkových lodiach. Väčšina plavieb trvá menej ako hodinu a ponúkne vám najkrajší pohľad na všetky uličky a pamiatky.

 

Beatles a pivové múzeum

Zrejme by ste nečakali, že práve v Holandsku nájdete jedno z najlepších múzeí tejto legendárnej kapely. V Alkmaare však žije obrovský fanúšik štyroch chrobákov, ktorý sa v roku 1981 rozhodol sprístupniť časť svojej súkromnej zbierky. Tú časom ešte viac zveľadil, keďže do výstavy postupne pribudli ďalšie zaujímavé kúsky, ktoré mu priniesli aj ostatní priaznivci tejto kapely. V múzeu sa tak dnes nachádzajú články a plagáty z viacerých novín, osobné predmety Beatlesákov, ktoré používali aj počas vystúpení a súčasťou tejto atrakcie je aj obchod, v ktorom zoženiete rôzne albumy, single a výberovky týchto hudobných velikánov.

V meste nájdete aj ďalšiu zaujímavosť. Holandské pivo sa teší vo svete rovnakej obľube ako ich iné lahôdky. Preto by ste si nemali nechať ujsť prehliadku národného múzea venujúceho sa práve tomuto nápoju. Nachádza sa priamo pri jednom z kanálov a nájdete tam všetky informácie od histórie jednotlivých značiek až po zaujímavé fakty z ich výroby.

 

Veterný mlyn, ktorý funguje až dodnes

Ani v Alkmaare nesmú chýbať typické veterné mlyny, ktoré môžete vidieť po celom Holandsku. Väčšina týchto atrakcií je už opustená alebo sa tam nachádzajú rôzne múzeá. Jeden mlyn z tejto oblasti je však predsa len výnimočný. Molen van Groot vlastní rodina Piet, ktorá ho ešte stále prevádzkuje na pôvodné účely. Nachádza sa na predmestí Alkmaaru a návštevníci si môžu pozrieť iba jeho exteriér. Napriek tomu je veľmi obľúbený, pretože majitelia sa o neho vzorne starajú a je vo výbornom stave. Ľudia ho preto radi fotia a nachádza sa na viacerých propagačných materiáloch.

 

Egmond aan Zee

Pokiaľ si chcete oddýchnuť aj na pláži pri mori, vyberte sa do charizmatického Egmond aan Zee. Od Alkmaaru je vzdialené 10 kilometrov a jazdí tam aj pravidelná autobusová linka. Mestečko je známe vďaka viacerým výborným reštauráciám a príjemnej atmosfére. V lete je tam možné aj kúpať sa alebo sa len poprechádzajte po veľkých pieskových dunách, ktoré sú typické pre túto oblasť.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, SITA/AP
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa